Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης", της Ελένης Ανδρεάδη από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο


Η Ελένη Ανδρεάδη είναι χωρίς καμία αμφιβολία, η συγγραφέας που έχει βάλει στόχο μέσα από τα συγγράμματά της, να αφυπνίσει τους μικρούς αναγνώστες της στα θέματα του περιβάλλοντος. Και για ακόμα μία φορά το κάνει με μεγάλη επιτυχία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη.
Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο. Τί κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο;
Ο Τζάστιν Γκρέι είναι ένα απλό παιδί από μια μικρή πόλη της Αμερικής, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα που απειλή τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό το παιδί που έχει βαρεθεί τους υπερήρωες και τα απίστευτα κατορθώματά τους, που στη δική του ζωή οι νταήδες και οι κακοί πάντοτε νικούν, είναι αυτό το παιδί που τελικά καλείται να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή και εκατομμύρια ανθρώπους από βέβαιο θάνατο. 
Με τη βοήθεια του κολλητού του Πραβ, της αντιδραστικής Ζόι και της δημοφιλούς μπλόγκερ του σχολείου Λάνα ο Τζάστιν ρίχνεται στο κυνήγι των στοιχείων που θα αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Αμερικής να λάβει μέτρα για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα μπορέσουν τέσσερα συνηθισμένα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο, την ίδια ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης;



Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένας πολύ εύστοχος και ευρηματικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά αβίαστα και καθόλου διδακτικά, πολλές και λεπτομερείς πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή. Αυτό γίνεται μέσα από μία απίθανη και πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, η οποία ταξιδεύει τον αναγνώστη μαζί με τον ήρωα μέχρι την άκρη της Γης, όπου ο Τζάστιν και η φίλοι του ψάχνουν να συγκεντρώσεουν κάποια μυστηριώδη στοιχεία, για να τα πάνε στον Πρόεδρο της Αμερικής. 
Η επιλογή ενός τυχαίου παιδιού από μια μικρή πόλη της Αμερικής, με καλούς φίλους και πολλή τύχη, που αποφασίζει να πάρει το μέλλον του πλανήτη στα χέρια του, εξυμνεί ξεκάθαρα την αξία του θάρρους και της ευγενικής καρδιάς, τα οποία αρκούν για να καταφέρει κανείς εξαιρετικά πράγματα, χωρίς κατ' ανάγκην να έχει τις ικανότητες ενός σούπερ ήρωας. Το μήνυμα δε, για τη δύναμη της θέλησης και την πίστη στον εαυτό μας, είναι ξεκάθαρο.
Κατά την ανάγνωση τα παιδιά παίρνουν πολλές πληροφορίες με μεγάλη ακρίβεια (αποτέλεσμα προφανώς, της εμπειρίας της συγγραφέως ως περιβαλλοντολόγου) για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή σε διάφορα μέρη του πλανήτη όπως η παγωμένη ήπειρος, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, η έρημος στην Αυστραλίας κ.α. με πολύ γλαφυρές περιγραφές.
Η ανεπάρκεια και η αδυναμία του μικρού ήρωα να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα γίνεται αισθητή σε πολλά σημεία του βιβλίου. Όμως διακρίνεται ξεκάθαρα και η απόφασή του να κάνει ό,τι μπορεί ως μονάδα για να σώσει τον πλανήτη, δίνοντας έντονα το μήνυμα της ατομικής ευθύνης του καθενός μας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι πολύ περιορισμένη καθώς απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω. 



Εμείς απολαύσαμε την ανάγνωση στο έπακρο. Και επειδή ο μικρούλης μου είναι ακόμα 5μιση ετών και φυσικά δεν άντεξε τις 368 σελίδες, θα έλεγα ότι μάλλον η μαμά το απήλαυσε περισσότερο. Είναι ένα από τα top παιδικά βιβλία που κοσμούν την παιδική βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, το οποίο θα περιμένει υπομονετικά τους αναγνώστες του για να τους μεταδώσει τη σοφία του μέσα από μία υπέροχα διασκεδαστική περιπέτεια.
Απόσπασμα του βιβλίου μπορείς να διαβάσεις εδώ και μπορείς να το αγοράσεις εδώ.


Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
Μεταφραστής: Ειρήνη Παϊδούση
Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
ISBN: 978-618-03-1401-4
Σελίδες: 368

Ημερομηνία Έκδοσης: 26/04/2018

Εδώ μπορείς να διαβάσεις και την κριτική μας για το βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη "Πράκτορες του Πλανήτη, Τα τέρατα των Ωκεανών" και εδώ το βιογραφικό της συγγραφέως.




Μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στο



(Εδώ μπορείς να βρεις όλες τις προτάσεις βιβλίων στο blog)

Αυτά από εμένα
Χρυσή 

Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Εύκολα μπισκότα για μωρά

Ο Σεπτέμβρης μπήκε και φάνηκε και η πρώτη βροχούλα. Έτσι κι εγώ επιστρέφω σιγά σιγά και λίγο απρόθυμα στο πρόγραμμά μας, μετά από αρκετό διάστημα εκτός πόλης. Η διάθεσή μου για nesting - όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι - άρχισε να αχνοφαίνεται, οπότε δε μου κακοφάνηκε να μπω στην κουζίνα και να φτιάξω ένα δυο νοστιμιές για να περιποιηθώ τα αγόρια μου.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.