Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας


Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.
Μετά από μια αναζήτηση για το πού να περάσουμε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καταλήξαμε στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας. Ήμουν εγώ που το πρότεινα, παρά τις αμφιβολίες μου, καθώς δεν είχα ξαναπάει με τα παιδιά. Αποδείχτηκε  η καταλληλότερη επιλογή για ολόκληρη την παρέα, που αποτελείτο από 3 οικογένειες,  6 ενήλικες και 5 παιδιά. 

Πλέον, δεν επισκέπτομαι το ίδιο συχνά το χωριό μου. Κάθε φορά όμως που βρίσκομαι εκεί, αναδύονται πολλές όμορφες παιδικές μνήμες και πάντα νιώθω μια γλυκιά νοσταλγία.


Άποψη του χωριού

Πού βρίσκεται:
Σε απόσταση 3,5 ωρών με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, βρίσκεται η  Άνω Χώρα, ένα χωριό στις απολήξεις της οροσειράς των Βαρδουσίων, στην Ορεινή Ναυπακτία. Αποκαλείται και "κρυστάλλινο βουνό" χάριν στα πλούσια ρυάκια, στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ψηλούς ορεινούς όγκους. 
Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό μέσα σε ένα κατάπυκνο ελατόδασος σε υψόμετρο 1045μ., όλο οξυγόνο, δροσιά, μυρωδιές από τα έλατα, τις καστανιές, τις ακακίες και τα πλατάνια, πηγές με γάργαρα παγωμένα νερά και όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι κτισμένα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 


Ο κεντρικός δρόμος της Άνω Χώρας

Πλακόστρωτα σοκάκια



Ο καιρός μας έκανε τη χάρη και ήταν υπέροχος, ηλιόλουστος και σχετικά ζεστός για την εποχή, οπότε απολαύσαμε όμορφες καροτσάδες, πεζοπορίες μέσα στο δάσος και βόλτες στα γραφικά σοκάκια του χωριού.




Ο Καρνάβαλος


Τέταρτης γενιάς Ανωχωρίτης

Κεντρική πλατεία του χωριού

Αξιοθέατα/Ιστορία/Πολιτισμός:
Πρόκειται για ένα μικρό χωριό της ορεινής Ελλάδας, με μια ξεχωριστή κομψότητα και ομορφιά, που οι ντόπιοι πάντοτε φρόντιζαν να αναδεικνύουν. Τον 15ο αιώνα αποτελούσε έναν οικισμό που άκμαζε οικονομικά και ο ρόλος του συνέχισε ακόμη και μέχρι τον προηγούμενο αιώνα να είναι κυρίαρχος στην περιοχή, αποτελώντας το κεφαλοχώρι για πολλές δεκαετίες. Τον 18ο αιώνα δε, λειτούργησε η Μεγάλη Σχολή της Λομποτινάς, στην οποία μαθήτευσε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Κάποια από τα παλιά κτίσματα αναστηλώθηκαν, ώστε να υποδεχτούν τους επισκέπτες στην μακρά ιστορία του. 
*Το παλιό σχολείο  (όπου η μητέρα μου τελείωσε το δημοτικό) φιλοξενεί πλέον το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. 
Νερόμυλος των 300 χρόνων, στάθηκε αλώβητος στο πέρασμα των χρόνων και μαρτυρά στους επισκέπτες τον τρόπο ζωής των ντόπιων. 
Καρνάβαλος, το λεωφορείο της εποχής που μετέφερε τους επισκέπτες (αλλά και εμπορεύματα παλαιότερα) από τη Ναύπακτο στην Άνω Χώρα, αποτελεί πλέον το κύριο αξιοθέατο στην πάνω πλατεία του χωριού. Μάλιστα τα αδέρφια μου πρόλαβαν και ταξιδέψαν με αυτό το ρετρό όχημα, το οποίο είχε συμμετάσχει και σε διεθνή ταινία με γνωστούς ηθοποιούς. Περισσότερα για τον Καρνάβαλο μπορείς να βρεις εδώ
Μητροπολιτικός ναός της Αγίας Παρασκευής, σταυρωειδής με δύο καμπαναριά, χτισμένος με πελεκητό μαύρο λιθάρι, φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας της Σκοπιώτισσας και στολίζει την κεντρική πλατεία του χωριού.

Το σχολείο του χωριού, πλέον Λαογραφικό Μουσείο




Παραδοσιακή πηγή "Η Δάφνη"

Στο πατρικό της γιαγιάς
με την ξυλόγλυπτη πόρτα φτιαγμένη από τον ίδιο τον παππού μου

Φύση/Πεζοπορίες:
Στην Άνω Χώρα θα βρεις ένα φυσικό τοπίο πολύ ξεχωριστό. Το δάσος που την περικλύει αποτελείται από ένα απίστευτο μωσαϊκό υπεραιωνόβιων δέντρων που μπορεί να ξεπερνούν και τα 500 έτη. Η βλάστηση είναι τόσο πυκνή και μέσα σε αυτό το όργιο της φύσης ξεχωρίζουν οι φυσικές πηγές, τα φαράγγια, οι καταρράκτες και τα ποτάμια. Εάν αγαπάς τις πεζοπορίες στην Άνω Χώρα θα απολαύσεις κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές, για έμπειρους πεζοπόρους αλλά και για όσους πρώτη φορά θα τολμήσουν μία τέτοιου είδους εξόρμηση στη φύση ή για αυτούς που θα θέλουν να πάρουν μαζί τους τα παιδιά.

Οι πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές είναι οι εξής:
  • Άνω Χώρα-Φαράγγι Κάκαβου: διάρκεια 30'
  • Άνω Χώρα-Κάτω Χώρα: διάρκεια 30'
  • Άνω Χώρα-Αμπελακιώτισσα: διάρκεια 2 ώρες και 30' με πολλά αξιοθέατα όπως τη Μονή Αμπελακιώτισσας
  • Άγιος Γεώργιος-Καταρράκτης Τσούρνα: διάρκεια 20'
  • Επάνω Ρέμα-Άι Λιάς: διάρκεια 2 ώρες
Όσοι διαθέτουν όχημα 4Χ4 μπορούν να απολαύσουν πολλές off-road διαδρομές στην άγρια φύση.

Τέλος, στον Εύηνο ποταμό λίγη ώρα μακριά από το χωριό, μπορεί κανείς να απολαύσει την κατάβαση του ποταμού με Rafting και Kayak.



Πεζοπορία Άγιος Γεώργιος -Καταρράκτης Τσούρνα μαζί με τα παιδιά


Στον καταρράκτη Τσούρνα (λόγω της χαμηλής βροχόπτωσης δεν είχε νερό)

Μαζεύοντας κάστανα

Άι Γιώργης

Το δάσος είναι τόσο πυκνό και απέραντο που η ηρεμία του σου γεμίζει την καρδιά. Δε γίνεται να μην ηρεμήσεις στην Άνω Χώρα, δε γίνεται να μη βιώσεις την εμπειρία του χωριού, δε γίνεται να μη φύγεις με τα πνευμόνια σου γεμάτα οξυγόνο και την ψυχή σου γεμάτη ηρεμία.



Διαμονή/Φαγητό:
Εμείς μείναμε στο Crystal Mountain Hotel, ένα ξενοδοχείο που θυμάμαι να υπάρχει από τότε που ήμουν παιδί και πάντα επιλέγω όποτε πάω στο χωριό μου. Είναι ό,τι καλύτερο έχω δει σε ξενοδοχείο κατάλληλο για οικογένειες σε ορεινούς προορισμούς. Λόγω του τριημέρου είχαν διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.* 
Στο χωριό αυτό θα βρει κανείς και άλλα πολύ περιποιημένα παραδοσιακά καταλύματα, με υπέροχη χωριάτικη ατμόσφαιρα για να διαμείνει, εστιατόρια με πεντανόστιμο φαγητό (γλυκά του κουταλιού, μέλια, ελληνικό παραδοσιακό κρέας, χειροποίητα λουκάνικα, αρνί, προβατίνες, φρέσκα λαχανικά κλπ.), μικρά γραφικά καφενεδάκια για όμορφα γεύματα ή χαλαρά απογεύματα με ζεστά ροφήματα με θέα το απέραντο βουνό και μετά βόλτες εντός του οικισμού χαζεύοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.











Παιχνίδια στο δάσος

Παιχνίδια στο δάσος

Παιχνίδια στο δάσος

Τρέχει στο προαύλιο του σχολείου, εκεί όπου έτρεχε η γιαγιά του 

Εκδηλώσεις:
Κάθε φθινόπωρο στην Άνω Χώρα οργανώνονται δύο μεγάλες γιορτές. Η γιορτή του Κάστανου και Η γιορτή του Τσίπουρου είναι δύο υπέροχοι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς  το μέρος και να απολαύσει το βουνό ντυμένο στα φθινοπωρινά του. Σύμφωνα με το έθιμο κάθε Οκτώβρη οι κάτοικοι μάζευαν τα κάστανα της χρονιάς και στη συνέχεια γινόταν η παραγωγή του τσίπουρου. Το τελευταίο στάδιο της απόσταξης ολοκληρωνόταν παράλληλα με το ψήσιμο των καστάνων στους δρόμους και με παραδοσιακή μουσική. Η αναβίωση του εθίμου κάθε Οκτώβρη μαζεύει πλήθος κόσμου στην Άνω Χώρα και κανείς πρέπει να κλείσει από νωρίς τη διαμονή του.
Κάθε Φεβρουάριο αναβιώνει ένα άλλο έθιμο και εορτάζεται με τη Γιορτή της Τσιγαρίθρας, που είναι ένας παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος του χοιρινού, που έρχεται από τα παλιά χρόνια. Μουσικές παραδοσιακές εκδηλώσεις με ντόπιο κρασί και τραχανά και φυσικά με τσιγαρίθρες λαμβάνουν χώρα στο κέντρο του χωριού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Τέλος, κάθε Ιούλιο γιορτάζεται η πολυούχος του χωριού Αγία Παρασκευή με το παραδοσιακό πανηγύρι.


Παιδιά/Οικογένεια:
Η επαφή με τη φύση είναι τόσο έντονη που σε επηρεάζει αυτοστιγμεί. H εμπειρία μας σε αυτό το ταξίδι με τα παιδιά, μας έκανε να πεισθούμε ότι το μέρος αυτό αποτελεί έναν προορισμό ιδανικό για οικογένειες. 
Τα παιδιά καταευχαριστήθηκαν το ελεύθερο παιχνίδι στο δάσος. Εάν μπορείτε να πάρετε μαζί σας ποδήλατα το συνιστώ ανεπιφύλακτα, καθώς το μέρος ενδείκνυται για υπέροχες ποδηλατάδες, μέσα στο χωριό αλλά και σε κάποια μονοπάτια.
Εμείς εκτός από τις πεζοπορίες και τις βόλτες μας, τις οργανωμένες δραστηριότητες του ξενοδοχείου και τις στιγμές χαλάρωσής μας, απολαύσαμε ποιοτικό ελεύθερο χρόνο έξω. Μαζέψαμε 2 σακούλες φρέσκα κάστανα, παρατηρήσαμε τα διάφορα είδη μανιταριών, βρήκαμε φλοιούς ξύλων παρατημένους από τους τοπικούς υλοτόμους και κόψαμε κλαδιά από έλατο για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού μας. Λερωθήκαμε, μυρίσαμε τις απίθανες μυρωδιές του βουνού, παρατηρήσαμε πατημασιές μικρών και μεγαλύτερων ζώων, βγάλαμε φωτογραφίες, παίξαμε και ευχαριστηθήκαμε τόσο πολύ, που η διαμονή μας έμοιαζε όχι με τριήμερη, αλλά με πολυήμερη, χάρη στις γεμάτες μας στιγμές.
Τα παιδιά πραγματικά αγάπησαν τον τόπο καταγωγής της γιαγιάς τους, γνώρισαν το σχολείο που εκείνη πήγαινε όταν ήταν παιδί και οι απορίες τους ήταν  όλο και περισσότερες για το πώς ζούσαν παλιά οι άνθρωποι, σε χωριά τόσο μακρινά από τις μεγαλουπόλεις.






Προτείνω να επισκεφτείς την Άνω Χώρα Ναυπακτίας και να απολαύσεις το κρυστάλλινο βουνό. Το σίγουρο είναι ότι θα φύγεις από εκεί με τις μπαταρίες γεμάτες και με μια απίστευτα ζεν διάθεση και ισορροπία.





Μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα

Χρυσή 





*H αναφορά μου στο ξενοδοχείο Crystal Mountain Hotel προήλθε αυθόρμητα και λόγω της προσωπικής εμπειρίας μου κατά τη διαμονή μας εκεί και δεν αποτελεί αντικείμενο διαφήμισης.

Σχόλια

  1. Καλημέρα Χρυσή μου.
    Ωραίο ταξίδι.
    Τα παιδιά σίγουρα ευχαριστιούνται τη φύση. Ξεφεύγουν από τις πόλεις που δεν είναι καθόλου φιλικές πια.
    Καλά ταξίδια.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ρένα μου! Φυσικά τα παιδιά λατρεύουν τη φύση. Απελευθερώνονται!
      Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!