Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΒΙLL GATES;" Εκδόσεις Κλειδάριθμος


Αγαπημένοι μου γονείς αναγνώστες, σήμερα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που θεωρώ ότι όλοι οι γονείς θα πρέπει να διαβάσουν.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μελετά τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά
σε διάφορα ηλικιακά στάδια και δίνει συμβουλές για την τήρηση της ορθολογικής χρήσης τους, χωρίς να δαιμονοποιεί αυτό το μέσο το οποίο μπορεί να φανεί καθοριστικό στην μετέπειτα επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους πορεία. 
Μήπως λοιπόν το παιδί σου μπορεί να γίνει ο επόμενος Bill Gates και εσύ επειδή δε γνωρίζεις ή φοβάσαι του στερείς αυτό το μέλλον;

Αυτό το βιβλίο ήρθε να μας δώσει μια βαθιά ενημέρωση για το πεδίο "διαδίκτυο" και να μας συμβουλέψει πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από την "κακή χρήση", ενώ ταυτόχρονα να επωφεληθούμε από τα πάρα πολλά θετικά που μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό.

Η ανάλυση του συγγραφέα ξεκινάει με μία παράθεση των οφελών του διαδικτύου, αλλά και των κινδύνων που ενέχει η απρόσεκτη χρήση του. Εδώ θα δούμε και πολλά παραδείγματα ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν σε κίνδυνο από την άκριτη  και απρόσεκτη χρήση του και τις ακριβείς συνθήκες που αυτά συνέβησαν, ώστε να κατανοήσουμε ότι ως γονείς έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη αλλά και ικανότητα να θέτουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου και να έχουμε τον έλεγχο της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά μας. Όπως δε θα αφήναμε ένα παιδί να κυκλοφορεί μόνο του, χωρίς καμία προστασία και έλεγχο σε ένα άγνωστο μέρος, έτσι δε θα πρέπει να το αφήνουμε να "κυκλοφορεί" απροστάτευτο στο διαδικτυακό περιβάλλον. Η αναφορά εδώ είναι εκτενής και μας γνωρίζει κάποια θέματα που μπορεί να προκύψουν και εμείς πιθανόν να μην τα φανταζόμαστε.

Κατόπιν, ακολουθεί ένα παιχνίδι ερωτήσεων για μικρά παιδιά και ένα για εφήβους. Επί της ουσίας είναι ένα παιχνίδι καθοδήγησης του παιδιού από τον γονέα για τους κανόνες χρήσης του διαδικτύου, για το πώς πρέπει να αντιδρά σε κάθε ενδεχόμενο συμβάν, π.χ. ύβρις, πορνογραφικό υλικό, χειραγώγηση, απάτες αγορών κλ.π. ανάλογα με την ηλικία του και τη χρήση που αυτό κάνει.
Στο τέλος αναφέρει ο συγγραφέας 4 καίρια σημεία για γονείς. 4 απόψεις που πολλοί γονείς έχουν για τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους και αν αυτές είναι σωστές, ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία που πρέπει. Για παράδειγμα πολλοί γονείς θεωρούν ότι υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αυτούς και τα παιδιά τους και τους έχουν γνωστοποιήσει κωδικούς πρόσβασης ή δεν έχουν εγκαταστήσει τον απαραίτητο γονικό έλεγχο. Ακολουθεί η συμβουλή του συγγραφέα σε αυτή την αντιμετώπιση και πώς μπορεί να επιτευχθεί η απόλυτη προστασία χωρίς τα παιδιά να νιώθουν ότι στερούνται όλων των θετικών που μπορεί το διαδίκτυο να τους χαρίσει.

Εγώ ευχαριστήθηκα πολύ την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, καθώς η ίδια είμαι υπέρ της ελεγχόμενης χρήσης των ηλεκτρονικών μέσω από τα παιδιά μου, γνωρίζοντας ότι κάθε τί έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Ούσα η ίδια υπέρ των ορίων σε όλα τα θέματα,  αλλά και υπέρ την προσωπικής ανάπτυξης, προσπαθώ να αντιμετωπίζω την κάθε περίσταση έλλογα, και έτσι συμπεριφέρομαι και σε ότι αφορά τα παιδιά. Βρήκα λοιπόν σε αυτό το βιβλίο έναν πολύτιμο οδηγό, που θα χρησιμοποιώ μεγαλώνοντας και τα παιδιά, σε κάθε στάδιο γνωριμίας τους με τα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο και πήρα ένα σπρώξιμο στο να ψάχνω καλύτερα όσα μπορώ να κάνω, προκειμένου να μη στερώ αυτό το πολύτιμο μέσο ανάπτυξης που έχει μπει πλέον στη ζωή μας από τα παιδιά μου, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίζω ότι δεν τα βάζω άθελά μου σε κίνδυνο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος και μπορείτε να το δείτε εδώ.



Μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα


Αυτά από εμένα
Χρυσή 






Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers

Αν το σπίτι δε μυρίσει κανέλα, γαρύφαλλο και σοκολάτα, Χριστούγεννα δεν το λες!

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.