Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγκίστρι: το διαμαντάκι του Σαρωνικού



Μετά από αρκετό καιρό διακοπών, ανακαινίσεων, γιατρών, πολλής πολλής κούρασης και αρκετής ξεκούρασης, επανέρχομαι με μια ανάρτηση ταξιδιωτική, καθώς Σεπτέμβρη έχουμε, όλο και κανένα διημεράκι μπορεί να προκύψει. 

Το όμορφο και μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού, το Αγκίστρι, αποτελεί προορισμό μας εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια και το γνωρίζω καλά.



Θα μπορούσα να πω έχει γίνει σχεδόν το χωριό μας. Το επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο από το 2005 και μετά, άλλες φορές για Σαββατοκύριακο και άλλες φορές για περισσότερες ημέρες. Το επιλέγουμε για να ανοίξουμε τις διακοπές μας, αλλά και για ένα ΣΚ μέσα στο Σεπτέμβρη που μας έχει πιάσει η μελαγχολία του τέλους του καλοκαιριού. Στα "νιάτα" μας ήταν το μέρος που καταφεύγαμε με το hubby μου για γρήγορη ξεκούραση και ρομάντζο, όταν δεν είχαμε πολλές μέρες άδεια. Εκεί ήταν και οι πρώτες διακοπές του μικρούλη μας, όταν ήταν μόλις τριών μηνών και θέλαμε να είμαστε κοντά στην Αθήνα.
Το Αγκίστρι λοιπόν, το αγαπάμε πολύ, όχι για την πολυπλοκότητά του, αλλά για την απλότητά του και για το γεγονός ότι είναι το καταλληλότερο μέρος για ξεκούραση και για να γεμίσουν οι μπαταρίες. Οι περισσότεροι Αθηναίοι το έχουν επισκεφτεί ακόμη και για ημερήσια εκδρομή, καθώς είναι πολύ γρήγορη, απλή και φθηνή η πρόσβαση.
Αν σου αρέσει η πεζοπορία, εδώ θα βρεις τον παράδεισό σου. Έχει πολλά μονοπάτια και διαδρομές μέσα στο πυκνό πευκοδάσος, που καταλήγουν σε καταγάλανες παραλίες και θα τις λατρέψεις, ...και τις διαδρομές και τις παραλίες.

Γενικά χαρακτηριστικά
Πρόκειται για ένα μικρό καταπράσινο νησάκι περίπου μιάμιση ώρα από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής ή μία ώρα με το Flying Dolphin. Το μεν πλοίο αποβιβάζει στην Σκάλα, το δε Flying Dolphin στο Μεγαλοχώρι. Το ένα χωριό από το άλλο απέχουν 15 λεπτά περπάτημα δίπλα στο κύμα. Το Αγκίστρι είναι ένα μέρος που μπορείς να επισκεφτείς χωρίς αυτοκίνητο και παρ' όλα αυτά να γυρίσεις τα πιο βασικά του αξιοθέατα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δημόσια συγκοινωνία ή ακόμη και ποδήλατο για τις πιο κοντινές αποστάσεις. 

Καταλύματα
Έχει πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα, αλλά προσωπική μου άποψη, την οποία έχω σχηματίσει τόσα χρόνια, είναι ότι οι τιμές είναι σχετικά υψηλές σε σχέση με τις παροχές τους, συγκρίνοντας βέβαια με άλλα πιο δημοφιλή νησιά. Παρ' όλα αυτά μπορείς να πας με πολύ φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε σχέση με άλλα νησιά, οπότε το όλο κόστος του ταξιδιού πέφτει. Αυτό που έλειπε για χρόνια από το νησί ήταν τα πολυτελή καταλύματα, κάτι το οποίο αρχίζει και αλλάζει τον τελευταίο καιρό με πολλά καινούρια ξενοδοχεία, με υψηλού επιπέδου παροχές, αλλά και παλαιότερα που ανακαινίζονται και αλλάζουν το προφίλ τους. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν πρόκειται να βρεις το resort με τις δεκάδες παροχές που θα βρεις στην Πελοπόννησο ή την Χαλκιδική. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια θα βρεις τιμές resort,...χωρίς το resort.
Τα καταλύματα βρίσκονται στο Μεγαλοχώρι και στη Σκάλα. Θα βρείτε κάποια που θα αναφέρουν ότι βρίσκονται στο Μετόχι ή στη Σκληρή. 
Το Μετόχι και η Σκληρή είναι περιοχές της Σκάλας. Το Μετόχι βρίσκεται στο λοφίσκο της Σκάλας, όπου με λίγο κόπο φτάνεις με τα πόδια. Εκεί βρίσκονται κάποια καταλύματα με πολύ όμορφη θέα στον Αργοσαρωνικό. 
Η Σκληρή είναι η βραχώδης παραλιακή περιοχή που βλέπει κανείς αριστερά, μπαίνοντας στο λιμάνι. Και εκεί μπορείς να πας περπατώντας και μάλιστα η διαδρομή είναι ειδυλλιακή, μέσα στα πεύκα, με υπέροχη θέα. Στη Σκληρή υπάρχουν πολλά νεόκτιστα καταλύματα, με αμφιθεατρική θέα. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι επίσης πολύ ήσυχη, καθώς βρίσκεται μακριά από το κέντρο του χωριού της Σκάλας.  
Εμείς τα τελευταία χρόνια έχουμε καταλήξει και μένουμε εδώ, καθώς είναι ένα κατάλυμα με οικογενειακή ατμόσφαιρα, πεντακάθαρο, ήσυχο και οικονομικό.

Φαγητό
Το φαγητό στο Αγκίστρι δεν μπορώ να πω ότι με ξετρέλανε ποτέ. Έχουμε βρει ουσιαστικά ένα εστιατόριο στη Σκάλα, το οποίο τα τελευταία 12 καλοκαίρια δε μας απογοήτευσε ποτέ με την ποιότητα του φαγητού και την εξυπηρέτηση που παρέχει. 
Επιπλέον, κατά καιρούς έχουμε φάει πολύ καλά και εδώ, κάτι το οποίο συνέβη και φέτος. Από αυτό το μαγαζί απολαμβάνουμε πάντα και υπέροχη θέα.


Η θέα από το τραπέζι μας

Άποψη του εστιατορίου από το τραπέζι μας
Κατά τα άλλα, όποιο εστιατόριο έχουμε επισκεφτεί όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει προσφέρει μέτριας έως χαμηλής ποιότητας φαγητό και εξυπηρέτηση, τα οποία δε μας έχουν ικανοποιήσει. Βεβαίως από χρονιά σε χρονιά σε κάποια εστιατόρια αλλάζει η ιδιοκτησία, ή ακόμη η λογική και ο τρόπος λειτουργίας τους, κάτι το οποίο δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε γιατί κάποιες φορές μένουμε λίγες ημέρες. Συνεπώς, είναι στο χέρι σου να διερευνήσεις την αγορά και να καταλήξεις στο εστιατόριο που θα σε ικανοποιήσει. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις το κατάλληλο για σένα και την οικογένειά σου.

Παραλίες
Οι παραλίες του Αγκιστρίου είναι ό,τι καλύτερο έχει κανείς να απολαύσει στον Αργοσαρωνικό. Πρόκειται για καταγάλανα και διαυγή νερά στην πλειοψηφία τους. 
Στη Σκάλα οι παραλίες είναι δύο, καθώς δημιουργείται μία "μύτη" που χωρίζει την παραλία. 


Πηγή
Είναι πολύ βολικό το γεγονός ότι όπως και αν φυσάει, ποτέ δεν έχουν κύμα και οι δύο ταυτόχρονα. Εμείς κάθε πρωί κάνουμε μια μικρή βόλτα στην παραλία και διαλέγουμε θάλασσα. Στις φωτογραφίες μου παρακάτω, φαίνονται η αριστερή και η δεξιά πλευρά της "μύτης" την ίδια μέρα. Η πρώτη είναι από την πλευρά του λιμανιού και είναι ήρεμη και η άλλη από την αντίθετη πλευρά και είναι φουρτουνιασμένη. 


Στην περιοχή της Σκληρής υπάρχει μία πολύ μικρή παραλία, η οποία είναι προσβάσιμη με τα πόδια και καταγάλανη, ωστόσο δεν την προτιμώ για μπάνιο με το παιδί, γιατί είναι βραχώδης με μεγάλο βότσαλο. Μία επίσκεψη αξίζει, προκειμένου να εξετάσεις αν σου κάνει η συγκεκριμένη παραλία ή όχι.
Επίσης, αν προσπεράσεις τη Σκληρή, περπατώντας παραλιακά, θα συναντήσεις μια-δυο ακόμη μικρές παραλίες (θέλουν ψαξιμο, φρόντισε να πηγαίνεις παραλιακά). Περπατώντας βαθιά προς το πευκοδάσος και μετά από περίπου 20 λεπτά θα βρεις την παραλία Χαλικιάδα. Η Χαλικιάδα έχει επίσης μεγάλο βότσαλο και λίγο δυσκολούτσικη πρόσβαση και συνεπώς δεν θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα να της επισκεφτείς με μικρά παιδιά, εκτός αν είναι εκπαιδευμένα στις πεζοπορίες.
Εκτός των χωριών (της Σκάλας και του Μεγαλοχωρίου) υπάρχουν δύο υπέροχες παραλίες που απαραιτήτως πρέπει να επισκεφτείς. Η Δραγονέρα και η Απόνησος.
Η Δραγονέρα είναι μια καταγάλανη παραλία με βότσαλο, 7-10 λεπτά με το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο από το Μεγαλοχώρι. Η θάλασσα είναι απλά υπέροχη, ίσως όχι κατάλληλη για μωρά αν θες να τα αφήσεις στην ακροθαλασσιά, αλλά για μεγαλύτερα παιδιά είναι μια χαρά. Πάνω από τη Δραγονέρα απλώνεται ένα πυκνό πευκόδασος, όπως σε ολόκληρο το νησί άλλωστε, το οποίο κατεβαίνει σχεδόν ως το κύμα και αποτελεί σημείο ελεύθερου κάμπινγκ. Λόγω πιστεύω της ελλιπούς προσοχής των κατασκηνωτών στην καθαριότητα του μέρους, συχνά η παραλία γεμίζει από σμήνη μυγών και σφηκών. Οπότε μην εκπλαγείς αν δεν καταφέρεις να παραμείνεις στο σημείο για πάνω από μία ώρα. Ωστόσο, μην απορρίψεις εκ των προτέρων την επίσκεψη στην παραλία, γιατί συχνά το φαινόμενο που αναφέρω δεν υφίσταται, ή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τις Αρχές του νησιού και σε αυτή την περίπτωση πραγματικά αξίζει να απολαύσεις τα νερά της.


Αυτή η φωτογραφία του/της Παραλία Δραγονερά παρέχεται από το TripAdvisor

Το πιο μακρινό αξιοθέατο, η Απόνησος βρίσκεται μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο ή με τη δημόσια συγκοινωνία. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο νησάκι που ενώνεται με μια μικρή γέφυρα 50 μέτρων. Εκεί υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, τις οποίες μπορείς επί πληρωμή να χρησιμοποιήσεις, καθώς και καντίνα, προκειμένου να απολαύσεις τα υπέροχα, καταγάλανα, παγωμένα και διαυγή νερά. Από τη μπροστινή πλευρά είναι πιο baby friendly, με την έννοια ότι έχει εξέδρα από την οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση στο νερό, 


Αυτή η φωτογραφία του/της Παραλία Απόνησος παρέχεται από το TripAdvisor

ενώ από την πίσω πλευρά έχει σε διάφορα σημεία σκάλες πισίνας για πρόσβαση στο νερό. 

 
Αυτή η φωτογραφία του/της Παραλία Απόνησος παρέχεται από το TripAdvisor

Διασκέδαση:
Το νησί είναι ιδανικό για οικογένειες, για παρέες, αλλά και ζευγάρια χωρίς παιδιά με δεδομένο ότι όλοι οι παραπάνω αναζητούν την ξεκούραση. Αν είσαι κοριτσοπαρέα και θέλεις να παρτάρεις μέχρι πρωίας, δεν συνιστώ τον συγκεκριμένο προορισμό. Αν όμως είσαι κουρασμένη μαμά ή μονογονέας και θέλεις ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου, ο προορισμός ενδείκνυται. Υπάρχουν πολλά όμορφα διακοσμημένα νησιώτικα μαγαζάκια για ποτό ή/και μεζέδες, και στη Σκάλα και στο Μεγαλοχώρι, δίπλα ή ακόμη και πάνω στο κύμα, ή σε ύψωμα όπου μπορείς να απολαύσεις πανέμορφα ηλιοβασιλέματα 

Εμείς έχουμε γυρίσει το νησάκι μόνοι μας και με τον μικρούλη μας. Με αυτοκίνητο και χωρίς αυτοκίνητο. Με τον μικρούλη μας και με κοιλίτσα 7 μηνών. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις έχουμε περάσει τέλεια για διαφορετικούς λόγους, απολαμβάνοντας ό,τι προσφέρει το νησί, αλλά με ένα και μόνο αποτέλεσμα κάθε φορά: να φεύγουμε ξεκούραστοι.
Για τους παρακάτω λόγους λοιπόν, μας αρέσει το Αγκίστρι:
* Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, οπότε δεν κουράζεσαι από τις συνεχείς μετακινήσεις μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.  
* Μπορείς να πας μόνο με τις βαλίτσες σου χωρίς αυτοκίνητο
* Οι παραλίες είναι υπέροχες και από τις πιο καθαρές στον Αργοσαρωνικό. 
*  Υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια και καφέ μπροστά στο κύμα με πανέμορφη θέα, όπου μπορείς να χαλαρώσεις και τα βρίσκεις περπατώντας 5 λεπτά από το κατάλυμά σου
*  Το μέρος είναι πολύ μικρό και γι'αυτό το λόγο έχει πολύ ησυχία
*  Η φυσική ομορφιά είναι απίστευτη, ειδικά αν κοιτάξεις το νησί ενώ κολυμπάς και παρατηρήσεις το πυκνό δάσος πίσω σου
*  Η πρόσβαση από τον Πειραιά είναι πολύ εύκολη και πολύ φθηνή, με την έννοια ότι μπορείς να αποφασίσεις την εξόρμηση το βράδυ και το πρωί να έχεις μπει στο πλοίο.


Tips:
* Καλύτερα να μην επισκεφτείς το νησί Σαββατοκύριακο ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους αιχμής, καθώς έχει πάρα πολύ κόσμο παντού και κινδυνεύεις να μην περάσεις καλά. 
* Σε κάποια καταλύματα μπορείς να διαπραγματευτείς την τιμή αν είναι low season.
* Αν θες να φας φρέσκο ψάρι, πάρε πολλές γνώμες από τουρίστες/επισκέπτες και όχι από τους ντόπιους, συνήθως αυτοί θα σου συστήσουν κάποιο συγγενή (με μια δόση υπερβολής, θα έλεγα ότι όλο σχεδόν το νησί είναι συγγενείς).

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι οι ταξιδιωτικές μου αναρτήσεις, περιγράφουν την αναζήτησή μου για όμορφες στιγμές στα διάφορα μέρη που επισκεπτόμαστε και δεν αποτελούν ταξιδιωτικούς οδηγούς. Επίσης, η αναφορά σε διάφορες επιχειρήσεις είναι καθαρά μετά από προσωπική αξιολόγηση και προκειμένου να διευκολύνω τους αναγνώστες μου, ενώ δεν έχει σκοπό την διαφήμιση (εκτός αν αναφέρεται ρητά). 

Καλό φθινόπωρο!
Mama Chrysi

Σχόλια

  1. ΩΩΩΩΩ...τι όμορφο κείμενο;;; Δεν έχουμε πάει ποτέ αλλά η λέξη ξεκούραση μαγνήτισε τα μάτια μου οπότε μάλλον πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ'όψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Έλενά μου!!Ναι, πράγματι... ξεκούραση, άγνωστη λέξη στις μαμάδες! Να πάτε άμεσα!!

      Διαγραφή
  2. Πόσο χαρηκα με την ανάρτηση σου! Επισκέπτομαι και εγώ το Αγκίστρι από το 1998... και συνεχίζω ακάθεκτη 20χρονια τώρα!!! Τελευταία φορά, μόλις πριν μια εβδομάδα επιστρέψαμε από ένα ακόμα μαγικό 3ημερο εκεί και ετοιμάζω και τη δική μου σχετική ανάρτηση. Σούπερ οι πληροφορίες σου! Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Ειρήνη στο μπλογκοσπιτάκι μου! Πολύ χαίρομαι που σε γνώρισα μέσα από το υπέροχο blog σου! Ανυπομονώ για την ανάρτησή σου, να ανταλλάξουμε πληροφορίες για το υπέροχο αυτό μέρος! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Οοο! Τι λες τώρα! Δεν είχα ιδέα ότι ήταν τόσο όμορφο! Στα υπόψην για εξόρμηση (του χρόνου αλλά δεν έχει σημασία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ όμορφο!Πάντως και για φέτος προλαβαίνεις!Μπορείς να πας και ημερήσια για μπάνιο.Σε μιάμιση ώρα θα είσαι εκεί και το πλοίο στοιχίζει 9€!!

      Διαγραφή
  4. Έχω πολλά χρόνια να επισκεφτώ το Αγκίστρι αλλά πραγματικά με ξεσήκωσες με αυτή την ανάρτηση! Ότι πρέπει και για κοντινή εκδρομή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε ξεσήκωσα!Έχει και ζέστη ακόμη, οπότε ένα νησάκι σε απόσταση μιας ώρας είναι πολύ καλή ιδέα!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers

Αν το σπίτι δε μυρίσει κανέλα, γαρύφαλλο και σοκολάτα, Χριστούγεννα δεν το λες!

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.