Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το οικογενειακό μας ταξίδι στη Μαδρίτη

Πηγή
Το πολύ σημαντικό με τα ταξίδια είναι να τα ευχαριστιούνται όλα τα μέλη της οικογένειας. Μπαμπάς, μαμά και παιδιά. Κάτι που έχουμε αποφασίσει στη δική μας οικογένεια, είναι ότι όλα τα ταξίδια αναψυχής που κάνουμε, θέλουμε να είναι μαζί με το παιδί μας, για πολλούς λόγους.
Κυρίως, γιατί λατρεύουμε την παρέα του. Επίσης, θέλουμε να έχει όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια. Θέλουμε από μικρός να μυηθεί στη διαδικασία των ταξιδιών και μεγαλώνοντας να γίνει και αυτός ταξιδιάρης. Θέλουμε να γνωρίζει μαζί μας άλλους πολιτισμούς, να μαθαίνει από τώρα τη διαφορετικότητα των λαών και να την εκτιμάει. Να νιώθει ότι μπορεί να είναι ένας «διεθνής πολίτης», ανά πάσα στιγμή βρεθεί η ανάγκη ή νιώσει την επιθυμία, να μπορεί να σταθεί σε μία ξένη χώρα χωρίς να νιώθει έξω από τα νερά του. Για όλα αυτά λοιπόν, ο μικρούλης μας είναι πάντα μαζί μας εντός αλλά κυρίως, εκτός Ελλάδος.
Όταν λοιπόν, αποφασίσαμε το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μαζί του, να είναι η Ισπανία, και επειδή ως οικογένεια έχουμε μεγάλη αθλητική/ποδοσφαιρική παράδοση, ο μπαμπάς μας (γιος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδος και ο ίδιος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από μικρός) κατευθείαν ξεκίνησε να οργανώνει την επίσκεψη στη Μέκκα του ποδοσφαίρου, τη Real Madrid. Εκείνος βέβαια ξεκίνησε την οργάνωση, αλλά εγώ τελείωσα, καθώς κάθε οργάνωση ταξιδιού αποτελεί δική μου αρμοδιότητα. (control freak που λέγαμε).
Όταν προγραμμάτισα τελειωτικά το ταξίδι η μοιρασιά είχε γίνει δίκαια. Ο μπαμπάς τη δική του μέρα, η μαμά τη δική της μέρα κ ο μικρούλης αρκετό χρόνο από την κάθε μέρα.


Πιο συγκεκριμένα, μια ημέρα ήταν αφιερωμένη Real Madrid. Κάναμε το tour στις εγκαταστάσεις του γηπέδου Bernabeu, οι οποίες ομολογουμένως σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ευρωπαϊκού επιπέδου αθλητική ένωση. Στο χώρο του γηπέδου το γκαζόν φρόντιζαν μεγάλες εγκαταστάσεις φωτός, προλαμβάνοντας την ύπαρξη υγρασίας, καθώς την επόμενη μέρα γινόταν αγώνας. Οι κερκίδες, βέβαια, πεντακάθαρες και "αρτιμελείς". Τα αποδυτήρια ισάξια πεντάστερου ξενοδοχείου, με jacuzzi και ατομικές ντουλάπες με τις φωτογραφίες των παγκοσμίως top αθλητών ποδοσφαίρου. Ο δε μικρούλης μου, κάποια στιγμή κατέβαινε τις σκάλες προς τον αγωνιστικό χώρο με το γλειφιτζούρι στο στόμα, και του ευχόμασταν να αξιωθεί να δει τα μεγαλεία των μεγάλων αθλητών, να κερδίσει τόσες εμπειρίες, τόσες μοναδικές αναμνήσεις. 
Διάφορα διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και γονείς γίνονταν σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων, όπως επίσης και διάφορες φωτογραφίσεις. Τέλος, υπήρχε και το μουσειακό κομμάτι  με τα έπαθλα και τις εμφανίσεις από το 1930 (αν θυμάμαι καλά). Είχε μεγάλο ενδιαφέρον και για μένα, (που δε με λες και φίλαθλο του ποδοσφαίρου). Επομένως, θεωρώ ότι για μεγαλύτερα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, θα είναι παράδεισος.
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη μαμά. Μουσεία και day trip στο Τολέδο. 
Επειδή τα μουσεία της Μαδρίτης είναι πολλά και κρύβουν πραγματικούς θησαυρούς, απαιτείται και ιδιαίτερη προσοχή, η οποία ήταν αδύνατη με το τριών ετών τότε, πιθηκάκι μου στο καρότσι. Έτσι διαλέξαμε να επισκεφτούμε μόνο το Prado και το Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης. 
Το Μουσείο Prado κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει γύρω στους 8.600 πίνακες ζωγραφικής των Velasquez, Goya, El Greco, Caravaggio Rembrandt, εκ των οποίων το ένα τρίτο εκτίθεται εκ περιτροπής για το κοινό. Δεν είχε τύχει να δούμε έργα του El Greco, πουθενά στο εξωτερικό, ούτε στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, όταν φιλοξενήθηκαν πριν λίγα χρόνια και γι’αυτό το διαλέξαμε. Επιπλέον, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία διεθνούς φήμης. Αξίζει μετά την έκθεση να επισκεφτεί κανείς το shop του μουσείου. Είναι λίγο τσιμπημένο, αλλά έχει μοναδικά σουβενίρ για του λάτρεις της τέχνης.



Το Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης επιλέξαμε να το επισκεφτούμε γιατί καταρχήν έχει πολύ μικρή συλλογή εκθεμάτων, οπότε λιγότερες απαιτήσεις για προσεκτική παρατήρηση. Αυτό που κυρίως επισκέπτεται κανείς είναι οι χώροι του παλατιού, οι οποίοι σαν βγαλμένοι από παραμύθι θεωρήσαμε ότι θα ενθουσιάσουν και τον μικρούλη, όπως και έγινε. Αποδείχθηκε ότι καλά κάναμε και δεν πιέσαμε το πρόγραμμα, γιατί ο Μπαμπίνος μας κουράστηκε.



Το Τολέδο ήταν μαγευτικό! Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον πάει Μαδρίτη, καθώς είναι πολύ κοντά, 70χλμ και περίπου 35 λεπτά με το τρένο και μία ώρα με πούλμαν. Υπάρχουν αμέτρητα πρακτορεία που μπορεί να κλείσει κανείς το tour, με διάφορες παροχές (μεταφορά με πούλμαν, ξενάγηση, γεύμα/δείπνο κ.λπ.) και η αλήθεια είναι ότι αν αν και στοιχίζει λίγο παραπάνω, αξίζει όταν έχεις παιδιά, καθώς δε χρειάζεται να ασχοληθείς με τίποτα. Το πρακτορείο φροντίζει να δεις τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη για τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της πόλης στο τέλος της ξενάγησης. Ωστόσο, αν τελικά επιλέξει κανείς να πάει με τρένο (από τη στάση Atocha), καλό θα είναι να επιλέξει και το λεωφορείο hop on-hop off του Τολέδο με το οποίο θα δει γρήγορα μια γενική άποψη τς πόλης και σε κάθε σημείο που επιλέγει, μπορεί να κατεβαίνει και να συνεχίζει αργότερα.




Το Τολέδο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και είναι μία πανέμορφη μεσαιωνική πόλη. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε παραμύθι, περπατώντας στα στενά της και καταλήγοντας στου γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό της, ο οποίος θεωρείται ότι είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μείνει κανείς παραπάνω από μία ημέρα, γιατί είναι πολύ μικρή πόλη και περπατιέται σε 3-4 ώρες άνετα. Βέβαια αν έχει κάποιος πολλές ημέρες στη διάθεσή του, αξίζει να το εξερευνήσει σε βάθος και να επισκεφτεί τα έργα του El Greco, που εκτίθενται στο σπίτι που έζησε για 27 χρόνια, το εσωτερικό του καθεδρικού ναού με το εντυπωσιακό κεντρικό τέμπλο και την εβραϊκή συνοικία. Εμείς έτυχε και είχαμε ξεναγό μια καταπληκτική  Ισπανίδα, τη Magdalena, η οποία μας έκανε και λίγο baby sitting, να βγάλουμε και καμιά selfie αγκαλιά.
Και τέλος, κάθε ημέρα αφιερώναμε λίγες ώρες σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να εκτονωθεί ο μικρός μας ουρακοτάγκος! Άλλωστε δεν έχει αξία να τρέχεις ένα παιδάκι μέχρι την άλλη άκρη της Ευρώπης, αν δεν του αφιερώσεις μέρος του ταξιδιού.







Επισκεφτήκαμε το Πάρκο Retiro και το Ζωολογικό κήπο της Μαδρίτης. Εκεί το παιδάκι μου απελευθερώθηκε από το καρότσι και έτρεξε με την ψυχή του, κυνήγησε πουλάκια, θαύμασε ζωάκια και ευχαριστήθηκε τη φύση. Αυτό που επίσης ευχαριστήθηκε ήταν το μετρό, καθώς περνάει «φάση τρένα»! Κάθε που ερχόταν το τρένο το υποδεχόταν με "hola" και κάθε που κατεβαίναμε σε στάση το αποχαιρετούσε "adios". Και πάντα περιμέναμε να φύγει μακριά για να ξεκολλήσουμε από την αποβάθρα. Και βέβαια περπατήσαμε καροτσάδα όλη την πόλη και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική της και την τόσο ξεχωριστή ισπανική της ατμόσφαιρα.



Κάποια μικρά tips για την πόλη της Μαδρίτης:
στο μετρό θα δυσκολευτείς πολύ με το καρότσι, καθώς μόνο οι κεντρικοί σταθμοί έχουν ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες. Εμείς μόλις το διαπιστώσαμε προτιμήσαμε το περπάτημα, κάτι που αποδείχθηκε σωστό γιατί είδαμε όλη την πόλη, και τελικά όλα ήταν κοντά.
αν έχεις αντρούλη ποδοσφαιρόφιλο, φρόντισε να κλείσεις τα εισιτήρια του αγώνα από επίσημο site των ομάδων και όχι από οποιοδήποτε άλλο site. Κινδυνεύεις να μην μπεις στο γήπεδο. Επιπλέον, βγάλε ολόκληρο εισιτήριο για κάθε παιδί. Είναι υποχρεωτικό για όλες τις ηλικίες, ακόμη και μηνών. Και μην τολμήσεις να βγεις από τις εγκαταστάσεις για οποιοδήποτε λόγο, γιατί  δεν θα ξαναμπείς ποτέ. Η είσοδος γίνετε άπαξ 
ξεσκόνισε τα ισπανικά σου. Οι περισσότεροι δε μιλούν γρι αγγλικά. Και με τα ιταλικά, βέβαια, γίνεται δουλίτσα
εισιτήριο του μετρό χρειάζεσαι για να μπεις αλλά και για να βγεις από κάποιους σταθμούς, οπότε μην το ξεχάσεις γιατί αν δε βρεθεί υπάλληλος εντός του σταθμού, κινδυνεύεις να μείνεις μέσα
τα τάπας και η παέγια είναι πολύ ωραία, αλλά όχι για παιδιά, καθώς τις περισσότερες φορές, οι γεύσεις είναι πικάντικες

Αdios

Mama Chrysi 

Σχόλια

  1. Δεν είχα διαβάσει αυτή την ανάρτηση. Πολύ ωραία ξενάγηση, θα πω στα παιδιά μου να τη διαβάσουν για να ξέρουν τί να κάνουν στα ταξίδια με τα μωρά. Όπως και την άλλη ανάρτηση με τις ετοιμασίες για ταξίδι.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σου πω και τις λεπτομέρειες!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωοοο το βρήκα από ..σπόντα αυτό το ποστ καθώς ετοιμάζω και γω ταξίδι στη Μαδρίτη με την 3,5 ετών μικρή μου. Πόσες μέρες πήγατε? Εμείς λέμε για 4 βράδια οπότε το ταξίδι στο Τολέδο θα μας φάει μια μέρα και σκέφτομαι να μην βγούμε εκτός πόλης.. επίσης, καρότσι πήρατε δικό σας ή νοικιάσατε; αν έχεις άλλα τιπς για το ταξίδι you are welcome, καθώς είναι το 1ο μας ταξίδι στο εξωτερικό και έχω λίγο αγχωθεί σχετικά με το τι πρέπει να κάνω σε extreme.. καταστάσεις - βλέπε ασθένεια-.. (αν και ανυπομονώ τρελά!) help mommy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοίπον, Δάφνη μου άκου: 1.Τολέδο να πάτε, είναι 45 λεπτά δρόμος, πας κυριλέ με πούλμαν και μπορείς να κλείσεις εισιτήριο με ένα σωρό γραφεία, θα έχουν συνεργασία ΣΙΓΟΥΡΑ από το ξενοδοχείο σου. Εμείς κάναμε 3 διανυκτερεύσεις και παρόλα αυτά πήγαμε ημερήσια και ήταν σούπερ. 2.Καρότσι πάρε δικό σου ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. 3.Μπες και διάβασε την ανάρτησή μου "Πώς να πακετάρεις ελαφριά για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με παιδιά" https://blisseekingmom.blogspot.gr/2016/11/blog-post_14.html, θα βρεις και άλλα tips.4.Σε περίπτωση ασθένειας (μακριά από μας!)ψάξε και γράψε διευθύνσεις από τα νοσοκομεία που έχουν παιδιατρικό τμήμα, αλλά και το 112 θα σε βοηθήσει. Επίσης πάρε φάρμακα σε υπόθετο μαζί σου (βλ. την ανάρτηση που σου είπα).
      Πολύ χαίρομαι που το αποφάσισες! Θα περάσετε τέλεια!! Λίγο πιο κουραστικά, αλλά σίγουρα τέλεια!!Καλό ταξίδι!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers

Αν το σπίτι δε μυρίσει κανέλα, γαρύφαλλο και σοκολάτα, Χριστούγεννα δεν το λες!

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.