15.12.16

Χριστουγεννιάτικη μηλόπιτα (νηστίσιμη)

Συνήθως αυτές τις μέρες τα σπίτια μυρίζουν βούτυρο και γαρύφαλλο από τους φούρνους που ψήνουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Τα μήλα ωστόσο, έχουν την τιμητική τους, ως κυρίαρχο φρούτο του χειμώνα. Έτσι ένα εναλλακτικό γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή, και είναι απίστευτα νόστιμο, είναι η μηλόπιτα.

Η αρχική συνταγή (που μου έδωσε μια καλή μου φίλη) δεν ήταν για νηστίσιμη (ή vegan) μηλόπιτα. Έτσι, την "πείραξα" λίγο και βουαλά:


Υλικά:
4 μήλα κόκκινα 
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα
3/4 μαργαρίνη στο χρυσόχαρτο
Για το χυλό:
350γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένη μαστίχα Χίου
σόδα μαγειρική στην άκρη του κουταλιού

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα τέσσερα και μετά σε λεπτές φέτες. Βάζουμε τη μαργαρίνη, ένα ποτήρι νερού ζάχαρη και την κανέλα σε ένα ταψί (στρογγυλό 28εκ. ή μακρόστενο) και βάζουμε στο φούρνο στους 200C αντίσταση  μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη. Θέλει προσοχή να μην καραμελώσει η ζάχαρη, γι'αυτό καλό είναι πριν λιώσει εντελώς η μαργαρίνη να το ανακατέψουμε με ένα κουτάλι και να βοηθήσουμε τα υλικά να λιώσουν. Όταν λιώσουν βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και ξανανακατεύουμε να απλωθούν ομοιόμορφα στο ταψί. Κατόπιν, αραδιάζουμε τις φέτες των μήλων σε τρεις σειρές όπως φαίνεται στη φωτογραφία.


Αν χρησιμοποιήσει κανείς στρογγυλό ταψί, θα είναι ωραίο να τοποθετήσει τα μήλα σε ομόκεντρους κύκλους, γιατί έτοιμη δείχνει σαν μεγάλο λουλούδι.
Κατόπιν φτιάχνουμε το χυλό, ο οποίος στην ουσία είναι η ζύμη ενός κέικ, αλλά πιο αραιή. Πρώτα ρίχνουμε στο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν, διαλύσουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε στο μείγμα. Χτυπάμε πάλι καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Η ζύμη δεν θα πρέπει να πήξει, αλλά θα πρέπει να είναι αραιή για να "αγκαλιάσει" τα μήλα μέσα στο ταψί, οπότε το αλεύρι μπορεί να μειωθεί κατά βούληση.


Ψήνουμε στους 180C αντίσταση για 45-60 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). 
Για να ξεφορμάρουμε περιμένουμε να κρυώσει και κατόπιν αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε κόβουμε σε μερίδες.


Τα μήλα έχουν καραμελώσει και με την κανέλα ταιριάζουν απίστευτα. Είναι πολύ εύκολη συνταγή με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Μπορούμε να σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη, με παγωτό ή σκέτη. Την έχω κεράσει στο γραφείο και στο σχολείο του μικρούλη μου και μου τη ζητούν ξανά και ξανά!


Tips: 
 Δεν πρέπει να μείνει πολλές ώρες στο ταψί αφού κρυώσει, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν τα μήλα στον πάτο του ταψιού και να διαλυθεί. 
 Μπορεί να μην προστεθεί η κοπανισμένη μαστίχα, είναι και πάλι πολύ νόστιμη.

Καλή επιτυχία!!
Mama Chrysi 



8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία μου φαίνεται.
    Θα την δοκιμάσω σήμερα κιόλας.
    ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ'ότι έμαθα πήγε καλά, ε Ρένα μου?❤

      Διαγραφή
    2. Αν το ότι έφαγα τη μισή το λες καλά εσύ;
      Εγώ το λέω κάκιστα, αλλά σήμερα θα την ξαναφτιάξω για να την πάω στην κόρη μου που γιορτάζει.

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω να άρεσε! Να την χαίρεσαι!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία συνταγή , Χρυσή!Σ'ευχαριστώ και γι'αυτή τη συμμετοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί ωραίες που είναι οι μηλόπιτες στη νηστεία! Σκέτη παρηγοριά :) Τις λατρεύουμε και εμείς και τις τιμούμε (ίσως υπερβολικά) συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ'ότι φαίνεται είναι το γλυκό της νηστείας τελικά. Υπάρχει και η αρτύσιμη version θα την αναφέρω κάποια στιγμή..

      Διαγραφή

Tell me something...