Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να οργανώσεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό με παιδιά

Φωτογραφία από τον χρήστη Gustavo Fring στο Pexels


Πριν λίγο καιρό, φεύγοντας για ένα μικρό ταξιδάκι με την οικογένεια στην Ιταλία, είχα πει, ότι θα ανεβάσω μία ανάρτηση που θα περιγράφω αυτό το ταξίδι και κάποια tips για την πόλη της Ρώμης, όπως είχα κάνει και με το ταξίδι μας στη Μαδρίτη. Ωστόσο, σκέφτηκα ότι μια βόλτα στο διαδίκτυο μπορεί να δώσει όλες τις πληροφορίες για την Ρώμη και ότι ίσως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να μιλήσω σχετικά με την οργάνωση ενός ταξιδιού στο εξωτερικό με παιδιά και τί κάνω εγώ για να καλύψω όλα τα πεδία που απαιτούνται πριν φύγουμε. 

Όσες είστε ταξιδιάρες παρακαλώ εμπλουτίστε την ανάρτησή μου με τα σχόλιά σας. Όσες είστε λίγο αγχωμένες και ακόμη δεν έχετε τολμήσει να βγείτε έξω με τα παιδιά σας, σας λέω ότι πραγματικά η οργάνωση ενός ταξιδιού μπορεί να γίνει μια εύκολη, αλλά πάνω από όλα, διασκεδαστική διαδικασία. Για μένα τουλάχιστον είναι το μισό ταξίδι.

Κλείσιμο αεροπορικών εισιτηρίων:
Το να βρω και να κλείσω τα αεροπορικά εισιτήρια είναι η πρώτη δουλειά που κάνω πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Μέχρι να κλείσουμε τα εισιτήρια, ουσιαστικά ταξίδι δεν υφίσταται (λογικό!), με την έννοια ότι αν δε βρούμε εισιτήρια στην τιμή που θέλουμε, δεν κλείνουμε και επομένως δεν κάνουμε το ταξίδι. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε - το να θέτουμε δηλαδή συγκεκριμένο budget - γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζουμε ότι θα κάνουμε ένα τουλάχιστον ταξίδι το χρόνο στο εξωτερικό, και δεν θα στερούμαστε τις διακοπές εντός Ελλάδος το καλοκαίρι, αλλά και τις άλλες εποχές
Ψάχνουμε αρκετό καιρό πριν τις διαθέσιμες ημερομηνίες μέσα στο επόμενο εξάμηνο/έτος που μπορούμε ή θέλουμε να ταξιδέψουμε. 
Συνήθως, αυτό έχει να κάνει με τρεις παράγοντες:
* άδεια από τη δουλειά
* κάποιο event (έκθεση τέχνης, αθλητικό event, παράσταση, συναυλία κ.λπ.)
* υποχρεώσεις της οικογένειας (κοινωνικές εκδηλώσεις, διάφορες υποχρεώσεις κ.λπ.)
Όταν βέβαια κλείνεις ένα ταξίδι 5-6 μήνες νωρίτερα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τύχει κάτι. Αυτό είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε εφόσον αναζητούμε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια.
Θα πρέπει να ξέρεις ότι στις περισσότερες εταιρίες τα παιδιά έως δύο ετών δεν πληρώνουν αν ταξιδεύουν στην αγκαλιά του γονέα (οι low cost έχουν άλλη κοστολόγηση), έως 12 ετών πληρώνουν μισό εισιτήριο ή το 30% του εισιτηρίου ενηλίκων (ανάλογα την εταιρία) και μετά τα 12 έτη ολόκληρο. Αυτό από μόνο του είναι ένας παράγοντας που κάνει το ταξίδι πιο ελκυστικό. Το καλύτερο βέβαια είναι να ελέγξεις τις τιμές της αεροπορικής εταιρίας πριν κλείσεις εισιτήρια.
Τέλος, έχω κανόνα να μην χρησιμοποιώ low cost αεροπορικές εταιρίες όταν ταξιδεύω με το παιδί (πάντα δηλαδή), κυρίως γιατί δεν παρέχουν την άνεση που παρέχουν οι άλλες εταιρίες, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ακύρωσης της πτήσης/αλλαγής ώρας (μας έχει τύχει και ακυρώσαμε το ταξίδι μας) κ.λπ. που μπορούν να καταστρέψουν τα σχέδια μας και τέλος γιατί φοβάμαι λίγο. 
Στο τελευταίο μας, ωστόσο, ταξίδι κλείσαμε το εισιτήριο μετάβασης προς Ρώμη με Ryanair με φόβο ψυχής, αλλά όλα πήγαν ευτυχώς καλά. Δεν συγκρίνεται όμως η επιστροφή που είχαμε με την Aegean. Υπήρχε διαθέσιμο γεύμα, χάρισαν στον μικρούλη μου ένα παιχνίδι (memory cards) ομολογουμένως πολύ περιποιημένο και ένα άλμπουμ, το οποίο ονομάζουν Junior Pilots, για να κρατούν τα παιδιά κάποιες αναμνήσεις από τα ταξίδια τους. Ο μικρός μου το καταευχαριστήθηκε. 

Κλείσιμο ξενοδοχείου:
Το ξενοδοχείο, κατά τη γνώμη μου, είναι το σημαντικότερο όταν ταξιδεύει κανείς με παιδιά. Το ξενοδοχείο θα πρέπει να είναι σε σημείο προσβάσιμο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη και αν θες να περπατήσεις την πόλη, το ξενοδοχείο θα πρέπει να είναι σε σημείο που αν χρειαστεί, να μπορείς άμεσα να επιστρέψεις στη βάση σου. Αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως να είναι σε κεντρικό σημείο, αλλά σε σημείο που να μπορείς με πολλά και διαφορετικά μέσα (π.χ. μετρό, λεωφορείο και τραμ) να φτάσεις. Θα πρέπει να παρέχει οπωσδήποτε πρωινό, καθώς σε νέο μέρος θα είναι δύσκολο τις πρώτες ημέρες να ψάχνεις για πρωινό που μάλιστα να ικανοποιεί τις παιδικές απαιτήσεις, να είναι πλήρες και θρεπτικό. Τέλος, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τα σχόλια των προηγούμενων πελατών/οικογενειών, γιατί μπορεί να περιέχουν λεπτομέρειες πολύ σημαντικές που δεν φαίνονται στην περιγραφή του ξενοδοχείου, όπως την ποιότητα του φαγητού, την καθαριότητα, την τοποθεσία, το μέγεθος των κρεβατιών και των βρεφικών κρεβατιών, την ποιότητα των υπηρεσιών, την προσβασιμότητα με το βρεφικό καρότσι, την ησυχία και γενικά τις ανέσεις που απαιτεί η διαμονή για μια οικογένεια με μικρά παιδιά κ.λπ.

Κάρτες υγείας:
Λίγες ημέρες πριν φύγουμε εκδίδω από τον ασφαλιστικό μου φορέα κάρτες υγείας για όλους μας. Αυτή η κάρτα ουσιαστικά σου εξασφαλίζει δωρεάν περίθαλψη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας. Εάν δεν έχεις αυτή την κάρτα και χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη, πληρώνεις το νοσοκομείο και μετά την επιστροφή ακολουθείς μία διαδικασία για να σου επιστραφούν τα έξοδα από τον ασφαλιστικό σου φορέα. Εγώ εκδίδω την κάρτα αυτή στο ΙΚΑ της περιοχής μου επιδεικνύοντας μόνο τον ΑΜΚΑ μου. Διαρκεί λίγους μήνες και συνεπώς θα πρέπει να μην εκδοθεί πολύ νωρίς, ώστε να ισχύει καθ'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Δυστυχώς, δεν γνωρίζω πληροφορίες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θεωρώ ότι η λογική είναι ίδια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και κάποιος εάν ασφαλίζεται σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. Θα πρέπει να ενημερώσει για το επικείμενο ταξίδι και να διευκρινίσει εάν χρειάζεται να ακολουθήσει κάποια διαδικασία.

Πρώτης ανάγκης:
Πριν την αναχώρηση πάντα φροντίζω να έχω σημειωμένα σε ένα μικρό μπλοκάκι, το οποίο κρατάω σε όλο το ταξίδι επάνω μου, όλα τα απαραίτητα σε περίπτωση που τύχει κάτι, και αυτά είναι:
* Διεύθυνση και τηλέφωνα Ελληνικής Πρεσβείας στην πόλη/στις πόλεις που θα επισκεφτούμε
* Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, δηλαδή αστυνομία, νοσοκομεία, κ.λπ (για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τηλέφωνο πρώτης ανάγκης είναι το 112)
* Το τηλέφωνο του ξενοδοχείου διαμονής μας και ένα τηλέφωνο ανάγκης που ζητάω πάντα όταν φτάνω
* Σε χώρες που γνωρίζω ότι παραδοσιακά δεν μιλούν αγγλικά ή σε χώρες που δεν μιλάμε εμείς τη γλώσσα τους, σημειώνω κάποιες βασικές εκφράσεις έκτακτης ανάγκης, για να τις δείξω ή να τις διαβάσω σε κάποιον αν παραστεί ανάγκη.
* Εάν το ταξίδι πραγματοποιηθεί σε κάποια χώρα της Ασίας, θα πρέπει να ενημερωθείς από τον οικογενειακό γιατρό για τα απαραίτητα εμβόλια.

Πρόγραμμα:
Αφού έχουν κανονιστεί όλα τα διαδικαστικά, θα πρέπει να κανονιστεί το ημερήσιο πρόγραμμα, προκειμένου να αξιοποιηθεί σωστά η κάθε ημέρα διαμονής. Πριν το παιδί, εγώ, όπως όλοι οι λογικοί άνθρωποι, αγόραζα έναν ταξιδιωτικό οδηγό που ανέφερε μέσα όλα τα αξιοθέατα αλλά και κάποια tips για το μέρος. Από τότε που έχουμε μαζί μας στα ταξίδια το παιδί μας, κατάλαβα ότι μάλλον θα αργήσει ο καιρός που θα παίρνω σβάρνα όλα τα μουσεία και κάθε γωνιά πολιτισμικού ενδιαφέροντος, που θα διαβάζω με λεπτομέρεια για όλα τα μεγάλα έργα τέχνης, που θα περπατάω ατελείωτες ώρες και θα χάνομαι στα στενάκια ανακαλύπτοντας κάθε άγνωστο κομμάτι της πόλης, που θα επισκέπτομαι δύο και τρεις φορές ένα μέρος μόνο και μόνο για να κάτσω σιωπηλή να το απολαύσω. Έτσι, λοιπόν, ανακάλυψα το www.visitacity.com, το οποίο είναι κάτι σαν προσωπικός ταξιδιωτικός οδηγός. Μπορείς μόνος σου να φτιάξεις ένα πρόγραμμά για το μέρος που θες να επισκεφτείς, ή να διαλέξεις ένα από τα προτεινόμενα προγράμματα του site, ανάλογα με τις ημέρες που διαθέτεις, δηλαδή έχεις προσωποποιημένη πληροφόρηση, ανάλογη των αναγκών σου. Το βολικό με το visitacity είναι ότι μαζί με τα αξιοθέατα μπορείς να εντάξεις στο πρόγραμμά σου το ξενοδοχείο σου, τα εστιατόρια που θες, τις λεπτομέρειες της πτήσης σου, καταστήματα αγορών ή οποιαδήποτε άλλα σημεία ενδιαφέροντος και αυτό τα εντάσσει στον χάρτη σου και στο πρόγραμμά σου και σου προτείνει τις ιδανικές διαδρομές, τα μέσα μεταφοράς και τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να αξιοποιείς το χρόνο σου στο έπακρο. Τέλος, μπορείς να δημιουργήσεις πολλά ''plans'', τα οποία κατόπιν σου στέλνει, στο προσωπικό σου mail σε μορφή pdf και τα οποία μπορείς φυσικά να εκτυπώσεις και να κρατάς μαζί σου ή να αποθηκεύσεις σε ηλεκτρονική μορφή και να το χρησιμοποιείς με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το site έχει τρομερές δυνατότητες και αξίζει να το ψάξεις.

Φαγητό:
Εγώ πάντα ψάχνω για εστιατόρια, τα οποία να βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχω προγραμματίσει να επισκεφτώ, με τα κριτήρια που επιθυμώ (π.χ.μεσογειακή κουζίνα, kids friendly, με wifi, μέσα μεταφοράς κλπ), και τα οποία κοιτάω πάντα να έχουν καλή αξιολόγηση. Εδώ θέλει προσοχή στο ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας, καθώς σε πολλές ξένες χώρες οι συνήθειες φαγητού είναι διαφορετικές. Μια-δυο φορές δε δώσαμε βάση και μείναμε νηστικοί για αρκετή ώρα, μέχρι να βρούμε ένα άλλο καλό εστιατόριο. 

Στο αεροδρόμιο:
Ιδανικά φτάνοντας στο αεροδρόμιο θα πρέπει να κάνεις τις λιγότερες διαδικασίες προκειμένου να μην εκνευριστούν τα μικρά σου. Μπορείς να κάνεις check in από το σπίτι πριν φύγεις και με αυτό τον τρόπο διαλέγεις τις θέσεις που θέλεις, εκτυπώνεις τις κάρτες επιβίβασης και είσαι έτοιμος. Έτσι μέχρι τον έλεγχο των αποσκευών, μπορείς να κάνεις με την ησυχία σου ''τουρισμό'' εντός του αεροδρομίου. 

Αποσκευές:
Για μένα είναι πολύ σημαντικό να μην κρατάμε πολλές αποσκευές στα ταξίδια μας στο εξωτερικό. Είναι ότι χειρότερο να έχεις το νου σου σε παιδιά, καρότσια, βαλίτσες, τσάντες χειρός, κάρτες επιβίβασης, διαβατήρια όταν είσαι στο τρέξιμο να προλάβεις ένα αεροπλάνο ή να μην κλείσει το check in ή να μην κλείσει η πύλη εξόδου. Αν είσαι φορτωμένη μέχρι το κεφάλι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην χάσεις κάτι και στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό θα είναι μια βαλίτσα ή μια τσάντα. Το χειρότερο σενάριο δεν το αναφέρω καν. Στην ανάρτησή μου ''Πώς να πακετάρεις ελαφριά για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με παιδιά'' στα λέω όλα. 
Μόνο ένα πράγμα θα τονίσω εδώ: μην κάνεις ποτέ το λάθος να πας ταξίδι χωρίς το καρότσι μαζί σου, γιατί θα το μετανιώσεις. Επειδή ο μικρός μου είναι ακόμη τεσσάρων ετών, πραγματικά, δεν ξέρω από ποια ηλικία θα μπορούσε ένα παιδάκι να αντέξει τις ολοήμερες βόλτες και την ταλαιπωρία (στα τέσσερα δεν μπορεί στο διαβεβαιώνω!), αλλά προτιμώ να το έχω μαζί μου. Προτιμώ αν δεν το χρειαστώ να το αφήσω στο ξενοδοχείο, παρά να το χρειαστώ και να μου λείπει για 5-6 ολόκληρες ημέρες, να μην ξέρω πώς να ξεκουράσω το παιδί μου και τελικά να καταστραφεί όλο το ταξίδι μας. Εξάλλου είναι δωρεάν η μεταφορά του στο αεροπλάνο και η διαδικασία πανεύκολη. Άσε που εκτός από το παιδί, κουβαλάει και όλα τα υπόλοιπα (μπουφάν, σακούλες, τσάντες κλπ). Ακόμη και αν ταξιδεύεις με βρεφάκι και χρησιμοποιείς μόνο μάρσιπο ή σλινγκ, πιστεύω ότι το καρότσι είναι και πάλι απαραίτητο για να κοιμηθεί το μωράκι και να μπορέσει να ξεκουραστεί το ευαίσθητο σωματάκι του.

Ελπίζω οι πληροφορίες μου να είναι χρήσιμες και περιμένω τα σχόλια σας.
Καλά ταξιδάκια!!
Mama Chrysi 



Εδώ μπορείς να δεις όλες τις ταξιδιωτικές αναρτήσεις του blog


Σχόλια

  1. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ooo! Πολύυυ χρήσιμη ανάρτηση!
    Και το site visitacity που προτείνεις δεν το ήξερα και ξετρελάθηκα!
    (οργανωτικός τύπος γαρ :) )
    Πάντως έχει πλάκα πως στα ταξίδια που έκανα χωρίς να έχω παιδί ούτε που
    ασχολιόμουν με κάρτες υγείας και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τώρα θεωρώ πως είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανα! :)
    Πολύ θελω να ξανακάνω ένα ταξίδι στο εξωτερικό (το τελυταίο ήταν το '13) αλλά
    ακόμη με τη μικρή μου (2,5 ετών) δεν το έχω τολμήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόλμησέ το καλέ!Μη φοβάσε!Δεν θα είναι ξεκούραση όπως πριν, στο λέω, αλλά θα εκπλαγείς θετικά με το πόση χαρά και αναμνήσεις θα δημιουργήσεις στο παιδάκι σου και πόση θα νιώσετε και σεις!Ακολούθα τα βήματα και θα δεις είναι εύκολο. Και αν σκεφτείς και τίποτα άλλο, please, είμαι πάντα ανοιχτή σε συμβουλές από μαμάδες. Τα φιλιά μου αγαπημένη!

      Διαγραφή
    2. Και να 'μαι πάλι αυτή τη φορά με ταξίδι στα σκαριά! δεν το ήξερα για την κάρτα ασφάλισης! Nice tip! όσο για τις φράσεις κλειδιά, το σκεφτόμουν και γω! άστα πολύ οργάνωση αλλά ανυπομονώ!

      Διαγραφή
  3. Tι ωραια αναρτηση ! Ποσο πραγματα εμαθα δεν μπορεις να φανταστεις. Ετοιμαζουμε το πρωτο μας ταξιδι χωρις παιδια στο εξωτερικο για πρωτη φορα μετα τα παιδια μας και η αναρτηση σου είναι πολυ χρησιμη. Θα ηθελα να δω τις εκφρασεις "κλειδια" οταν καποιος δεν ξερει την γλωσσα επικοινωνιας στην χωρα που θα επισκεφθει. Επισης ποσο χρησιμο θεωρεις οτι ειναι η καρτα περιθαλψης αν δεν εχεις παιδια; Περιμενω τις απαντησεις σου και θα θεσω και αλλες ερωτησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κάρτα υγείας είναι κάτι που σε κάθε περίπτωση κακό δεν κάνει να την έχεις, είτε ταξιδεύεις με παιδιά είτε χωρίς. Επίσης, βγαίνει τόσο γρήγορα και δεν χρειάζεται δικαιολογητικά, οπότε γιατί να μην τη βγάλεις να είσαι καλυμμένη. Τώρα για τις εκφράσεις κλειδιά δεν το έκανα ποτέ όταν ταξίδευα μόνη μου, η ανάγκη ήρθε τώρα που παίρνω το παιδί μαζί μου. Επίσης, στην Ευρώπη όλοι λίγο πολύ μιλάνε αγγλικά, οπότε μπορείς να συνεννοηθείς. Αλλά εγώ το σκέφτηκα για την περίπτωση που βρίσκομαι πχ στη Γερμανία, στη Σλοβενία, στη Νορβηγία κλπ(που δεν καταλαβαίνω τίποτα) και συμβεί κάτι και θέλω τη βοήθεια του πρώτου τυχόντα που θα βρεθεί μπροστά μου (που μπορεί να είναι μια γιαγιά, ένας εργάτης στο δρόμο κλπ).Μπορεί να ακουστώ υπερβολική και γρουσούζα και γι'αυτό δεν ανέφερα τις προτάσεις πρώτης ανάγκης στην ανάρτηση, αλλά αφού μου το ζητάς θα σου πω ότι γράφω μια περιγραφή του παιδιού μου,και προτάσεις όπως: "με έκλεψαν δεν έχω διαβατήριο/ταυτότητα", "είμαι Ελληνίδα, ,μένω στο ...ξενοδοχείο" και ό,τι άλλο σκεφτώ ανάλογα την χώρα που θα επισκεφτώ. Στο link http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/security-and-emergencies/emergency/index_el.htm μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν βρίσκεσαι στην Ευρώπη. Στο link http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=el θα βρεις πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (όπως λέγεται επίσημα). Ελπίζω να σε βοήθησα. Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Nai σιγουρα με βοηθησες, απλα σκεφτομαι αν θα μπορουσα να κανω την καρτα και για χωρες εκτος Ευρωπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Μαρία μου ότι θα πρέπει να υπάρχει σχετική Σύμβαση (συμφωνία) της χώρας μας με τη χώρα που επισκέπτεσαι. Στην ΕΕ ισχύει η κάρτα αυτή γιατί είμαστε Ένωση. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον ασφαλιστικό σου φορέα για σίγουρα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!