Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη με την περιβαλλοντολόγο και συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη



Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου της σειράς "Οι Πράκτορες του Πλανήτη", το οποίο περίμενα ανυπόμονα, η συγγραφέας της best seller αυτής σειράς, Ελένη Ανδρεάδη, μου έκανε την τιμή και μοιράστηκε μαζί μου τις ιδέες της και τις γνώσεις της, σε μία συνέντευξη που με χαροποίησε πολύ. 


Αγαπημένη μας συγγραφέας παιδικών βιβλίων (ίσως η πιο αγαπημένη), όχι μόνο για την πένα της αλλά και για τη θεματολογία που έχει διαλέξει να πραγματεύεται στα βιβλία της, η Ελένη Ανδρεάδη έκανε τη διαφορά στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Ξεκινώντας από μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (http://planetagents.org/) με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών για την καταστροφή του περιβάλλοντος, καταλήγει να έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη δράση γύρω από αυτό το πεδίο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της υπέροχης σειρά παιδικών βιβλίων. 


Αρχική σελίδα της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη
Καινοτομεί εισάγοντας το στοιχείο του μυστηρίου και της περιπέτειας σε ένα βιβλίο γνώσεων, και το κάνει με ένα μοναδικό τρόπο, καθιστώντας τους μικρούς αναγνώστες κοινωνούς, αλλά και πρωταγωνιστές στην επίλυση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αυτού της καταστροφής του περιβάλλοντος. 



Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μας αποκαλύπτει πολλά! 
Άραγε θα δούμε τους Πράκτορες του Πλανήτη στη μικρή οθόνη; 
Πόσα χρόνια έχουμε ακόμη ώστε να καταφέρουμε να σώσουμε τη Γη; 
Τί κρατάει τη συγγραφέα ξύπνια τα βράδια; 
...και άλλα πολλά και όμορφα, θα απολαύσουμε τώρα μαζί, σε μία συνέντευξη που περίμενα καιρό και χαίρομαι πολύ που τη μοιράζομαι μαζί σας!


_______________________**______________________



Πείτε μας κάποια πράγματα για εσάς που θα θέλατε να γνωρίζουν αυτοί που επιλέγουν τα βιβλία σας για τα παιδιά και τους μαθητές τους.

Θα τους έλεγα ίσως ότι τα βιβλία γεννήθηκαν μετά από χρόνια δουλειάς μου στον τομέα επικοινωνίας περιβαλλοντικών θεμάτων και υλοποίησης βιωματικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε σχολεία. Η ελπίδα μου είναι πως ο αναγνώστης αφού διαβάσει τα βιβλία και αφήσει τον κόσμο των Πρακτόρων του Πλανήτη, θα κρατήσει την αίσθηση πως είναι πρωταγωνιστής της ζωής του και πρωταγωνιστής στον αγώνα να βελτιώσουμε τον κόσμο. Ταυτόχρονα ελπίζω πως θα γελάσει, θα μάθει κάποια πράγματα και θα γεμίσει αισιοδοξία για το μέλλον.

Όταν γράψατε το πρώτο σας βιβλίο περιμένατε ότι θα έχει τόση απήχηση και ότι θα ευαισθητοποιήσει τόσο πολύ τους αναγνώστες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος; Ήταν αυτή η απήχηση ένας από τους λόγους που συνεχίσατε τη συγγραφή των «Πρακτόρων του Πλανήτη»;

Δεν το περίμενα καθόλου! Η πραγματικότητα είναι πως οι προσδοκίες όταν πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσης είναι περιορισμένες. Ονειρευόμουν βέβαια να γράψω ένα βιβλίο που να μπορεί να σταθεί δίπλα σε άλλα βιβλία αμιγώς διασκεδαστικά, και αυτό ελπίζω πως κατάφερα. Δηλαδή, να αρέσει το βιβλίο σε παιδιά που δεν ξέρουν πως πρόκειται για περιβαλλοντικό βιβλίο. Η απήχηση ήταν ο λόγος που έγινε το πρώτο βιβλίο σειρά. Πολλοί αναγνώστες μου ζητούσαν την επόμενη αποστολή τους. Υπήρχαν πολλές ακόμα περιπέτειες για την παρέα που ήθελα να αφηγηθώ.

Απ’ όσο γνωρίζω οι «Πράκτορες του Πλανήτη» ξεκίνησαν ως μια Μη Κερδοσκοπική περιβαλλοντική Οργάνωση και τα βιβλία ακολούθησαν αργότερα. Είχατε από την αρχή ένα στρατηγικό πλάνο στο μυαλό σας για μια ευρύτερη κίνηση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία θα περιλάμβανε δράσεις και συγγραφικό έργο, ή η συγγραφή των βιβλίων προέκυψε στην πορεία; 

Η συγγραφή των βιβλίων υπήρχε στο μυαλό μου αρκετά νωρίς, αλλά πολύ αμυδρά. Αφού είχα γράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιήσαμε ως Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, το κοίταξα και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραία να γίνει βιβλίο. Περισσότερο όμως γεννήθηκε αργότερα η ανάγκη επικοινωνίας με μεμονωμένα παιδιά και ευαισθητοποίησης τους σε αυτά τα θέματα, και έξω από το πλαίσιο του σχολείου, και αυτό οδήγησε στην απόφαση έκδοσης. 


Πιστεύετε ότι ως εξειδικευμένη επιστήμων πάνω σε θέματα του περιβάλλοντος, αλλά και ως μητέρα, οφείλετε να συμβάλλετε στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, προκειμένου να βρουν ένα πλανήτη καλύτερο τα παιδιά μας; Θα λέγατε δηλαδή, ότι μέσω της δράσης σας καλύπτετε και μια εσωτερική σας ανάγκη να προσφέρετε στον τομέα αυτό;

Σίγουρα. Είχα αυτή την αίσθηση υποχρέωσης και πριν γίνω μητέρα, αλλά τώρα με κρατάει ξύπνια τα βράδια. Δεν πιστεύω πως κάνω αρκετά και δεν πιστεύω πως κάνουμε όλοι μας αρκετά. Εξειδικευμένοι επιστήμονες ή όχι, και σίγουρα όσοι είμαστε γονείς που λέμε πως θέλουμε να «εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον» για τα παιδιά μας, οφείλουμε να ενημερωθούμε, να αλλάξουμε και να απαιτήσουμε. Έχουμε 10-15 χρόνια να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή. Σε 30 χρόνια οι θάλασσες θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια. Έχουμε χάσει το 60% των ζώων του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια. Ειλικρινά θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ενηλικιωθούν τα παιδιά μας; Ένας κόσμος όπου μεταξύ άλλων δεν θα απολαύσουν την άγρια φύση, θα έχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και πλημμύρες και θα έχουν αυξανόμενα προβλήματα υγείας; Θα έπρεπε να είμαστε ακράτητοι στην προσπάθεια μας να τα σταματήσουμε όλα αυτά.


Πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει να επηρεάσετε τα παιδιά που έχουν διαβάσει τα βιβλία σας και έχουν ενημερωθεί μέσω των δράσεων της ΜΚΟ σας; Tί feedback λαμβάνετε;

Λαμβάνουμε πολύ καλό feedback και αξιολογήσεις για τα προγράμματα, και πρέπει να αναφέρω πως είμαι πολύ τυχερή που πλαισιώνομαι από μια ομάδα εξαιρετικών εκπαιδευτικών που υλοποιούν τα προγράμματα μας σε όλη την Ελλάδα. Προσωπικά ακούω πολύ ενθαρρυντικά λόγια από τους γονείς σχετικά με το πόσο εφαρμόζουν αυτά που διαβάζουν στο σπίτι. Αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση και επιβράβευση.


Οι «Πράκτορες του Πλανήτη» θα μπορούσαν να κάνουν πολύ μεγάλη επιτυχία στην οθόνη. Υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να τους δούμε να «ζωντανεύουν»;

Έχω κινηθεί ενεργά σε αυτό τον χώρο. Μια σχετική πρόταση προσαρμογής σε κινούμενα σχέδια επιλέχτηκε για το Cartoon Forum της Τουλούζης και δουλεύω αυτή την στιγμή περαιτέρω πάνω σε αυτό. Θα ήθελα να ελπίζω πως θα βρεθούν κάποια στιγμή οι ήρωες στην οθόνη. Δεν νομίζω πως έχει καταφέρει κάποιος ακόμα να κάνει ένα επιτυχημένο και διασκεδαστικό οικολογικό καρτούν… Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι πόροι για αυτό είναι πολύ περιορισμένοι. Η έκδοση των βιβλίων στο εξωτερικό βοηθάει, γιατί ανοίγει και αυτό τον χώρο για εμάς.


Στο τελευταίο σας βιβλίο, όπως και στα προηγούμενα, κάνετε λεπτομερείς αναφορές σε συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα αναφέρεστε στη μείωση των πληθυσμών των μελισσών και στην «6η εξαφάνιση των ζώων», πληροφορίες οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Ήταν μέσα στους στόχους σας, ως παράπλευρο κέρδος, και η ενημέρωση των ενηλίκων (γονέων, δασκάλων κ.λπ.) για τα δυσμενή αποτελέσματα που ενέχει η καταστροφή του περιβάλλοντος;

Έχω αρκετούς ενήλικες αναγνώστες, είτε γονείς, είτε λάτρεις παιδικών βιβλίων, που μου λένε πως έχουν μάθει πολλά από τα βιβλία διότι τα θέματα παρουσιάζονται με απλό τρόπο. Δεν είναι συνειδητό. Δεν νομίζω πως έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένα παιδιά ή ενήλικες όταν γράφω, απλά φαντάζομαι πως είμαι ανάμεσα σε μια παρέα με παιδική διάθεση και ψυχή, και προσπαθώ να σκεφτώ πως θα τα έλεγα την ιστορία με τον καλύτερο τρόπο σε αυτούς.  


Ως επιστήμων θεωρείτε ότι, εάν εκπαιδευτούμε εμείς και οι επόμενες γενιές σε μία πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά, υπάρχει ελπίδα για τη βιωσιμότητα τη Γης;

Επιστρέφουμε στο ερώτημα που μου κλέβει τον ύπνο! Ναι, πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα. Τα περιθώρια είναι παραπάνω από στενά, αλλά βλέπω πως η αφύπνιση για τα θέματα αυτά είναι επίσης ραγδαία. Δεν θα προλάβουμε τα πάντα, πιστεύω, και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε κάποια νέα δεδομένα – αυτό το βλέπουμε με την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ – αλλά οι λύσεις υπάρχουν και μόνο η βούληση λείπει. Ελπίδα υπάρχει τελικά αν γίνουμε και εμείς πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, αντί να την βλέπουμε παθητικά να εξελίσσεται γύρω μας και να κλέβει από το μέλλον των παιδιών μας. 


_________________________________**______________________________





… για τη συγγραφέα

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στις μεταπτυχιακές της σπουδές. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Πρακτόρων του Πλανήτη υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και βραβεύτηκαν το 2013 ως προς την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015. Τα βιβλία της μεταφράζονται και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη: «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», «Η εκδίκηση του Πουφ», «Τα τέρατα τωνωκεανών», καθώς και το βιβλίο «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης».




Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του νέου βιβλίου της σειρά "Πιράνχας στη Στεριά".
Την παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου "Τα τέρατα των Ωκεανών" μπορείτε να τη βρείτε εδώ και τις παρουσιάσεις όλων των βιβλίων της κυρίας Ανδρεάδη μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Οι "Πράκτορες του Πλανήτη" κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να τη δείτε εδώ.


Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε το Bliss Seeking Mom στα

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες μας τις παρουσιάσεις βιβλίων

Αυτά από εμένα
Χρυσή 





Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη Χρυσή μου.
    Όλους μας αφορά το θέμα και μακάρι να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε το κακό που γίνεται στη γη μας.
    Παρακολουθώ τις προτάσεις σου ανελλιπώς .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ γλυκιά μου Ρένα!
      Ξέρω ότι συμφωνούμε σε πολλά και χαίρομαι που πάντα μου γράφεις την άποψή σου!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!