Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πρώτες 40 μέρες με το βρέφος: do's and don'ts

Πηγή
Ως μαμά για δεύτερη φορά και πιο έμπειρη αποφάσισα να συνδράμω στις νέες μανούλες των απανταχού Ζυγουδακίων και Παρθενακίων που είναι σπίτι και πασχίζουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ζωής τους με ένα ασαράντιστο βρεφάκι. 

Οι πρώτες ημέρες με το νέο μωράκι στο μαιευτήριο ήταν απολαυστικές, είμαι σίγουρη. Σου έμαθαν να το κρατάς, να το κάνεις μπάνιο, να το ταΐζεις, γνώρισες τις εκφράσεις του, τα "χούγια" του. Σε ξεκούραζαν οι μαίες όταν ένιωθες απόγνωση. Και γεμάτη αυτοπεποίθηση και θεωρητικά έτοιμη, επέστρεψες μαζί του στο σπίτι για να διαπιστώσεις ότι όλα ξαφνικά αλλάζουν. Το μωράκι σου κλαίει και δεν ξέρεις το λόγο, τα βράδια το μάτι του γαρίδα, το μπάνιο του δείχνει να είναι extreme sport για λίγους, και πιθανόν να νιώθεις ότι δεν ξέρεις τί κάνεις. 
Ψυχραιμία! Η περίοδος της προσαρμογής του μωρού σου σε αυτόν τον κόσμο, μόλις άρχισε. 
Τα καλά νέα είναι ότι οι πρώτες 40 ημέρες είναι οι πιο δύσκολες. Ως δια μαγείας, μετά από αυτές, όλα σιγά σιγά μπαίνουν σε μία σειρά. Στο υπογράφω.
Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό κάποια βασικά tips. Και αν δε σου τα πει μια μαμά που τα έχει περάσει, ποιος θα σου τα πει.

Do's:
  • Πριν ακόμη γεννήσεις, ανάπτυξε ένα support system αποτελούμενο από κοντινούς σου ανθρώπους για να σε βοηθούν σε καθημερινή βάση στα σημαντικά όταν γεννήσεις,  όπως στο μαγείρεμα, στα ψώνια και στη βασική καθαριότητα του σπιτιού. Ειδικά αν επιλέξεις να θηλάσεις, οι πρώτες 40 ημέρες αποτελούνται κυρίως από μαραθώνιους θηλασμού, συνεπώς θα πρέπει να φροντίσει κάποιος για τη διατροφή σου, οπότε να  ενισχυθεί ο θηλασμός και να τρέφεται καλά το μωρό. Ζήτα βοήθεια χωρίς να ντρέπεσαι, δεν είσαι υπερήρωας.
  • Το ιδανικό είναι να κοιμάσαι όποτε κοιμάται το μωρό. Αν όμως δεν έχεις κουμπάκι που να σε στέλνει απευθείας στην αγκαλιά του Μορφέα, μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτή την ώρα για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και ταυτόχρονα σε ξεκουράζει, όπως ένα ωραίο αφρόλουτρο, να διαβάσεις ένα ευχάριστο βιβλίο, να κάνεις μία σύντομη περιποίηση ομορφιάς (π.χ. μια μάσκα, ένα manicure), να κάνεις ήπια γυμναστική, να χαζέψεις στο internet το αγαπημένο σου site, να φτιάξεις ένα craft, να κάνεις μία συζήτηση με το σύζυγό σου ή να δείτε μαζί μια ευχάριστη (πάντα ευχάριστη!) ταινία.
  • Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη. 
  • Το κυριότερο από όλα, απόλαυσε αυτές τις πρώτες στιγμές με το μωρό σου γιατί περνούν πολύ γρήγορα. Ειδικά αυτή την περίοδο μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Κάνε του πολλές αγκαλιές, μύρισε τη μωρουδίλα στο λαιμάκι, μίλησέ του γλυκά, τραγούδησέ του. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξή του. Και επίσης, πότε θα ξανακρατήσεις μωράκι 7,10,15 ημερών στα χέρια σου; Ρούφηξε κάθε στιγμή!
Don'ts:
  • Μην πανικοβάλλεσαι αν σε πιάνουν τα κλάματα χωρίς προφανή λόγο, είναι τα γνωστά baby blues, γρήγορα θα νιώθεις καλύτερα, (στο λέω εκ πείρας). Αν όχι μη ντραπείς να λάβεις βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, προκειμένου να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.
  • Μη συμβουλεύεσαι τον οποιοδήποτε, το πιο πιθανό είναι ότι  θα ακούσεις 50 διαφορετικές γνώμες και θα πελαγώσεις. Βρες 2-3 φίλες εμπιστοσύνης, που είναι μαμάδες και συμφωνούν οι κοσμοθεωρίες σας, και σε συνδυασμό με τους επαγγελματίες υγείας που έχεις επιλέξει (παιδίατρο, μαία, γυναικολόγο) βρες τη λύση σε ό,τι προκύψει. Αν για παράδειγμα χρειάζεσαι βοήθεια στο θηλασμό, οι καλύτερες σύμβουλοι είναι φίλες που έχουν θηλάσει, μία έμπειρη μαία ή μία σύμβουλος θηλασμού.
  • Μην απογοητεύεσαι επειδή το μωρό δεν μπαίνει σε πρόγραμμα. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει στις πρώτες 40 μέρες, ειδικά αν επιδιώκεις να θηλάσεις αποκλειστικά. Ωστόσο, αν εσύ έχεις στο νου ένα βασικό πρόγραμμα (π.χ. ώρα πρωινού ύπνου, ώρα μπάνιου, βραδινή ρουτίνα κλπ.) όταν το μωράκι σου είναι έτοιμο να το ακολουθήσει, θα συναντηθείτε.
  • Μην απογοητεύεσαι όταν ξενυχτά το μωράκι σου, υπάρχει λόγος. Τον έμαθα και εγώ πρόσφατα. Τη νύχτα ο οργανισμός της λεχώνας παράγει την προλακτίνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του μωρού και μέσω του θηλασμού αυξάνεται η παραγωγή. Επομένως, το μωρό σου δε θέλει να σε ταλαιπωρήσει, απλά φροντίζει για το γεύμα του.
Αυτά τα λίγα είχα εγώ να προτείνω και τα έμαθα από τη δική μου εμπειρία. Αν είσαι εγκυούλα και περιμένεις να γεννήσεις, είναι μια καλή περίοδος να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα προγεννητικής φροντίδας, προετοιμασίας για τον τοκετό, τη λοχεία και τη γονεϊκότητα. 
*Εγώ, όπως πιθανόν να έχεις δει στο instagram, παρακολούθησα τον κύκλο συμβουλευτικής για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και μαθήματα γυμναστικής για εγκύους, στη Φαιναρέτη. Σου προτείνω ανεπιφύλακτα, αν είσαι κάτοικος Αθήνας, να επισκεφτείς αυτή την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία και να λάβεις τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει το άρτια καταρτισμένο προσωπικό της, αποτελούμενο από ανθρώπους ευσυνείδητους και με υψηλό αίσθημα ευαισθησίας απέναντι την έγκυο και τη λεχώνα. Θα τους έχεις δίπλα σου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και αφού γεννήσεις για ό,τι χρειαστείς.

Αυτά από εμένα.
Τα φιλιά μου και να έχουμε έναν όμορφο Νοέμβρη!
Mama Chrysi 💗




*H αναφορά μου στις υπηρεσίες της ΜΚΟ Φαιναρέτη προήλθε αυθόρμητα και λόγω της προσωπικής εμπειρίας μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας μου.

Σχόλια

  1. Χρυσή μου, να σου ευχηθώ και από εδώ να σου ζήσει το μικράκι σου!!!
    Όσο για τα όσα αναφέρεις στο άρθρο σου, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μα πόσο σύμφωνη με βρίσκουν... Άσε που και εγώ είχα παρακολουθήσει τα σχετικά μαθήματα στη ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ και τους επισκέπτομαι ακόμα και σήμερα 1,5 χρόνο μετά τη δεύτερη γέννα μου.
    Πριν κλείσω να σου πω πως από ότι καταλαβαίνω από τα γραφόμενά σου, μοιάζει να το παλεύεις μια χαρά τελικά με το θηλασμό και χαίρομαι πολύ πολύ για αυτό! Είσαι η απόδειξη αυτού που λέω πως "όποιος θέλει, βρίσκει και πράττει".
    Σε φιλώ γλυκά, σμουτςςςςςςςςςςςς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου!
      Να ξέρεις ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου συμβουλευόμουν συνέχεια το blog σου. Τα αρχεία με τις συμβούλους θηλασμού που αναφέρεις, είναι αποθηκευμένα στην επιφάνεια εργασίας μου εδώ και καιρό και αυτές τις μέρες όπως φαντάζεσαι ανατρέχω στα άρθρα για τα βρέφη 0-6.
      Σε γλυκοφιλώ!

      Διαγραφή
  2. Να σου ζησει!!! Γερο ,δυνατό να ειναι. Εγω να σου πω ότι στο τρίτο δούλευα κιόλας στον πρωτο εικοσαημερο γιατί βρήκα να γεννησω πανω στις Πανελλήνιες η καθηγήτρια -μάνα. Αλλά μετα απόλαυσαν ενα καλοκαίρι με την Μπέμπα μου. Απόλαυσε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ πολύ!Το απολαμβάνω στο έπακρο! Τρία ε??Πω πω μπράβο σου!!

      Διαγραφή
  3. Τί ωραία που τα γράφεις Χρυσή μου!
    Μέχρι κι εγώ θα θελα να κάνω ένα ακόμα 😂😂😂😂 εγγονάκι,βέβαια τί νομιζες;
    Η μικρή μας θηλάζει ακόμα. Τον άλλο μήνα γίνεται 1.5 έτους.
    Εύχομαι να πηγαίνουν όλα καλά.
    😍😍😍😘😘😘😘😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!