Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4+1 δραστηριότητες για να νιώσουν τα παιδιά το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων



Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή αγάπης. Η γέννηση του Θείου Βρέφους, του Σωτήρα της ανθρωπότητας, στέλνει το μήνυμα της αγάπης, της καλοσύνης, της φιλανθρωπίας και της ευγνωμοσύνης.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά αυτές τις έννοιες από μικρή ηλικία. Να τους γνωρίσουμε την αγάπη για τον συνάνθρωπο και να τους καλλιεργήσουμε ευγενή αισθήματα.
Για το λόγο αυτό προσπαθώ μέσα από τις δραστηριότητες μας, να προάγω πάντα την αγάπη.
Οι παρακάτω δραστηριότητες
είναι άκρως επίκαιρες για τις ημέρες των Χριστουγέννων και είναι μια καλή ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά μας την αγάπη και την πραγματική σημασία της Γέννησης του Χριστού.


1) Αγάπη για το συνάνθρωπο
Μπορούμε να κάνουμε μία επίσκεψη σε ένα κέντρο για προσφορά ειδών ανάγκης, παιχνιδιών, ρούχων κλπ. Αντί να το κάνουμε μόνοι μας ή αντί να το κάνουμε μέσω μιας απρόσωπης προσφοράς από το κινητό μας, είναι καλύτερα να το κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας. Δίνουμε έτσι το παράδειγμα της προσφοράς σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη φτώχεια και για τις ανισότητες, καθώς και για το ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε. 
Αυτή την πρακτική μάς την είχαν μάθει οι δικοί μας γονείς, όταν ήμασταν παιδιά. Είχαμε επισκεφτεί θυμάμαι διάφορα ορφανοτροφεία, το Χωριό SOS, τον Οίκο Τυφλών και μαζί προσφέραμε ό,τι είχαν κανονίσει οι γονείς μας. Αυτή τη συνήθεια προσπαθώ και εγώ να συνεχίσω με τα παιδιά μου για να τους δώσω το παράδειγμα της φιλανθρωπίας, όπως το πήρα εγώ από το σπίτι μου.

Επίσης, μπορούμε να ετοιμάσουμε ζωγραφιές και χειροτεχνίες για αγαπημένα πρόσωπα, όπως τους παππούδες, τους θείους, τις δασκάλες στο σχολείο, τον φούρναρη της γειτονιάς. Δίνουμε το παράδειγμα στο παιδιά της ένδειξης της αγάπης και της φιλίας μας σε αυτούς με τους οποίους συναναστρεφόμαστε. Τί πιο όμορφο αυτές τις άγιες ημέρες.


2)Αγάπη και σεβασμός στους ηλικιωμένους
Στα ίδια πλαίσια με το προηγούμενο, όμως με μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ηλικιωμένοι μπορεί να νιώθουν τόσο μοναξιά και αδυναμία, όσο δε φανταζόμαστε.
Μπορούμε να πούμε τα κάλαντα στον παππού και τη γιαγιά αλλά και σε κάποιους ηλικιωμένους της γειτονιάς, που μπορεί να ζουν μόνοι τους, που μπορεί να μην έχουν εγγόνια. Θα πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την τρίτη ηλικία και τη μοναξιά που μπορεί να βιώνει ένας παππούς που ζει μόνος του και πόση χαρά μπορεί να του δώσει μια τέτοια πράξη μας. 

3)Αγάπη στη φύση και στα ζώα
Μέσα από μια βόλτα στο δάσος, τις ημέρες των Χριστουγέννων για μάζεμα κουκουναριών, κλαδιών και βελανιδιών, μπορεί ένας γονιός να διδάξει στο παιδί του την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον. Μαζεύοντας μόνο τα κλαδιά που είναι ήδη κομμένα και τα κουκουνάρια και βελανίδια που είναι ήδη πεσμένα στο έδαφος, χωρίς να "πληγώνουμε" τα δέντρα, μαθαίνουμε τα παιδιά να σέβονται και να διατηρούν το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να παρεμβαίνουν και να το καταστρέφουν. Παράλληλα, είναι πάντα σκόπιμο να μιλάμε στα παιδιά για την ιδιότητα των δέντρων να μας προσφέρουν το οξυγόνο για να αναπνέουμε, ενώ τα ίδια "ρουφάνε" το διοξείδιο του άνθρακα που βλάπτει τον άνθρωπο και έτσι να τους καλλιεργούμε την ευγνωμοσύνη στη φύση για όλα όσα μας προσφέρει.
Η επίσκεψη σε ένα άσυλο αδέσποτων ζώων, όταν συνοδεύεται και με σκοπό την υιοθεσία ενός αδέσποτου ακόμη καλύτερα, μπορεί να γίνει μάθημα ζωής για τα παιδιά, όπως επίσης και η καθημερινή ζωή μαζί τους. Η αγάπη προς τα ζώα εκτός του ότι είναι ένδειξη πολιτισμού, αναπτύσσει την ενσυναίσθηση, αλλά και συναισθήματα φιλευσπλαχνίας στα παιδιά. Μπορούμε να μιλήσουμε για την αλυσίδα της ζωής, για το ρόλο των ζώων στη ζωή των ανθρώπων, για την εξυπνάδα τους, την αγάπη που έχουν στον άνθρωπο, αλλά και για τη χρήση τους ως συντρόφων και βοηθών σε ανήμπορους ανθρώπους, σε τυφλούς, σε ηλικιωμένους. 


4)Αγάπη στον πολιτισμό και σεβασμός στη διαφορετικότητα
Έχω πολλές φορές αναφερθεί στη λεγόμενη "ταξιδολογία" όπως την έχω ονομάσει, τη γνωριμία δηλαδή που κάνω στο μεγάλο μου γιο με διάφορους πολιτισμούς μέσα από βιβλία, παζλ, εκπομπές και απ'τα ταξίδια μας. Στόχος μου δεν είναι μόνο να γίνει ταξιδιάρης, όπως ελπίζω, και να μπορεί να απολαύσει τη χαρά της γνωριμίας με τις χώρες του κόσμου, αλλά να σέβεται και το διαφορετικό. Κάνοντας μια επίσκεψη αυτές τις γιορτινές ημέρες σε κάποιο μουσείο, ή αγοράζοντας ένα από τα πολλά βιβλία που υπάρχουν, μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά πώς ζουν οι άνθρωποι στα πέρατα της Γης, για ποιο λόγο κάποιοι έχουν πιο σκούρο δέρμα από εμάς, γιατί μπορεί να φορούν κιμονό, ή καπέλο του καουμπόι και μέσα απ' το παιχνίδι να διδάξουμε ότι ο σεβασμός σε όλους τους ανθρώπους, απ'όπου κι αν προέρχονται, είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

+1) Ευγνωμοσύνη
Η ευγνωμοσύνη είναι το συναίσθημα που φέρνει ευτυχία. Μπορούμε να διαλέξουμε και να προετοιμάσουμε τα δώρα μαζί με τα παιδιά ακόμη και αν αυτό δεν εξασφαλίσει την άρτια εμφάνισή τους. Διαλέγοντας τα δώρα για τις δασκάλες, για τη νονά, για τον μπαμπά, μπορούμε να συζητήσουμε με το παιδί τους λόγους που αγοράζουμε δώρα. Ότι είναι σκόπιμο να ευχαριστούμε τους ανθρώπους στη ζωή μας για αυτά που μας προσφέρουν. Ότι οι σχέσεις δεν είναι δεδομένες και θα πρέπει να επιστρέφουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που μας αγαπούν και μας φροντίζουν.

Μόνο αγάπη λοιπόν...και καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!
Χρυσή




Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε τη σελίδα Bliss Seeking Mom στο
Facebook
Instagram
Bloglovin

Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers

Αν το σπίτι δε μυρίσει κανέλα, γαρύφαλλο και σοκολάτα, Χριστούγεννα δεν το λες!

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.