Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3+1 δραστηριότητες για παιδιά στον κήπο του εξοχικού


Φέτος είναι ένα καλοκαίρι που περνάμε πολύ χρόνο στο εξοχικό, λόγω της άδειας ανατροφής που διανύω με τον καινούριο μας μπέμπη. Η φύση δίνει ανεξάντλητα ερεθίσματα και το εξοχικό διαπίστωσα ότι ενδείκνυται για διαφόρων ειδών δραστηριότητες, που διασκεδάζουν τα παιδιά και παράλληλα ευνοούν τη βιωματική εκμάθηση διαφόρων καινούριων πληροφοριών. 
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε επιπλέον, μεγάλη χαρά για το μεγάλο μου αγόρι, το οποίο όλο και περισσότερο αναζητά την προσοχή μας και διεκδικεί τον δικό του χρόνο με τη μαμά και τον μπαμπά. Η δημιουργική ενασχόληση μαζί του, έχει γίνει πλέον ανάγκη επιβεβλημένη. 
Για τις ώρες λοιπόν, που δεν είμαστε στη θάλασσα, σκεφτήκαμε διάφορες δραστηριότητες στον κήπο, με τις οποίες διασκεδάσαμε, αλλά και μάθαμε πολλά. Ήθελα λοιπόν, να τις μοιραστώ μαζί σου, για να παίξεις και εσύ με τα μικράκια σου:

1. Κηπουρική:
Φέτος, που για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια το καλοκαίρι δε με βρήκε έγκυο, ήταν ευκαιρία να κάνω λίγο κηπουρική με το γιο μου. Πιάσαμε την τσάπα και την τσουγκράνα και φυτέψαμε φασολιές και ντοματιές, αλλά και διάφορα καλλωπιστικά φυτά, καινούρια δέντρα και θάμνους στο κήπο μας. Λερωθήκαμε, λασπωθήκαμε, πλατσουρίσαμε και στο τέλος θαυμάσαμε το αποτέλεσμα του κόπου μας. 


 

Η κηπουρική επιπλέον, ήταν ευκαιρία να δώσω στο γιο μου την ευθύνη της φροντίδας κάποιων φυτών. 



Αυτό είναι κάτι που σου έχω πει εδώ ότι προσπαθώ να κάνω συχνά, προκειμένου να γίνει πιο υπεύθυνος, να αναπτύξει την ικανότητά του να αυτενεργεί, αλλά κυρίως γιατί διαπιστώνω ότι τον χαροποιεί η εμπιστοσύνη που του δείχνω για την ανάληψη κάποιων σημαντικών υποχρεώσεων.

2. Παρατήρηση:
Ο κήπος μας έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το βασίλειο κυρίως των ζουζουνιών και λιγότερο των ζώων. Μάθαμε για τον τρόπο ζωής τους, παρατηρήσαμε τις συνήθειές τους και ανακαλύψαμε ένα σωρό πληροφορίες για αυτόν τον μικρόκοσμο, τον οποίο δεν γνωρίζουμε καλά, καθώς - όλες οι μαμάδες - τον κρατάμε με πολύ προσοχή  μακριά από το σπίτι μας στην πόλη. 
Παρατηρήσαμε τις μυρμηγκοφωλιές, την αρχιτεκτονική και τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τη ζωή των μυρμηγκιών. 



Διαπιστώσαμε ότι  διάφορα ζουζούνια που δεν ξέραμε ότι κατοικοεδρεύουν στον κήπο μας, μετά το πότισμα ξαφνικά εμφανίζονταν. 



Τα είδαμε, μετρήσαμε τα πόδια τους, μερικά τα πιάσαμε, κάναμε και μια κηδεία και γενικά τα...γνωρίσαμε καλά καλά.
Μάθαμε ότι υπάρχουν πολλά μικροσκοπικά ζουζούνια που ζουν επάνω στα φύλλα των δέντρων και τρέφονται από αυτά. 
Γνωρίσαμε τις σαρανταποδαρούσες και αναρωτηθήκαμε εάν υπάρχουν και πενηνταποδαρούσες(!).
Τους δώσαμε ονόματα και πολλά από αυτά έγιναν τα "κατοικίδιά"  μας. 
Τέλος, φροντίσαμε τις δύο χελώνες μας, τους γλυκομιλήσαμε, τις ταΐσαμε και τους σκάψαμε λακκούβες ώστε να χώνονται εκεί στη δροσιά, όταν η ζέστη είναι πολλή.



Μέσα από αυτή τη γνωριμία μάθαμε να σεβόμαστε τα πλάσματα της Γης, να μην τα πατάμε/σκοτώνουμε, γιατί όλα αποτελούν μέρος της ζωικής αλυσίδας. 

3. Φυτολόγιο:
Ψάχνοντας τρόπο να μάθει ο γιος μου κάποια φυτά και δέντρα του κήπου μας, ένα απόγευμα μου ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα φυτολόγιο. 



Το σκέφτηκα πολύ γρήγορα και μη γνωρίζοντας εάν αυτή η δραστηριότητα θα τραβούσε το ενδιαφέρον του, ξεκινήσαμε κουβεντιάζοντας για τα δέντρα και τα φυτά που έχουμε στον κήπο μας, κάνοντας παράλληλα τρία πράγματα που ξέρω πολύ καλά ότι του αρέσουν και διασκεδάζει, :
α. Να κολλάει: ξεκίνησα με μόνο μία κόλλα χαρτί σε μεγάλο μέγεθος, όπου εκείνος κολλούσε όλα τα άνθη και φύλλα από τα φυτά του κήπου μας. 
β. Να γράφει: αφού κολλούσε το κάθε φύλλο ή άνθος, μετά κάναμε λίγη εξάσκηση προγραφής, χωρίς πίεση. Με χρωματιστούς μαρκαδόρους έγραφα εγώ την ονομασία του φυτού και αυτός αντέγραφε ό,τι έβλεπε.
γ. Να μετράει: αφού κάναμε τα δύο παραπάνω, έτρεχε γύρω γύρω και μετρούσε πόσα φυτά και δέντρα από το κάθε είδος, έχουμε στον κήπο μας .

Στόχος μου ήταν στο τέλος της διαδικασίας η κόλλα χαρτί να έχει γεμίσει με φύλλα και λουλούδια από τα φυτά του κήπου και σαν bonus ήρθε το ότι είχε μάθει και τις περισσότερες ονομασίες. Χρησιμοποίησα μία μόνο κόλλα χαρτί, καθώς ήθελα να μη χρειάζεται να περάσουν μέρες ή εβδομάδες για να γεμίσει όλο το φυτολόγιο (αυτό το πολυσέλιδο με το ριζόχαρτο που είχαμε στο σχολείο), κάτι που πιθανόν θα τον έκανε να βαρεθεί. Όπως το φανταζόμουν και έγινε. Κυκλοφορούσε περήφανος με το χαρτί του γεμάτο φύλλα και άνθη, και το μυαλουδάκι του γεμάτο καινούριες πληροφορίες. Μετά από τον ενθουσιασμό του από αυτή την απλή δραστηριότητα, αποφάσισα ότι θα αγοράσω το κλασσικό φυτολόγιο, όπου και θα κολλήσουμε όσο περισσότερα φυτά και άνθη μπορούμε, γιατί πλέον είναι έμπειρος συλλέκτης και κυρίως γιατί η χαρά του ήταν απερίγραπτη.

+1. Μπουγέλο:
Μετά από τόση δουλειά χρειάζεται και λίγο εκτόνωση. Το μπουγέλο εξάλλου, είναι κάτι που παραδοσιακά παίζουμε στο εξοχικό από όταν ο Μπάμπης ήταν πολύ μικρούλης. Αρπάζουμε τα νεροπίστολα και το λάστιχο και γίνόμαστε μούσκεμα από πάνω μέχρι κάτω. Μετά το τέλος του κυνηγητού και του καταβρεξίματος έχει εκτονωθεί μεγάλο μέρος της ενέργειας μας.

Αυτά από εμένα
Χρυσή 




Μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στο
Facebook
Instagram
Bloglovin


Σχόλια

  1. Πολύ όμορφες δραστηριότητες κάνετε με τον μικρούλη σου!!!
    Μπραβο...
    Νομίζω θα δοκιμάσουμε το φυτολόγιο, είναι πολύ ωραία ιδέα και η αυλή μας είναι γεμάτη λουλούδια και δέντρα!!
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ! Είναι αλήθεια ότι το διασκεδάσαμε πολύ!Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το φυτολόγιο!Θα του αρέσει σίγουρα!

      Διαγραφή
  2. Τα παιδιά ευχαριστιούνται με τη φύση περισσότερο παρά με τα χιλιάδες πλαστικά παιχνίδια .
    Πολύ καλή ιδέα το φυτολογιο.
    Θα το προσπαθήσω κι εγώ αν και είμαστε στο κάμπιγκ με τις εγγονές μας, αλλά νομίζω ότι θα βρω αρκετό υλικό.
    Να είστε όλοι καλά και φιλάκια πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρεις σίγουρα υλικό και στο κάμπινγ!Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα μου.
      Τί υπέροχη γιαγιά που είσαι!Είναι πολύ τυχερές οι εγγονές σου!
      Να περάσετε τέλεια και φέτος Ρένα μου!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!