Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

25η Μαρτίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας


Την προηγούμενη Δευτέρα, 25η του Μάρτη κατεβήκαμε στη Αθήνα για τη στρατιωτική παρέλαση.
Ήταν μία πολύ όμορφη ηλιόλουστη ημέρα και την αξιοποιήσαμε ακριβώς όπως άρμοζε στην περίσταση.
Πρώτα παρακολουθήσαμε την παρέλαση των αρμάτων, των οχημάτων και των πεζοπόρων τμημάτων και μετά κατηφορίσαμε προς την Παλιά Βουλή


Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι κατάλληλο για επίσκεψη αυτή ακριβώς την ημέρα του χρόνου. Αυτή την ημέρα που γιορτάζουμε την Ελλάδα μας, μπορούμε να πάμε στο μουσείο που φιλοξενεί τα κειμήλια από την νεότερη ιστορία της και να βιώσουμε βαθιά το πνέυμα της ημέρας.



Στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, έργο του γάλλου αρχιτέκτονα Boulanger, το οποίο θεμελιώθηκε το 1858 και αποτέλεσε την πρώτη μνημειακή έδρα της Βουλής των Ελλήνων
Η μόνιμη έκθεσή του μουσείου έχει συγκροτηθεί από αντιπροσωπευτικά εθνικά κειμήλια, τα οποία περισυλλέχθηκαν και διασώθηκαν από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελληνικές σημαίες και λάφυρα από την Επανάσταση του 1821, οπλισμό των αγωνιστών, κράνη και πανοπλίες από την εποχή της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας, ακρόπρωρα των πλοίων της Επανάστασης, μετάλλια, παράσημα, σφραγίδες, νομίσματα, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, χάρτες, χαρακτικά, αφίσες της εποχής, λιθογραφίες, ενδυματολογική συλλογή από στολές αγωνιστών, πολιτικών, στρατιωτικών, λογίων, ιεραρχών, χειρόγραφα, θρόνους και γραφεία όπου υπεγράφησαν σημαντικές αποφάσεις και πολλά ακόμα εκθέματα.



Είναι αναπτυγμένα με χρονολογική σειρά, διαγράφοντας την ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μπαίνοντας στο κτίριο η πρώτη αίθουσα είναι η Ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την περίοδο 1875-1935.





Μερικά από τα εκθέματα που βλέπει κάποιος στην επίσκεψη αυτή είναι:

  • Η "Χάρτα της Ελλάδος" του Ρήγα Βελεστινλή
  • Το γραφείου του διδασκάλου του Γένους, Αδ. Κοραή
  • Τα όπλα των Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Πετρόμπεη, Μαυρομιχάλη κ.α.
  • Το γραφείο και προσωπικά αντικείμενα του πρώτου Κυβερνήτη της "Ελληνικής Πολιτείας", Ιωάννη Καποδίστρια.

  • Τα όπλα του μακεδονομάχου Παύλου Μελά.
  • Ο κονδυλοφόρος με τον οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών.

Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπω αυτά τα ιστορικά αντικείμενα. 
Αυτό που με ταρακούνησε αρκετά ήταν τα προσωπικά αντικείμενα. Γυαλιά, πορτοφόλι, πένες, κονδυλοφόροι, σφραγίδες, χειρόγραφα. Με έκαναν να μπω για λίγο στη θέση αυτών των ανθρώπων. Για εμάς πάντα αποτελούν ήρωες της ιστορίας μας, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν άνθρωποι με σάρκα και οστά. Είχαν όνειρα, είχαν οικογένεια, αδέρφια, γονείς, και για την απελευθέρωση τα άφησαν όλα πίσω, πήραν αποφάσεις δύσκολες, έχασαν τους αγαπημένους τους, χάρισαν τη ζωή τους. Δεν είχαν αυτό που για εμάς είναι δεδομένο, αλλά για αυτούς ήταν το ζητούμενο, την ελευθερία τους. 

Τη επόμενη λοιπόν φορά που θα βρεθείς στο κέντρο της πρωτεύουσας, μπες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μουσεία της Αθήνας.


Εδώ μπορείς να βρεις όλες τις αναρτήσεις του blog για βόλτες και δραστηριότητες.


Μην ξεχνάς να ακολουθείς το Bliss Seeking Mom στα

 Αυτά από εμένα 













Σχόλια

  1. Να ένα ακόμη μουσείο, την ύπαρξη του οποίου δε γνώριζα! Ευχαριστούμε πολυ Χρυσή μου για την ενημέρωση! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη Μαρία μου!
      Οργάνωσε το! Θα ενθουσιαστείτε μικροί και μεγάκοι!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!