Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαβάσαμε το αριστούργημα της Πηνελόπης Δέλτα "Παραμύθι χωρίς όνομα" και το χαρίζουμε σε δύο τυχερούς


Γράφει η Γεωργία Λ.


Από το οπισθόφυλλο:


όταν η Πηνελόπη Δέλτα εξέδωσε το δεύτερο αυτό βιβλίο της, το 1910, θεωρήθηκε ότι οι χαρακτήρες της συμβόλιζαν πολιτικά πρόσωπα και ότι συνέδεε τα γεγονότα της αφήγησης με τα σύγχρονά της ιστορικά γεγονότα,
μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα πως έναν αιώνα μετά - στις μέρες μας - το βιβλίο δεν έχει χάσει διόλου τον επίκαιρο χαρακτήρα του. Το βασίλειο των Μοιρολάτρων που περιγράφεται, θυμίζει τις κακοδαιμονίες και τις κακοτοπιές της σύγχρονης Ελλάδας. Όμως, όπως συμβαίνει στα παραμύθια, αλλά κάποτε και στην πραγματικότητα. ο γιος του βασιλιά των Μοιρολάτρων, το Βασιλόπουλο, συμβολίζει τον νέο άνθρωπο που οραματίζεται μια καλύτερη χώρα, που παλεύει, που μάχεται με πείσμα και πάθος. Και τελικά τα καταφέρνει.
Το Παραμύθι χωρίς όνομα είναι ένα διαχρονικό βιβλίο, κυρίως χάρη στις αξίες που εκφράζει: ήθος, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα.


Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός επανακυκλοφορούν τα αριστουργήματα της Πηνελόπης Δέλτα για τους μικρούς αναγνώστες. 
Στο "Παραμύθι χωρίς όνομα", το οποίο γράφτηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν, κυριαρχούν οι υψηλές αξίες και τα ιδανικά. Αξίες συνδεδεμένες με την αγάπη, την αλληλεγγύη, την πίστη στην πατρίδα, την αυτοθυσία και την έντονη πεποίθηση της ομαδικής προσπάθειας. Τονίζεται η σπουδαιότητα της ταπεινότητας, της απαλλαγμένης από οποιαδήποτε αυτοπροβολή συμπεριφοράς, που επιτρέπει στον άνθρωπο να αφουγκραστεί, αλλά και να εμπνεύσει, να γίνει πρότυπο, να ξεχωρίσει και να δημιουργήσει ένα αξιακό σύστημα που θα τον καταστήσει έναν υπεύθυνο ενήλικα.
Για εμένα αυτή η δεύτερη ανάγνωση -η πρώτη ήταν πίσω στη νεανική μου ηλικία - με συγκίνησε αρκετά. Με πολύ μεγαλύτερο πάθος διάβασα το βιβλίο στα παιδιά μου, ικανή πλέον να αναγνωρίσω τους θησαυρούς που κρύβει αυτό το αριστούργημα. Θησαυρούς πνευματικούς, που το εκπληκτικό αυτό κείμενο χαρίζει απλόχερα στα παιδιά που θα το διαβάσουν.
Σίγουρα το ανωτέρω βιβλίο συγκαταλέγεται για εμένα στα βιβλία που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη, καθώς αποτελεί ένα τόσο επίκαιρο βιβλίο, και ας έχει γραφτεί τον προηγούμενο αιώνα. Είναι ένα παραμύθι τόσο συναρπαστικό για τα παιδιά και συνάμα τόσο ευχάριστο για τους ενήλικες. Ένα συγγραφικό διαμάντι που οραματίζεται το παιδί, και τον αυριανό ενήλικα, με καλλιεργημένη την κριτική σκέψη, που δεν παρασύρεται και δεν χειραγωγείται.

Δύο τυχεροί αναγνώστες θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου. Ο διαγωνισμός διενεργείτε στο instagram και στο facebook του Bliss Seeking Mom Blog.

Σχόλια

  1. Πολύ καλή επιλογή για τη παιδική βιβλιοθηκη (και όχι μόνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eίναι πραγματικά κλασικό αριστούργημα που θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις βιβλιοθήκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers

Αν το σπίτι δε μυρίσει κανέλα, γαρύφαλλο και σοκολάτα, Χριστούγεννα δεν το λες!

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.