Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Αιώνιοι Ψίθυροι" της Ελένης Γαληνού, Εκδόσεις Διόπτρα


Γράφει η Γ.Λημνιού

Μετά το βιβλίο "Μυστική Διαθήκη", η Ελένη Γαληνού συνεχίζει την ιστορία της Δούκισσας της Πλακεντίας με το βιβλίο της "Αιώνιοι Ψίθυροι", το οποίο κυκλοφορεί από Εκδόσεις Διόπτρα και αποτελεί το δεύτερο μέρος αυτής της τόσο συναρπαστικής ιστορίας.

Η Δούκισσα της Πλακεντίας ή αλλιώς Ντουκέσσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο, ξεδιπλώνει μια ζωή κάτω από την επιφάνεια της Αθήνας και μέσα από υπόγειες στοές, οι οποίες προϋπήρχαν, βάσει πολλών ιστορικών συγγραμμάτων, από την εποχή της τουρκοκρατίας. Συνεχίζει τη σκοτεινή της δράση, αυτή τη φορά με τη βοήθεια ληστών όπως ο Μπιμπισής, ο Νταβέλης και τα πρωτοπαλίκαρα αυτών. Ληστές οι οποίοι πλέον αποτελούν θρύλο, αλλά την εποχή εκείνη κινούνταν σαν αερικά και συνεργάζονταν με τη Δούκισσα, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των υπόγειων περασμάτων, της επέκτασης αυτών και και της μεταφοράς σε συγκεκριμένα σημεία πολύτιμων φορτίων με σκοπό την απόλυτη φύλαξή τους.
Ένας χάρτης της σημερινής Αθήνας με σημεία ιστορικά κτίρια και γνωστές εκκλησίες όπως οι Αγ.Ισίδωροι στο Λυκαβηττό, το Βυζαντινό Μουσείο στη Βασ. Σοφίας, το οποίο αποτελούσε την άλλοτε χειμερινή κατοικία της Δούκισσας της Πλακεντίας, η Βουλή των Ελλήνων, η Ρώσικη Εκκλησία και πολλά ακόμα μνημεία, είναι τα σημεία τα οποία αν τα ενώσεις νοητά σχηματίζουν το σύμβολο του διπλού διαβήτη με καταγεγραμμένα ανοίγματα και υπόγειες στοές.
Ένα μυθιστόρημα που συγκεντρώνει πλήθος τόσο ιστορικών στοιχείων όσο και μυθοπλασίας και στο οποίο καταγράφεται ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια που ακολούθησαν της απελευθέρωσης, την εποχή που οι ληστές και οι συμμορίες τους λυμαίνονταν την ύπαιθρο και την πρωτεύουσα, αποτελώντας τη συνέχεια των αρματολών και των κλεφτών της Επανάστασης του 1821. Ληστές που διέπρατταν σοβαρά εγκλήματα, πλην όμως έδιναν χρήματα για να στηρίξουν αδύναμους ανθρώπους, προίκιζαν κορίτσια για να καλοπαντρευτούν και κυνηγούσαν καταπατητές. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κόσμος τους αγαπούσε και τους στήριζε κρυφά. Μέσα σε όλη αυτή τη δράση υπήρχε και μια συνεργασία με την πολυαναφερμένη Δούκισσα της Πλακεντίας, το όνομα της οποίας ήταν συνώνυμο με τον πλούτο και την αριστοκρατία και την αλλαξοθρησκεία και το σκοταδισμό.
Ένα μυθιστόρημα καθηλωτικό, που με έκανε να ανυπομονώ για τη συνέχεια. Μια ιστορία την οποία διάβασα με μια ανάσα και η οποία με ταξίδεψε μέχρι και το 1850 και στις κόρες που η Δούκισσα της Πλακεντίας άφησε ως κληρονόμους ενός ονόματος ιστορικού και μιας ιστορίας αλλοιωμένης με μυθοπλασίες και υπερβολές του σήμερα.






Μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα


Αυτά από εμένα 






Σχόλια

  1. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
    Θα φροντίσω να τα προμηθευτώ.
    Είναι το είδος που αρέσει.
    Μου θυμίζει τον Κώδικα Ντα Βίντσι.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!