Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΗΤΕΡΕΣ, ένα συγκλονιστικό βιβλίο από Εκδόσεις Μεταίχμιο



Επί αιώνες οι ιστορικοί απασχολούνταν με θέματα όπως πόλεμοι, πολιτικές εξελίξεις, επαναστάσεις, αλλά ποτέ με την εξέλιξη της μητρότητας ιστορικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ως λαογραφική καταγραφή. Με γνώμονα τη δική της εμπειρία η συγγραφέας, διακεκριμένη ιστορικός, διερευνά την καθημερινότητα της μητέρα μέσα στην ιστορία, καταγράφοντας γεγονότα από τις ωδίνες μιας σκλάβας στις φυτείες της Νότιας Καρολίνας έως τη νοικοκυρά των προαστίων της δεκαετίας του '50.

Όταν η συγγραφέας έμεινε έγκυος και αναζητώντας στοιχεία για τη ζωή των μητέρων στην ιστορία, διαπίστωσε ότι τα στοιχεία ήταν λιγοστά. Αντλώντας λοιπόν πληροφορίες από μια ετερόκλητη συλλογή τεκμηρίων - ανολοκλήρωτα γράμματα, βιαστικές ημερολογιακές καταχωρήσεις, δικαστικά αρχεία και μια φιγούρα σε μια ζωγραφιά - δημιούργησε αυτό το σύγγραμμα που διασώζει και ζωντανεύει τις χαμένες ιστορίες των συνηθισμένων γυναικών, πτυχές της ζωής που πιθανόν παραβλέπονται και λησμονούνται.



Από το θριαμβευτικό χαμόγελο της ερωμένης του βασιλιά που έχει συλλάβει το διάδοχο ως την εργάτρια που πάει στο εργοστάσιο με το μωρό της, από την έποικο στο Φαρ Ουέστ έως τη φεμινίστρια που μάχεται για το δικαίωμά της να αποφασίσει εάν θα κάνει παιδιά, το βιβλίο Μητέρες συνθέτει μια συγκινητική εικόνα της μητρότητας.

Στο συγκλονιστικό και συγκινητικό αυτό βιβλίο έχουν αναφερθεί γνωστοί συγγραφείς και έντυπα μέσα με τις καλύτερες κριτικές!

Η αναγνωστική αυτή πρόταση, δεν αφορά μόνο μητέρες ή υποψήφιες μητέρες, αλλά όλες τις γυναίκες, εν δυνάμει μητέρες. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό ανάγνωσμα, άκρως συγκινητικό και ενδιαφέρον, με ιστορικά στοιχεία και θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιστορικό επιστημονικό σύγγραμμα.


Η Sarah Knott είναι βρετανίδα συγγραφέας, φεμινίστρια και ιστορικός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Διδάσκει Αμερικανική και Ατλαντική Ιστορία, Ιστορία του Φύλου και της Μητρότητας και Ιστορικές Μεθόδους στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Έχει γράψει επίσης το βιβλίο Sensibility and the American Revolution (2009) και αρκετά άρθρα.

Την μετάφραση υπογράφει η Στέλλα Κάσδαγλη.


Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις βιβλιο-προτάσεις μας

Μη ξεχνάς να ακολουθείς το blog στα
για να μη χάνεις τα νέα και τους διαγωνισμούς


Χρυσή

                                   


Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.

Κρέμα βρώμης για μωρά

Είσαι μαμά και δε θέλεις να δώσεις ρυζάλευρο στο μωρό σου; Μία πιο υγιεινή εναλλακτική, είναι η κρέμα βρώμης.