Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γρήγορη πιτούλα χωρίς φύλλο


Αυτό που μου συμβαίνει συχνά τις καθημερινές είναι ότι ξεμένω με leftovers από τις προηγούμενες ημέρες, που όμως δε φτάνουν για την επόμενη το μεσημέρι, και έτσι ξαναμαγειρεύω και ξαναξεμένω με leftovers, που μετά κανείς δεν τρώει γιατί "μπαγιάτεψαν" και συνειδητοποιώ ότι ζω μέσα στην κουζίνα πλύνε-μαγείρευε και τελικά φαγητό δεν έχω. 
Μιλώντας λοιπόν, μια μέρα με τη νονά του μικρού μου, Τζίνα (μαμά 3 αγοριών και κάτοχο δύο χυτρών και πολλαπλών σετ κατσαρολών) μου είπε για το "γνωστό" κόλπο της πίτας χωρίς φύλλο, που αρέσει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς παιδικούς ουρανίσκους (τρεις έχει αυτή, κάτι θα ξέρει σκέφτηκα).
Η συνταγή αποτελείται από μια βάση πέντε υλικών που αντιστοιχεί σε περίπου 500γραμ. έως 700γραμ. γέμιση. 


Πάντοτε προτιμώ βιολογικά προϊόντα, κάνουν τη διαφορά στη γεύση και αναβαθμίζουν ποιοτικά το φαγητό. Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.



Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα που δε θέλουμε να πετάξουμε με την προϋπόθεση ότι το σουρώνουμε από σάλτσα ή νερό. Ψιλοκόβουμε ο,τι έχουμε, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ ή ταψί και ψήνουμε στην αντίσταση στους 180Co για 50-60 λεπτά.
Με οποιοδήποτε ψητό ή βραστό κρέας γίνεται μια κρεατόπιτα ή κοτόπιτα. Με ψητά ή βραστά λαχανικά (π.χ. μπριαμ που έχει μείνει γίνεται σουφλέ λαχανικών, ενώ μόνο με τριμμένα τυριά διαφόρων ειδών γίνεται τυρόπιτα. Εδώ αφήνει η καθεμιά τη φαντασία της ελεύθερη και αυτοσχεδιάζει.
Αυτό που κάνω εγώ οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Κυριακή για να έχω για τις πρώτες ημέρες της βδομάδας, είναι κολοκυθόπιτα. Είναι καταπληκτική και σε 10 λεπτά μπαίνει στο φούρνο. 


Το μόνο που κάνω είναι ότι τρίβω 2-3 κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη και πριν το προσθέσω στη βάση, το πιέζω με τα χέρια μου για να φύγει το επιπλέον νερό του.



Έχω φτιάξει και την εκδοχή με μπρόκολο (ζεματίζοντας για 10 λεπτά 10-15 τουφίτσες) προσθέτοντας κεφαλογραβιέρα και φέτα, χωρίς ωστόσο να προτιμηθεί από τον μικρό μου "γευσιγνώστη". 
Η πιτούλα αυτή -σε διάφορες μορφές- έχει κάνει ήδη πάταγο στο γραφείο. 
Όλες έρχονται με το ταπεράκι τους.

Buon appetito
Mama Chrysi 




Σχόλια

  1. Μοιάζει πολύ με αυτή που φτιάχνει η μαμά μου! Γεια στα χέρια σου! Θα τη δοκιμάσω με μπρόκολο που έχω πρόχειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου!Ναι είναι γνωστή πιτούλα και την έχω δει σε διάφορες εκδοχές. Όταν όμως δοκίμασα αυτή της νονάς μας ενθουσιάστηκα με τη γεύση και την ευκολία της (βασικό κριτήριο για μένα). Βάλε μπόλικο τυράκι και καλή επιτυχία!!❤

      Διαγραφή
  2. Μιαμ μιαμ.
    Κάνω κι εγώ τέτοιες αλχημείες.
    Δεν πετάμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την έκανα σήμερα και είναι καταπληκτική!!!Θα σου έστελνα και φωτογραφία αλλά δεν έμεινε ψίχουλο...
    😁😁😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι που την έφτιαξες και σας άρεσε τόσο, κι ας μην πρόλαβες να την απαθανατίσεις!!😁😁😁 Εξετέλεσε το σκοπό της άλλωστε! Το φαγητό είναι για να το τρώμε, τώρα αν προλάβουμε και καμιά φωτογραφία εντάξει καλό κι αυτό!! Σε φιλώ! ❤️

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Ο μπαμπάς Αρκούδος κάνει διακοπές, Εκδόσεις Μίνωας

Η σειρά βιβλίων  Ο μπαμπάς Αρκούδος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας   είναι από τις αγαπημένες τους μικρούλη μου. Το νέο βιβλίο που "μυρίζει καλοκαίρι" μας συντροφεύει καθημερινά σε όλες μας τις εξορμήσεις.

4+1 δράσεις που εμπνέουν στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ είναι απαραίτητο να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τους δείξουμε ότι το να αγαπούν και να σέβονται τον πλανήτη και τα πλάσματά του, είναι δείγμα πολιτισμού και αυτή η συπεριφορά και ο τρόπος ζωής,  έχει   αποδέκτες πρωτίστως  εμάς τους ίδιους.