Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Ένα από τα νεότερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά αποκτήματα της Αθήνας, είναι το Πολιτιστικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Στο σημείο του Φαλήρου, οπού βρισκόταν ο παρακμάζων ιππόδρομος της Αθήνας,  δημιουργήθηκε ένα υπέροχο υπερσύγχρονο συγκρότημα κτιρίων που στεγάζουν την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, και ένα πάρκο αναψυχής 210 στρεμμάτων.



Το συνολικό έργο αποτελεί ένα κόσμημα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και είναι δημιούργημα του γνωστού - και ενός από τους αγαπημένους μου - Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano. Ο Piano θέλοντας να φέρει και πάλι σε επαφή, την οποία ανέκοψε η δημιουργία της παραλιακής λεωφόρου, τη θάλασσα με την περιοχή, ανύψωσε το Πάρκο ώστε να υπάρχει πλέον οπτική επαφή με τη θάλασσα.





Στο Πάρκο μπορεί κανείς να απολαύσει υπέροχες βόλτες μέσα στα δέντρα, σύγχρονες παιδικές χαρές που σέβονται το περιβάλλον, περίεργα συντριβάνια, ένα ξέφωτο όπου μπορεί κανείς να παίξει και τα καλοκαίρια οι επισκέπτες απολαμβάνουν βραδιές σινεμά, διάφορα επίπεδα και γωνιές ξεκούρασης, βοτανόκηπο, ένα μονοδιάστατο λαβύρινθο και όλα αυτά ενώ περπατάει σε ένα, μοναδικής αισθητικής και πολιτισμού, πράσινο χώρο μέσα στον αστικό ιστό που θυμίζει κάποια χώρα του εξωτερικού.



Το φουτουριστικής αισθητικής - όπως συνηθίζει να δημιουργεί ο αρχιτέκτονας - κτίριο στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή καιτην Εθνική Βιβλιοθήκη, κτίρια μοναδικής αισθητικής και εργονομίας. Η δε βιβλιοθήκη είναι ίσως η μοναδική στην Ελλάδα που δέχεται τόσους πολλούς επισκέπτες, ενήλικες και παιδιά, χάρη στην πλούσια συλλογή της αλλά και στους ενδιαφέροντες χώρους ανάγνωσης στους οποίους μπορείς ακόμη και ξαπλωμένος να απολαύσεις το αγαπημένο σου βιβλίο.

Ο Φάρος ψηλά


Ο Φάρος, το ψηλότερο σημείο του κτιρίου χαρίζει μοναδική περιμετρική θέα στον επισκέπτη και φιλοξενεί εκδηλώσεις διαφόρων ειδών, όπως εκθέσεις, συνέδρια, ομιλίες κλπ.



Το Κανάλι μπροστά στο κτίριο μήκους 400m αποτελεί το τέλειο σημείο περιπάτου και ποδηλασίας, (καθώς μέσα στο Πάρκο επιτρέπονται μόνο ποδήλατα/πατίνια για παιδιά κάτω των 6 ετών) από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το υπέροχο κτίριο και την εσπλανάδα απέναντι από αυτό.



Στο ΚΠΙΣΝ γίνονται ανασκαφές στο σημείο της εσπλανάδας, όπου ανακαλύφθηκε μια αρχαία νεκρόπολη που χρονολογείται από τον 8-5 π.Χ. αιώνα. και σε κάθε ευκαιρία οι δημιουργοί του εμφανίζουν την τεράστια ιστορία μας και τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση, μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον όπου το παλιό με το καινούριο συνυπάρχουν σε απόλυτο συντονισμό.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές κάτω από τις οποίες λειτουργεί όλο το Κέντρο Πολιτισμού από τη λειτουργία του καναλιού και τον τρόπο καθαρισμού που συνδέεται άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή του Φαλήρου, μέχρι τα πάνελ φωτοβολταϊκών που εξασφαλίζουν τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ολόκληρου του Κέντρου.

Εάν είσαι επισκέπτης στην Αθήνα, ή Αθηναίος που ακόμη δεν έχεις επισκεφτεί το ΚΠΙΣΝ, σε προτρέπω να το κάνεις άμεσα. Είναι ένα από τα πιο όμορφα και φιλικά στις οικογένειες μέρη της Αθήνας που υπόσχεται πολύ όμορφες στιγμές.

Εδώ θα βρείτε όλα τα άρθρα του blog για δραστηριότητες και βόλτες με την οικογένεια.


Μη ξεχνάς να ακολουθείς το blog στα
για να μη χάνεις τα νέα και τους διαγωνισμούς


Χρυσή

                                   


Το άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.

Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers

Αν το σπίτι δε μυρίσει κανέλα, γαρύφαλλο και σοκολάτα, Χριστούγεννα δεν το λες!

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.