Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαβάσαμε τους "Πράκτορες του Πλανήτη" της Ελένης Ανδρεάδη και το προτείνουμε


Το βιβλίο που θα σου παρουσιάσω σήμερα, δεν είναι μόνο ένα βιβλίο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι κάτι ξεχωριστό.
Από τον τρόπο γραφής, που δεν είναι συνεχώς αφηγηματικός, αλλά πολύ περιγραφικός και παιχνιδιάρικος, με διαλόγους, παραπομπές, επεξηγήσεις, πίνακες αναφοράς κ.α. μέχρι την εικονογράφηση και όλα όσα το συνοδεύουν, που θα εξηγήσω λεπτομερώς στη συνέχεια, μας άφησε ενθουσιασμένους. Είναι από τα πιο διασκεδαστικά παιδικά βιβλία που έχουμε διαβάσει, και παράλληλα είναι τόσο χαρούμενα και αβίαστα διδακτικό.
Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί για μένα το να αποκτήσουν τα παιδιά μου οικολογική συνείδηση, γι'αυτό όταν έπεσε αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με αυτή την ευκαιρία! 



Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη εκμεταλλεύεται τις γνώσεις της, τις σχετικές σπουδές και την εμπειρία της στην Περιβαλλοντική Πολιτική, για να γνωρίσει στους μικρούς αναγνώστες από τί απειλείται το περιβάλλον - και στο συγκεκριμένο βιβλίο οι θάλασσες - και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να το προστατεύσουν. Το κάνει δε, με ένα πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο που εντυπώνεται στην μνήμη των παιδιών, δημιουργώντας τους την ευθύνη, αλλά και γνωστοποιώντας τους με λεπτομέρεια το πώς μπορούν να το πετύχουν. 
Καταρχήν, ο τίτλος αλλά και το εξώφυλλο δημιουργεί την περιέργεια να το ανοίξεις. Έπειτα, από τις πρώτες κιόλας σελίδες η συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη στο ρόλο του Πράκτορα και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μυστηρίου. Ο δικός μου μικρός πράκτορας, αφού ξεκινήσαμε την ανάγνωση, άρπαξε το φακό του και κάτω από το πάπλωμα έκανε ότι διαβάζει τις αποστολές που του ανετέθησαν.

  
Πράκτορας και προστάτης του πλανήτη, ο μικρός αναγνώστης αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, του ενός εκ των πρακτόρων της Περιβαλλοντοπόλ (μα δεν είναι υπέροχα ευρυματική η ονομασία της μυστικής υπηρεσίας προστασίας του πλανήτη;). Μαζί με τους άλλους τέσσερις του βιβλίου, έχουν βασική αποστολή να σταματήσουν μέσα σε 48 ώρες τον Ιβάν φον Βαμπάουερ, πολέμιο του πλανήτη που προσπαθεί να τον καταστρέψει.  
Μέσα από ένα πλούσια ευρηματικό λεξιλόγιο, τις ευφάνταστες περιγραφές αλλά και το διάχυτο χιούμορ, η συγγραφέας συστήνει τα προβλήματα του περιβάλλοντος ως τέρατα, με ονόματα και χαρακτηριστικά που δεν ξεχνιούνται. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι QR κωδικοί ζωντανεύουν την ιστορία και δίνουν τη δυνατότητα στον μικρό αναγνώστη, μέσα από ηχογραφήσεις, φωτογραφίες και περιγραφές, να γνωρίσει τα "τέρατα" στην πραγματική τους διάσταση, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία που πρέπει να ξέρει στην "καριέρα" του ως πράκτορα.
Το βιβλίο συνοδεύουν κάρτες-οδηγοί οι οποίες καθοδηγούν λεπτομερώς τον αναγνώστη στο πώς μπορεί να προστατέψει καθημερινά τον πλανήτη μέσα από τη συμπεριφορά του.



Είναι απίστευτο ότι η σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη έχει και τη δική της ομώνυμη Μη Κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση http://planetagents.org/el/ , η οποία ιδρύθηκε το 2009 και έχει στόχο τη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από τα προγράμματά εκπαίδευσης νέων μικρών πρακτόρων.
Το έργο της είναι πολύ σημαντικό, καθώς το σχολικό έτος 2015-2016 εκπαίδευσε 12.000 παιδιά/νέους πράκτορες, γονείς και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα, την Αγγλία και την Κύπρο.
Τέλος, ο μικρός πράκτορας αποκτά τη δική του πρακτορική ταυτότητα μέσα από το site των Πρακτόρων του Πλανήτη, την οποία μπορεί να εκτυπώσει.



Η σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη, έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικό. Αποτελείται από τα βιβλία 
"Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη", (το οποίο έχει βραβευτεί με το Βραβείο παιδικού βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίο Γνώσεων το 2015)
"Η εκδίκηση του Πουφ"
"Τα τέρατα των Ωκεανών"
Απευθύνεται σε παιδιά 7 ετών και άνω και  η έκδοσή τους είναι υπέροχη.

Βιβλία της συγγραφέως από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο μπορείς να βρεις εδώ.
Μπορείς να ξεφυλλίσεις τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.
Μπορείς να αγοράσεις το βιβλίο εδώ.

Σε φιλώ...





Μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στο
Facebook
Instagram
Bloglovin


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

6 Χριστουγεννιάτικες γλυκιές συνταγές από 6 αγαπημένες food bloggers

Αν το σπίτι δε μυρίσει κανέλα, γαρύφαλλο και σοκολάτα, Χριστούγεννα δεν το λες!

Τριήμερο στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Ψηλά στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, μέσα στο πυκνό ελατόδασος, βρίσκεται το χωριό Άνω Χώρα. Ελάτε μαζί μου να σας συστήσω το χωριό καταγωγής μου, το υπέροχο μέρος που πέρασα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας.