Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δύο βιβλία που διάβασα λίγο πριν γίνω μαμά για τρίτη φορά


Κανείς δεν μπορεί αν υποστηρίξει ότι ξέρει τα πάντα γύρω από τη γονεϊκότητα όσες φορές και αν έχει γίνει γονιός. Η εμπειρία φυσικά βοηθάει, όμως η γνώση είναι πάντα απαραίτητη. 

Λίγο, λοιπόν, πριν γίνω μαμά για τρίτη φορά διάλεξα να διαβάσω δύο βιβλία για δύο βασικά πεδία που οι γονείς, ανάμεσα στα άλλα, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία κατά το μεγάλωμα του μωρού τους: την αντιμετώπιση του κλάματος του μωρού και τη βρεφική διατροφή.

Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο!
Ηarvey Karp, MD


Πρόκειται για ένα βιβλίο οδηγό προς τους γονείς που καλούνται να μεγαλώσουν ένα βρέφος και το πιο πιθανό είναι να τα βρουν σκούρα κατά τη διαδικασία αυτή.

Ο δρ Karp απαντά στα εξής ερωτήματα:
  • Τί είναι ο κολικός;
  • Γιατί τα περισσότερα μωρά είναι νευρικά το απόγευμα;
  • Πώς μπορεί ένας γονιός να ηρεμήσει ένα μωρό μέσα σε λίγα λεπτά;
  • Κακομαθαίνουν τα μωρά;
  • Πότε πρέπει να καλέσει το γιατρό ο γονιός ενός μωρού που κλαίει;
  • Πώς μπορεί ένας γονιός να κάνει το μωρό του να κοιμηθεί λίγες ακόμα ώρες;

Το βιβλίο προετοιμάζει το νέο γονιό για αυτό που πιθανόν θα αντιμετωπίσει όσο το παιδί του είναι ακόμη βρέφος: έντονο κλάμα, ασυνεχή ύπνο, άγχος και ματαίωση του ίδιου στο ρόλο του ως γονέα. Απαντά στα παραπάνω ερωτήματα και ταυτόχρονα παραθέτει κάποιες τεχνικές ώστε να  μπορεί ένας γονιός να ηρεμεί το μωρό του, αφού πρώτα έχει κατανοήσει τους λόγους που μπορεί να το κρατούν ανήσυχο.
Στα πλαίσια της επιστημονικής του ανάλυσης, ο συγγραφέας/γιατρός αναφέρεται σε πολλά πεδία που αφορούν στο μεγάλωμα ενός βρέφους, όπως ο ύπνος, ο κίνδυνος ΣΑΒΘ, ο θηλασμός, η συγκοίμηση και άλλα.
Για να υποστηρίξει τα αποτελέσματα των μελετών του, αναφέρεται σε αρχαίες τεχνικές ανακούφισης του βρέφους και σε πολλές διαφορετικές μεθόδους που διάφοροι πολιτισμοί παγκοσμίως χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά. Επίσης, επαναξιολογεί μεθόδους που καθιερώθηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα, αλλά καταρίφθηκαν παταγωδώς από τις πιο σύγχρονες μελέτες των τελευταίων ετών, όπως το ξεχωριστό δωμάτιο στο βρέφος. Μέσα από την έρευνα και την πείρα του, έχει αναπτύξει 4 βασικές αρχές που είναι κρίσιμες για να κατανοήσουμε τα μωρά, αλλά και για να βελτιώσουμε τον ύπνο τους και να ηρεμήσουμε τις αισθήσεις τους. Όλα αυτά σε έναν απλό λόγο, με επιστημονικό μεν υπόβαθρο, αλλά άκρως κατανοητό και με πολλές δόσεις χαλαρού χιούμορ.

Εγώ διάβασα το βιβλίο και είδα πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζω σαν συνήθειες ενός βρέφους και πολλές μεθόδους που έχω ακολουθήσει και άλλες τόσες που δεν γνώριζα ή δε χρησιμοποιούσα, προκειμένου να ηρεμήσω τα μωρά μου και να τα βοηθήσω να κοιμηθούν περισσότερο και πιο ποιοτικά, ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα και να εξασφαλίσω την πνευματική και σωματική τους ακεραιότητα. 
H αλήθεια είναι ότι πολλές τεχνικές  που αναφέρει ο συγγραφέας είναι αρκετά έξυπνες και ειδικά η τεχνική "ξύπνα και κοιμήσου" με άφησε ενθουσιασμένη και αρκετά απορημένη για το αν λειτουργήσει. Μένει να τη δοκιμάσω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τεχνικές που προτείνονται έχουν βάση το σεβασμό απέναντι στο βρέφος και τις ανάγκες του, δεν είναι ακραίες και σκληροπυρηνικές και ακόμη και αν δεν κάνουν σε κάποιο γονιό, ωστόσο είναι αξιοσέβαστες.
Πάντα αντιμετωπίζω με κριτικό πνεύμα κάθετι που διαβάζω και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ειδικά όταν αφορά το μεγάλωμα των παιδιών και πάντα το φιλτράρω με τη συμβολή του παιδιάτρου που εμπιστεύομαι. Ωστόσο, νιώθω ότι στην πλειοψηφία όσων διάβασα βρίσκω και μία λογική που το μητρικό ένστικτό μου μου επιβεβαιώνει. Σε κάποιες περιπτώσεις μικρών εξαιρέσεων, απλά προχώρησα στην ανάγνωση.
Εν κατακλείδι θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα να διαβάσει κάθε νέος γονιός, αλλά και ένα βιβλίο που ένας έμπειρος γονιός θα βρει επίσης πολύ χρήσιμο, καθώς πιστεύω ότι θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο ρόλο που έχει να παίξει στην ανάπτυξη του βρέφους του.



Οδηγός Βρεφικής Διατροφής
ANAMΠΕΛ ΚΑΡΜΕΛ
Ο συγκεκριμένος οδηγός διατροφής προσφέρει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι νέοι γονείς, ώστε να βάλουν τα θεμέλια για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που θα ακολουθεί το παιδί στη ζωή του.

Χωρίζεται σε 4 μέρη:
Στο πρώτο μέρος κάνει μια αναλυτική περιγραφή του τί αφορά η εισαγωγή στερεών τροφών σε ένα βρέφος, ποιες είναι οι ιδανικές τροφές, ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες κατά την περίοδο που επιλέγεται να εισαχθούν οι στερεές τροφές, τί ειναι οι τροφικές αλλεργίες και πώς μπορεί να εμφανιστούν, τί είναι η "Καθοδηγούμενη απο το μωρό εισαγωγή στερεών τροφών" (Baby Led Weaning) και πώς μπορεί αυτή να εφαρμοστεί με ασφάλεια και επιτυχία και πολλές ακόμη πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί ένας γονιός.



Στο δεύτερο μέρος αναλύει τις πρώτες γεύσεις που εισάγουμε στο μωρό μας ξεκινώντας γύρω στον 6ο μήνα, τον απαραίτητο εξοπλισμό, την προετοιμασία, επεξεργασία και φύλαξη της τροφής. Επίσης, εδώ αναφέρεται σε πολλές ιδέες για συνδυασμούς τροφών που ταιριάζουν πολύ καλά μεταξύ τους και από πότε αυτές είναι κατάλληλες και κλείνει με εβδομαδιαία πλάνα γευμάτων σε αυτό το αρχικό στάδιο διατροφής του μωρού με στερεές τροφές.

Στο τρίτο μέρος αναφέρεται στην ηλικία 6 με 9 μηνών και φυσικά παρέχει πληροφορίες για την εισαγωγή νέων γεύσεων αλλά και υφών στο μωρό καθώς αυτό μεγαλώνει. Και εδώ υπάρχουν προτάσεις γευμάτων και συνταγές για θρεπτικά και νόστιμα πιάτα. Στις συνταγές περιλαμβάνονται και όλες οι πληροφορίες για τη θρεπτική αξία του πιάτου, καθώς και ο χρόνος και οι λεπτομέρειες προετοιμασίας. Η ποικιλία των συνταγών είναι μεγάλη και οι προτάσεις πραγματικά πολύ πρωτότυπες. Στο τέλος και πάλι η συγγραφέας προτείνει εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων, κατάλληλο για αυτή την ηλικίακή περίοδο.


Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος αναφέρεται στην ηλικία από 9 έως 12 μηνών, όπου πλέον το μωρό έχει προσαρμοστεί στην ποικιλία τροφών και διαφορετικών υφών και μπορεί σιγά σιγά να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα. Εδώ γίνεται εκτενέστερη αναφορά στη σημασία της κοινωνικής εμπειρίας του γεύματος του μωρού μαζί με την οικογένεια, στα μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορούν να συμπεριληφθούν στις τροφές του, στο φαγητό του μωρού εκτός σπιτιού και επίσης οι συνταγές που προτείνονται από τη συγγραφέα είναι ακόμη πιο πλούσιες, περίπλοκες και νόστιμες. Και εδώ υπάρχει προτεινόμενο πλάνο γευμάτων με συνταγές από το βιβλίο.

Στο βιβλίο αυτό πέρα από τις συμβουλές για το πότε θα ξεκινήσει η εισαγωγή στερεών τροφών, πώς θα συνδυαστούν οι τροφές ώστε να μάθει το μωρό τις γεύσεις και τις υφές, δίνει πολλές λεπτομερείς πληροφορίες που κάνουν τους γονείς να νιώσουν σίγουροι ότι το μωρό τους παίρνει διατροφικά ακριβώς ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Είναι ένα βιβλίο που διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έμαθα πολλές νέες πληροφορίες και γνωρίζω πολύ καλά ότι θα μου είναι πολύ χρήσιμο, προκειμένου να μην επαναλαμβάνομαι στον τομέα της διατροφής του νεόυ βρέφους. Το προτείνω σε γονείς που ξεκινούν τώρα τη διαδικασία εισαγωγής στερεών τροφών και σε αυτούς που ήδη έχουν μπει και ίσως δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα πλήρες και πλούσιο γευστικά διατροφικό πλάνο στα μωρά τους. Με ενθουσίασαν οι προτάσεις των εβδομαδιαίων μενού και λάτρεψα πολλές από τις συνταγές που προτείνει τις οποίες ανυπομονώ να δοκιμάσω ακόμη και τώρα στα μεγαλύτερα παιδιά μου, για την πρωτοτυπία τους, τη νοστιμιά τους και τη θρεπτική τους αξία.



Αυτά τα δυο βιβλία είναι κατά κύριο λόγο βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες και θα πρέπει κανείς να συμβουλευτεί τον παιδίατρό του πριν εφαρμόσει κάποιες από τις τεχνικές τους.







Μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα


Αυτά από εμένα
Χρυσή 






Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!