Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα υπέροχο βιβλίο που συμβάλλει στην χρηματοοικονομική εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών



Ποτέ δεν είχα όνειρο και στόχο να γίνω οικονομολόγος. Ολοκληρώνοντας όμως τις συγκεκριμένες σπουδές, δεν μπορώ να πω ότι έχασα. Πλέον η οικονομική σκέψη είναι βασικός πυλώνας της  συνολικής σκέψης μου. Αυτό θέλω και προσπαθώ και για τα παιδιά μου. Και το εν λόγω βιβλίο αποτελεί έναν από του καλύτερους τρόπους για να το καταφέρω!



Η οικονομική επιστήμη, είναι σίγουρα μια επιστήμη που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία από τις πρώτες κιόλας βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κι αυτό διότι είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας και το προσωπικό μέλλον του κάθε σημερινού παιδιού, το τί αντίληψη έχει για τον πλούτο, το χρήμα, τις πρώτες ύλες, την κατανάλωση, την στενότητα των παραγωγικών πόρων, την αποταμίευση και πόσο εκπαιδευμένο είναι στην ορθή και συνετή οικονομική διαχείριση του πλούτου που έχει στην κατοχή του, αλλά και του παγκόσμιου πλούτου - εννοώντας τους πόρους της Γης - τον οποίο θα κληρονομήσει από την προηγούμενη γενιά.

Το να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε μία γενιά χρηματοοικονομικά ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών, θεωρώ ότι θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία του ρόλου μας ως γονέων, αλλά και μια επιτυχία της γενιάς μας. Σε αυτό μας βοηθάνε διάφορα μέσα, όπως τα βιβλία. Το συγκεκριμένο βιβλίο "Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα" που κυκλοφορεί από Εκδόσεις Πεδίο και έπεσε στα χέρια μου πρόσφατα είναι πραγματικά ένα μικρό διαμάντι.



Απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών και μέσα από το κείμενο, από διαδραστικές ασκήσεις, εικόνες και ευχάριστα παιχνίδια θέτει τις βάσεις και ενημερώνει τους μικρούς αναγνώστες για τις βασικές οικονομικές έννοιες. Στόχος του βιβλίου και του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικου Αλφαβητισμού, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Νικόλαος Δ. Φίλιππας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι τα σημερινά παιδιά να αποκτήσουν αυτή τη δεξιότητα του να είναι ικανά για μία ορθή οικονομική διαχείριση και να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της οικονομίας που συναντούν στην καθημερινότητά τους, με συνέπεια ως ενήλικες, να γίνουν υπεύθυνοι και ενημερωμένοι πολίτες στον τομέα της οικονομίας και να ευημερούν οι ίδιοι, αλλά και η οικονομία στην οποία ζουν και δραστηριοποιούνται.

Οι έννοιες τις οποίες πραγματεύεται το βιβλίο με πολύ επιτυχημένο, ενδιαφέροντα, κατανοητό αλλά και πολύ σύγχρονο τρόπο είναι το χρήμα, το τραπεζικό σύστημα, η αποταμίευση, οι ανάγκες και οι επιθυμίες, τα αγαθά και οι υπηρεσίες, ο προϋπολογισμός αλλά και η δωρεά και ο εθελοντισμός. Οι έννοιες αυτές περιγράφονται τόσο επιτυχημένα με έναν τρόπο που μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν κατανοητές από τα παιδιά γιατί παρουσιάζονται μέσα στη δική τους καθημερινότητα και όχι στην καθημερινότητα των ενηλίκων. Επεξηγούνται έννοιες που τα παιδιά ακούν αλλά πιθανόν να μη δίνουν σημασία γιατί δεν τα αφορά ακόμη η οικονομική διαχείριση μέσα στην οικογένεια, το κάνουν οι γονείς. Με αυτό το βιβλίο όμως νομίζω ότι οι μικροί αναγνώστες κατανοούν ότι είναι οικονομικά όντα που επηρεάζουν και επηρεάζονται από αυτές τις οικονομικές έννοιες που μέχρι τώρα δε γνώριζαν. Έτσι, νομίζω ότι το βιβλίο τα προτρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους - στο μέτρο που τους αναλογεί - και στα πλαίσια της οικογένειας και της περιορισμένης δραστηριότητας τους στην κοινωνία και την οικονομία.

Εγώ πάντα προσπαθώ να βάζω οικονομικούς όρους στις συζητήσεις μας και να επεξηγώ σε κάθε ευκαιρία την αξία του χρήματος, της αποταμίευσης και της δωρεάς, τις οποίες από πολύ μικρά τους έχω διδάξει και τις εφαρμόζουν και φυσικά θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο έρχεται να επισφραγίσει τα λεγόμενά μου με τη σοβαρότητά του αλλά και το κατανοητό του χαρακτήρα.



Είναι από τα συγγράμματα που πραγματικά θεωρώ απολύτως χρήσιμα για τα παιδιά της σημερινής εποχής, που διάβασα και με πολύ χαρά έδωσα και στο γιο μου και νομίζω ότι είναι μοναδικό στο είδος του. Ο δε γιος μου, αν και ακόμη 8 ετών, βρήκε πολλά ενδιαφέροντα σημεία με τα οποία ταύτισε την καθημερινότητά του και κατανόησε ότι ήδη κάνει οικονομικές σκέψεις και ενέργειες, κάτι που "τον έβαλε αμέσως στο παιχνίδι" και του δημιούργησε έντονο ενδιαφέρον για το βιβλίο.

Σας προτρέπω να το αναζητήσετε και να το δωρίσετε σε όσο περισσότερα παιδιά μπορείτε.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ. 


Όλες μας τις βιβλιοπροτάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.


Χρυσή


Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!