Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

2+1 τρόποι να απολαύσεις τα βότανά σου plastic free


Το γνώριζες ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της μόλυνσης του περιβάλλοντος προέρχεται από τα μικροπλαστικά; Ένας σχεδόν αόρατος εχθρός που μολύνει τον αέρα, τον υδάτινο ορίζοντα και το έδαφος, χωρίς να το βλέπουμε ούτε να το αντιλαμβανόμαστε, βλάπτει παράλληλα και την υγεία μας.
Η αυξανόμενη παρουσία των μικροπλαστικών και των νανοπλαστικών στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Τα μικροπλαστικά είναι τα πλαστικά είδη με μέγεθος κάτω των 5mm και προέρχονται κυρίως από μεγαλύτερα πλαστικά μέρη που διασπώνται ελεύθερα στο περιβάλλον και αποδομούνται δημιουργώντας μικρότερα πλαστικά. Το 2014 εκτιμήθηκε ότι η ποσότητα μικροπλαστικών κυμαινόταν σε 15-51 τρισεκατομμύρια στους ωκεανούς της Γης.
Φαίνεται όμως ότι μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα νανοπλαστικά που έχουν υποκυτταρικό μέγεθος και επιδρούν στη βιοχημεία του ανθρώπινου οργανισμού (Wikipedia).
Σε συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Techhnology διαπιστώθηκε ότι όταν βάζουμε ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού σε κούπα με βραστό νερό (95°C), απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά μέσα στην κούπα. Είναι ανησυχητικό ότι οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ετήσιες εκτιμώμενες ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Πώς μπορώ να απολαμβάνω τα βότανά μου plastic free;
Εάν σε απασχολεί η ποσότητα πλαστικών που μπαίνει στον οργανισμό σου και θέλεις παράλληλα να έχεις μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά, τότε ακόμη και η πιο ασήμαντη φαινομενικά συνήθεια, μπορεί να γίνει eco-friendly και να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην υγεία σου. Αν λοιπόν είσαι λάτρης των ζεστών και κρύων αφεψημάτων και λατρεύεις να καταναλώνεις βότανα, τότε μπορείς να το κάνεις χωρίς κανένα απολύτως περιβαλλοντικό κόστος.

1)Αγόρασε βότανα σε plastic free φακελάκια.
Πολλές εταιρίες έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Κάποιες από αυτές έχουν επιλέξει να μειώσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν τη χρήση πλαστικού στις συσκευασίες των προϊόντων τους. 

Anthea Organics
Μία από αυτές τις εταιρίες είναι η Anthea Organics. Αμιγώς ελληνική και άκρως eco friendly, η εταιρία Anthea Organics συνεργάζεται με Έλληνες βιοκαλλιεργητές και επιλέγει σχολαστικά, βότανα της ελληνικής φύσης. Διαθέτει πιστοποιημένα βιολογικά βότανα σε 100% βιοδιασπώμενες και κομποστοποιήσιμες συσκευασίες και έχει επιτύχει πολλές βραβεύσεις! Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας της Anthea Organics! Οι συσκευασίες της είναι 100% ασφαλείς για το περιβάλλον, σύμφωνες με τη zero waste φιλοσοφία, απαλλαγμένες από κόλλες και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελούνται μόνο από το χάρτινο κουτάκι, την plastic free πυραμίδα τσαγιού, ένα αυτοκόλλητο και το εσωτερικό σακουλάκι, το οποίο είναι φτιαγμένο από κυταρρίνη, μια ουσία που προέρχεται από ξυλοπολτό (Nature-Flex) και είναι κομποστοποιήσιμο και βιοδιασπώμενο. 

Anthea Organics
Η πυραμίδα με τα βότανα είναι φτιαγμένη από πολυγαλακτικό οξύ (PLA) και μη γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες. Το PLA είναι ένα βιοπλαστικό που παράγεται από φυσικές πηγές, όπως το άμυλο αραβοσίτου. Είναι βιομηχανικά κομποστοποιήσιμο και βιοδιασπώμενο και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Φυσικά, τα υλικά αυτά δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση του τσαγιού. 
Εγώ από τότε που ανακάλυψα την Anthea Organics, δεν αγοράζω πλέον βότανα από καμία αλλη εταιρία. Το βρίσκω καταπληκτικό ότι μια εταιρία επένδυσε τόσο πολύ στον τομέα "συσκευασία", ώστε να προφυλάξει το περιβάλλον, έχοντας ταυτόχρονα επιτύχει ένα υψηλής ποιότητας προϊόν! Το να μπορώ να απορρίψω στα οικιακά μας απόβλητα τα φακελάκια και να μην επιβαρύνω τη φύση στο ελάχιστο, είναι κάτι που αναζητούσα καιρό.

2)Αγόρασε χύμα βότανα και απόλαυσε το έγχυμα ή αφέψημά τους.
Η Ελλάδα είναι πλούσια σε βότανα! Αρκεί μια βόλτα στις κεντρικές αγορές των πόλεων αλλά και σε τοπικές αγορές χωριών, για να βρεις φρέσκα αποξηραμένα βότανα της αρεσκείας σου. 
Anthea Organics
Μπορείς να απολαύσεις τα βότανά σου φτιάχνοντας έγχυμα ή αφέψημα. Εδώ σου εξηγώ πώς ακριβώς φτιάχνεις αυτά τα δύο είδη ροφημάτων και επιπλέον πώς με βοήθησαν εμένα να αντιμετωπίσω την κυστική ακμή. Με αυτό τον τρόπο παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά των βοτάνων, χωρίς να τα φιλτράρεις. 

3)Χρησιμοποίησε μεταλλικό φίλτρο τσαγιού
Το μεταλλικό φίλτρο τσαγιού κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά που κάνουν τα φακελάκια, με τη μόνη διαφορά ότι απορρίπτεις μόνο το εσωτερικό, δηλαδή τα φιλτραρισμένα βότανα και ξαναχρησιμοποιείς (reuse) όσες φορές θέλεις το μεταλλικό φίλτρο. Είναι δε τόσο μικρό, που μπορείς να το έχεις και στην τσάντα σου. 

Anthea Organics
Στην Anthea Organics μπορείς να βρεις μείγματα βιολογικών φυτών και βοτάνων της ελληνικής φύσης, σε μορφή loose tea, συσκευασμένα προσεκτικά για να μη χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους, φυσικά σε βιοδιασπώμενη συσκευασία
Anthea Organics
Τα περισσότερα από αυτά είναι μάλιστα βραβευμένα! Μπορείς να τα φιλτράρεις με το μεταλλικό σου φίλτρο ή να δημιουργήσεις ένα έγχυμα ή αφέψημα, όπως σου εξήγησα παραπάνω, και να απολαύσεις απίστευτη γεύση φροντίζοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό σου, αλλά και το περιβάλλον. Θα βρεις υπέροχες ποικιλίες, 7 στο σύνολο, που σίγουρα θα καλύψουν τα γούστα σου. Λουίζα, μέντα, ροδοπέταλα, τσάι του βουνού, χαμομήλι και δύο μείγματα, τα Energy Blend και Detox Blend είναι οι γεύσεις που θα απογειώσουν την εμπειρία σου. Εμένα η αγαπημένη μου γεύση είναι το Energy Blend, ένα μείγμα που λατρεύω, όπου κυριαρχεί η μέντα και τώρα που καλοκαιριάζει το απολαμβάνω και παγωμένο! 
Η ελληνική γη είναι πλούσια σε βότανα άριστης ποιότητας με υπερόχο άρωμα και γεύση. Δεν αποτελούν φυσικά υποκατάστατο της σύγχρονης ιατρικής, όμως σίγουρα είναι μια συνήθεια που, εμένα τουλάχιστον, έχει ομορφύνει την καθημερινότητά μου και έχει βελτιώσει τη διάθεσή μου!



Μην ξεχνάς να ακολουθείς το blog σε 
για να μη χάνεις τα νέα και τους διαγωνισμούς

Χρυσή




Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, δεν είχα ιδέα!
    Τη μάρκα που προτείνεις την έχω ξανακούσει, θα την προτιμάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο χρήσιμο άρθρο, προσπαθώ κι εγώ να χρησιμοποιω όσο το δυνατόν περισσότερο eco friendly λύσεις μπορώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, ναι! Μια ελληνική εταιρεία που καλύπτει διαχρονικές ανάγκες, που μας φροντίζει σα να ήταν η μάνα μας, η γιαγιά μας, που σέβεται το περιβάλλον.
    Ευχαριστούμε Χρυσή για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικό ! Πόσες χρήσιμες πληροφορίες μας έδωσες; Χαίρομαι τόσο πολύ γι αυτά τα προϊόντα που παρουσίασες ... συγχαρητήρια στην εταιρία Anthea Organics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω δοκιμάσει τα συγκεκριμένα βότανα και είναι καταπληκτικά! Extra point ότι είναι plastic free!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!