Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4+1 δράσεις που εμπνέουν στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ είναι απαραίτητο να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τους δείξουμε ότι το να αγαπούν και να σέβονται τον πλανήτη και τα πλάσματά του, είναι δείγμα πολιτισμού και αυτή η συπεριφορά και ο τρόπος ζωής, έχει αποδέκτες πρωτίστως εμάς τους ίδιους.

Πολλές είναι οι δράσεις που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση:

1) Βόλτα για καθαρισμό

Τα παιδιά χαίρονται πολύ περισσότερο τη φύση εάν νιώσουν ότι συμβάλλουν στη διατήρησή της. Επίσης, έχουν πολύ πιο έντονο το αίσθημα της προσφοράς από εμάς τους ενήλικες. Πάρε γάντια και βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες και αφιέρωσε λίγο από τον οικογενειακό σας χρόνο στο να καθαρίσεις το πάρκο, το δάσος ή την παραλία που πάτε για βόλτα ή μπάνιο. Δε θα πιστέψεις πόσο θα χαρούν τα παιδιά. Και φυσικά θα μάθουν μέσα από αυτή τη διαδικασία να αγαπούν τη φύση.

2) Πράσινη ταράτσα/μπαλκόνι/δεντροφύτευση

Η ενασχόληση με τη γη, με τη φύση, με το χώμα, με την κηπουρική δίνει αποδεδειγμένα μεγάλη χαρά στον άνθρωπο. Κάνε τα παιδιά συμμέτοχους στη διαδικασία και εξήγησε την αξία του να δημιουργούμε πράσινο στην πόλη

H δεντροφύτευση σε κατεστραμένες δασικές περιοχές έχει πίσω της μια ολόκληρη επιστημονική μελέτη και δεν πρέπει να γίνεται από μεμονωμένα άτομα. Εάν θέλεις να συμμετέχεις σε κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεις κάποια αντίστοιχη οικολογική οργάνωση και να γίνεις εθελοντής και φυσικά τα παιδιά είναι πάντα ευπρόσδεκτα σε τέτοιες δράσεις. 

Αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε όμως είναι να πρασινίσουμε τα μπαλκόνια και τις ταράτσες μας και να βελτιώσουμε το μικροκλίμα της περιοχής μας.

3) Πεζοπορίες/φυσιολατρικά ταξίδια

Ένας τρόπος για να δείξουμε ότι η φύση έχει μεγάλη αξία, είναι να αφιερώνουμε τα ταξίδια μας σε αυτή. Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι υπέροχος και πολύ ενδιαφέρων, όμως ο περιβαλλοντικός πλούτος έχει άλλη αξία και αυτή δε θα πρέπει να την ξεχνάμε. Ειδικά στη χώρα μας το φυσικό κάλλος είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν πολλές βιώσιμες δραστηριότητες που μπορεί μια οικογένεια να κάνει με τα παιδιά της, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της φυσιολατρείας και της οικολογικής ζωής, όπως πεζοπορίες, rafting, αναρρίχηση, κανό, καταδύσεις, ποδήλατο και πολλά άλλα, που θα ενισχύσουν τη σχέση τους με τη φύση και θα τα κάνει να την αγαπήσουν. Ακόμη και στο εξωτερικό, μπορούμε να αφιερώσουμε ένα ταξίδι, ώστε να απολαύσουμε το φυσικό περιβάλλον, είτε συνδυάζοντας είτε όχι τις επισκέψεις στα μουσεία και στους χώρους πολιτισμό.

4) Διάβασμα

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ περισσότερο από ποτέ. Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματά της και αυτό έχει ευαισθητοποιήσει συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους. Αναζήτησε βιβλία με οικολογική θεματική και δώρισέ τα στα παιδιά σου και στους φίλους τους. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις δικές μας προτάσεις βιβλίων με αυτή τη θεματική.

+1) Υιοθέτησε μια οικολογική καθημερινότητα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί από το παράδειγμα. Υιοθέτησε σήμερα κιόλας έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Είναι μικρές αλλάγες που κάνουν μεγάλη διαφορά. Μείωσε πρώτα την κατανάλωση. Αντικατάστησε τα πλαστικά είδη που χρησιμοποιείς με άλλα πιο βιώσιμα. Μείωσε τη χρήση του αυτοκινήτου, την κατανάλωση ρεύματος και νερού και εξήγησε για ποιους λόγους κάνεις αυτές τις επιλογές. Τα παιδιά διά του παραδείγματος μαθαίνουν και θα υιοθετήσουν και ως ενήλικες έναν ανάλογο τρόπο ζωής. Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα άρθρα μου για να αλλάξεις την καθημερινότητά σου και να την κάνεις πιο φιλική προς το περιβάλλον.


Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε το blog σε 
για να μη χάνετε τα νέα και τους διαγωνισμούς

Χρυσή



Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!