Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τί πρέπει να γνωρίζεις πριν διακοσμήσεις το παιδικό δωμάτιο


Όταν έρχεται η ώρα να φτιάξεις το παιδικό ή βρεφικό δωμάτιο, οι προβληματισμοί είναι πολλοί. Πρέπει να είναι ένας χώρος ευχάριστος που να προάγει την υγιή ανάπτυξη του μωρού, να επιτρέπει σε ένα νήπιο να δραστηριοποιείται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες για την καθημερινή φροντίδα που απαιτεί ένα παιδί. 
Θα πρέπει λοιπόν, να βρεθεί ο συνδυασμός που να ικανοποιεί παράλληλα τις ανάγκες του παιδιού και των γονέων.
Εμείς προβληματιστήκαμε αρκετά μέχρι να καταλήξουμε. Τελικά έχουμε κρατήσει ένα σχεδόν ίδιο μοτίβο, το οποίο έχουμε επαναλάβει στο παιδικό δωμάτιο του 5χρονου γιου μας και στο βρεφικό δωμάτιο του μωρού.  
Παρακάτω θα σου δώσω κάποιες πληροφορίες και θα σου δείξω και κάποιες φωτογραφίες από τα δωμάτια των παιδιών μας.

Ξεκινάμε!
Οι τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν για να καταλήξει κανείς στη διακόσμηση του παιδικού ή βρεφικού δωματίου, είναι οι εξής:

1)Τί θέλω να πετύχω με την επιλογή χρώματος στην οποία θα καταλήξω;  

Απάντηση:
Το χρώμα στο οποίο θα καταλήξεις, είναι η βάση που θα κινηθείς σε όλα τα υπόλοιπα, καθώς καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και το ύφος του δωματίου.

Οι αποχρώσεις και οι συνδυασμοί των χρωμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ψυχρά και θερμά
Τα ψυχρά χρώματα είναι αυτά που θα βλέπαμε σε ένα χειμερινό τοπίο, δηλαδή οι αποχρώσεις του γκρι, μπλε, μωβ και πράσινου και είναι τα χρώματα που προκαλούν συναισθήματα ηρεμίας, γαλήνης, και ισορροπίας.

Τα θερμά είναι αυτά που θα βλέπαμε σε ένα θερινό τοπίο, δηλαδή οι αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί και είναι τα χρώματα που προκαλούν συναισθήματα ενθουσιασμού, ζωντάνιας, ανανέωσης, ενεργητικότητας.


Παιδικό δωμάτιο
Μονοχρωμία
Μπορείς να διαλέξεις ένα έντονο, απαλό, ή βαθύ χρώμα από την γκάμα:
  • των ψυχρών χρωμάτων για ένα αποτέλεσμα δροσερό και χαλαρωτικό ή
  • των θερμών για ένα αποτέλεσμα ζωντανό και χουχουλιάρικο.
Αν επιλέξεις ένα απαλό ή βαθύ χρώμα από την γκάμα των γήινων ουδέτερων χρωμάτων μπεζ, γκρι κλπ (και αυτά ανήκουν στην γκάμα των ψυχρών και θερμών χρωμάτων, ανάλογα πόσο μπλε ή κόκκινο περιέχουν) για ένα πιο ήρεμο και κλασικό αποτέλεσμα.

Το κλασικό λευκό θα σε βοηθήσει πολύ να κινηθείς πιο ελεύθερα στην επιλογή των υπόλοιπων στοιχείων (επίπλων και διακοσμητικών) λειτουργώντας ως βάση  για να "παίξεις". Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να επιλέξεις και λίγο πιο εκκεντρικά και έντονα χρώματα σε έπιπλα και διακοσμητικά που θα αναδειχθούν μπροστά στο λευκό.

Βρεφικό δωμάτιο
Συνδυασμός χρωμάτων
Εδώ το αποτέλεσμα θα είναι πιο ισορροπημένο εάν επιλεγούν δύο χρώματα και όχι παραπάνω
Η πιο ασφαλής επιλογή είναι ο συνδυασμός ενός χρώματος από τα ουδέτερα χρώματα μπεζ ή γκρι και ενός δευτερεύοντος χρώματος από τις αποχρώσεις των βασικών, όπως κίτρινο, βεραμάν, σάπιο μήλο κλπ., το οποίο θα χρησιμοποιήσεις σε μικρότερες ή ίσες ποσότητες.
Και εδώ μπορείς να διαλέξεις ένα ψυχρό ή θερμό αποτέλεσμα ανάλογα την απόχρωση που θα διαλέξεις. Το χρώμα που θα διαλέξεις ως δευτερεύον θα δώσει και το ανάλογο "φως" στο γκρι  ή μπεζ. Δηλαδή το γκρι εάν συνδυαστεί με ροζ, θα "κοκκινίζει" κ.ο.κ.
Πιο πολλές λεπτομέρειες για το συνδυασμό αυτό (γκρι + απόχρωση βασικού) σου έχω δώσει και εδώ.
Επίσης, μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο μοτίβο, όπως ρίγες, σεβρόν, πουά ή κάποιο σχέδιο σε αυτοκόλλητα. Για να έχουμε ισορροπημένο αποτέλεσμα θα πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε τα έντονα στοιχεία σε μικρές ποσότητες, για παράδειγμα ριγέ σε ένα μόνο τοίχο κλπ. 


Βρεφικό δωμάτιο
Ανάλογα την επιλογή στην οποία θα καταλήξεις, θα πετύχεις και διαφορετικό αποτέλεσμα ως προς την αίσθηση που θα προκαλεί το παιδικό υπνοδωμάτιο.

Φωτισμός
Ο φωτισμός του υπνοδωματίου είναι πολύ σημαντικός και σχετίζεται πολύ με το χρώμα που έχουμε επιλέξει για το δωμάτιο. Το ιδανικό είναι ένα υπνοδωμάτιο με απεριόριστο φυσικό φωτισμό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει να το δημιουργήσουμε. Πολύ καλή λύση για τα δωμάτια ύπνου είναι τα dimmer, οπότε μπορούμε να ρυθμίζουμε την ένταση του φωτός ανάλογα την ώρα της ημέρας. Για παράδειγμα κατά τη ρουτίνα του ύπνου, μπορούμε να κρατάμε χαμηλά το φωτισμό ή όταν το παιδί ζωγραφίζει ή ασχολείται με κάποια χειροτεχνία να έχουμε έντονο φωτισμό για να διευκολύνεται η διαδικασία.

2)Ποια έπιπλα είναι απαραίτητα; 


Απάντηση:
Τα έπιπλα, ανάλογα σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού βρίσκονται, πρέπει να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι λειτουργική η χρήση τους και να μην κουράζουν το χρήστη. Μεγάλη σημασία έχουν οι αποστάσεις μεταξύ των επίπλων και οι διαστάσεις τους. Για παράδειγμα, η βρεφικές κούνιες και τα παιδικά κρεβάτια έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις, και είναι φτιαγμένα από συγκεκριμένα υλικά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγιής ανάπτυξη του παιδιού.
Μπορούμε να επιλέξουμε πολλά έπιπλα και η αγορά μας βοηθάει πολύ σε αυτό. Κρεβάτι, κομοδίνο, αλλαξιέρα, ραφιέρα, ράφια, γραφείο, συρταριέρα, ντουλάπα είναι μερικές επιλογές επίπλων. Επίσης, τα μετατρέψιμα έπιπλα, που αλλάζουν μορφή καθώς μεγαλώνει το παιδί, είναι μία οικονομική λύση.
Ωστόσο, πριν προβούμε σε κοστοβόρες αγορές, θα πρέπει να σκεφτούμε αν πραγματικά μας χρειάζονται κάποια έπιπλα.
Η χρήση ελάχιστων επίπλων, παιχνιδιών κ.λπ. υποστηρίζεται και από τη μέθοδο Montessori, με στόχο να αναπτύξει το μωρό/παιδί ελεύθερα την προσωπικότητά του, χωρίς περιορισμούς και περισπασμούς. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μέθοδο Montessori μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο
Έτσι σε ένα βρεφικό δωμάτιο μπορεί να αρκεί η κούνια και η αλλαξιέρα, όμως πολλές μαμάδες χρειαζόμαστε πολυθρόνα θηλασμού και κομοδίνο για δικιά μας χρήση και διευκόλυνση.
Φυσικά σε ένα παιδικό δωμάτιο χρήσιμο είναι ένα χαμηλό τραπέζι με καρέκλες για να μπορεί να ασχολείται με τις δραστηριότητες του το παιδί.
Τέλος, σε ένα μεγαλύτερο παιδάκι που έχει αρχίσει το σχολείο απαραίτητο είναι το γραφείο.

3)Πώς να διακοσμήσω το χώρο, ώστε να είναι ευχάριστος και παράλληλα  λειτουργικός για το παιδί;

Απάντηση:
Το moto μου είναι γνωστό: "less is more". Είμαι κατά της υπερκατανάλωσης για πολλούς λόγους, περιβαλλοντικούς, οικομοτεχνικούς και ηθικούς και κατά καιρούς σου έχω μιλήσει με λεπτομέρειες
Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορεί να γίνει με πάρα πολλά αντικείμενα που ήδη υπάρχουν μέσα στο σπίτι. 
Τα παιχνίδια του παιδιού είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να διακοσμήσουμε κάποια ράφια. Επιπλέον, οι μαμάδες μπορούμε με τα χέρια μας να φτιάξουμε ένα σωρό υπέροχα πράγματα για να ομορφύνουμε το παιδικό δωμάτιο. Κάποιες τέτοιες diy κατασκευές και makeovers σου έχω δείξει.Εδώ θα δεις και κάποιες ακόμα.


Παιδικό δωμάτιο
Μπορούμε για παράδειγμα, να φτιάξουμε το αρχικό γράμμα του παιδιού με χρωματιστή τσόχα και να στολίσουμε ένα σημείο του δωματίου. Ο τρόπος είναι πολύ απλός. Κόβουμε  δύο κομμάτια χοντρή τσόχα χρώματος της επιλογής μας σε σχήμα το γράμμα που θέλουμε, ράβουμε με χοντρή χρωματιστή κλωστή και πριν κλείσουμε γεμίζουμε με βαμβάκι ή με γέμισμα για μαξιλάρια.

Η βιβλιοθήκη είναι πάντα ένας υπέροχος τρόπος διακόσμησης ενός άδειου τοίχου και είναι ένα στοιχείο σταθερό που θα είναι χρήσιμο σε όλες τις ηλικιακές περιόδους του παιδιού.


Παιδικό δωμάτιο

Κουτιά
ξύλινα ή χάρτινα, που μπορούμε να φτιάξουμε με απλά υλικά μόνοι μας και καλάθια γεμάτα με λούτρινα αρκουδάκια ή μαλακά παιχνίδια, μπορούν να διακοσμήσουν όμορφα το παιδικό δωμάτιο και παράλληλα να λειτουργήσουν ως αποθηκευτικοί χώροι, εύκολα προσβάσιμοι στο παιδί. 



Βρεφικό δωμάτιο
Επίσης, πολλά πράγματα που θεωρητικά είναι για το υπόλοιπο σπίτι, μπορούν με λίγες μετατροπές να ενσωματωθούν στο παιδικό δωμάτιο. Το συγκεκριμένο γκρι καλάθι δεν ήταν καθόλου παιδικό. Με μια μικρή μετατροπή ταίριαξε απόλυτα στο βρεφικό δωμάτιο. Απλά πέρασα μια φιστικί κορδέλα ανάμεσα στην πλέξη του και έραψα μία σειρά μεγάλα λευκά πομ πομ που είχαν μείνει από τη βάφτιση του μικρούλη. 


Παιδικό δωμάτιο

Μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα θα δημιουργήσουν μια ζεστή γωνιά και θα δώσουν αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής.


Παιδικό δωμάτιο
Τα υφάσματα επίσης, είναι αυτά που διακοσμούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό το παιδικό δωμάτιο. 
Έχοντας επιλέξει ένα βαθύ χρώμα στους τοίχους, μπορείς να επιλέξεις υφάσματα σε ανοιχτούς τόνους, οπότε να πετύχεις μια ισορροπημένη αντίθεση. 

Σε προηγούμενη ανάρτηση σου περιέγραψα πώς έφτιαξα μόνη μου τις κουρτίνες του παιδικού δωματίου, χωρίς καθόλου γνώσεις ραπτικής.

Τέλος, οι τοίχοι του δωματίου μπορούν να διακοσμηθούν με πολύχρωμα banners διαφόρων θεμάτων. Πολύ ωραίες ιδέες για χειροποίητα banners θα βρεις εδώ.


Βρεφικό δωμάτιο
Πολύ μεγάλη σημασία έχουν επίσης το είδος και το ύφος των επίπλων, το είδος των υφασμάτων, τα κουφώματα και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όσα ανέφερα είναι τα βασικά μέρη, τα οποία εάν κανείς προσέξεις, μπορεί να καταλήξεις σε ένα πολύ όμορφο παιδικό δωμάτιο.

Μην ξεχνάς ότι το υπνοδωμάτιο είναι ένας χώρος ξεκούρασης και συγκέντρωσης για το παιδί, είναι το καταφύγιο του και ο προσωπικός του χώρος. Τα πολλά πράγματα μπορεί να δημιουργήσουν ένταση και άγχος, επομένως κράτα το απλό.

Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σου.



(Εδώ μπορείς να βρεις όλες τις προτάσεις του blog για το παιδικό δωμάτιο)

Μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στο
Facebook
Instagram
Bloglovin


Αυτά από εμένα
Χρυσή 



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!