Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η οργανωμένη μαμά: Tips & Tricks



Τα πάντα είναι η οργάνωση! Όταν έχεις παιδιά, οι δουλειές πολλαπλασιάζονται και για να βγει το πρόγραμμα, θέλει οργάνωση. Έχω καταλήξει στο ότι "όσο πιο πολλά έχεις να κάνεις, τόσο περισσότερα τελικά κάνεις". Σε μπέρδεψα; Μπες να δεις τί εννοώ!
Μη μου πεις ότι είσαι από αυτές που προτιμάς να μην πας εκδρομή ή βόλτα (προ covid μιλώντας) επειδή έχεις βρέφος, ή επειδή έχεις πολλά παιδιά ή επειδή έχεις φασίνα;   Αν νιώθεις ότι δε σε φτάνει το 24ωρο και ότι το σπίτι έχει γίνει αρένα, μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη. Όλες οι μαμάδες με λίγα ή πολλά παιδιά σε κάποιο επίπεδο ζορίζονται και πολύ συχνά παραδίδουν τα όπλα. Άποψή μου είναι ότι θα συμβεί κι αυτό και είναι απολύτως αποδεκτό. Ως μαμάδες δε χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός για να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό τη δεδομένη στιγμή για την οικογένειά μας, το οποίο μπορεί να είναι να αφήσουμε τα πάντα άνω κάτω και να παίξουμε βαρελάκια στο χαλί με τα παιδιά ή να παραγγείλουμε απ' έξω φαγητό ή να τα αφήσουμε μια μέρα αδιάβαστα γιατί προτιμήσαμε να πάμε βόλτα στο βουνό. Η κάθε απόφαση λαμβάνεται μόνο μέσα στην οικογένεια και αφορά μόνο τα μέλη της και κανέναν άλλον. 
Εγώ έχω καταλήξει σε κάποια κολπάκια που με βοηθούν στα διάφορα πεδία της καθημερινότητάς μας. Το άρθρο αυτό ξεκίνησε σαν "tips & tricks για ταξίδια" όμως, καθώς τα ταξίδια αργούν όπως φαίνεται να επιστρέψουν στη ζωή μας, το εμπλούτισα με tips & tricks για τα κυριότερα πεδία της καθημερινότητας μιας οικογένειας με πολλά μέλη. Φυσικά, ακόμη κι αν τα μέλη είναι λιγότερα, ελπίζω ότι εδώ θα βρεις κάποιες "συμβουλές" από μια έμπειρη μαμά μικρών παιδιών που εργάζεται full time και προσπαθεί να καταφέρει τα πάντα.


Tips & tricks για τα ταξίδια
Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα αναφέρει κάποια tips για να ταξιδεύει κανείς με τα παιδιά του, χωρίς πολλές αποσκευές.  Αυτό κυρίως αναφερόταν σε ταξίδια με αεροπλάνο, στα οποία είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε μικρές αποσκευές και για λόγους άνεσης, αλλά και για οικονομικούς λόγους, καθώς οι επιπλέον αποσκευές στο αεροπλάνο στοιχίζουν. Μπορείς λοιπόν κι εκεί να βρεις κάποιες πληροφορίες και τί κάνω εγώ για να ταξιδεύω ελαφριά μαζί με τα παιδιά μου.

Φωτογραφία από τον χρήστη Leah Kelley στο Pexels

Κάποιες επιπλέον κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις αποσκευές στα ταξίδια/εκδρομές σου, οδικά ή αεροπορικά είναι οι εξής:
  • Στο εξοχικό
Όταν είχαμε μόνο ένα παιδί και πηγαίναμε στο εξοχικό, συνήθως πηγαινοφέρναμε όλα τα είδη βρεφανάπτυξης που χρειαζόμασταν, καθώς το κόστος για να τα αγοράσουμε διπλά ήταν μεγάλο. Επίσης, αγοράζαμε κάποιες ποσότητες των ειδών (γάλατα, πάνες κλπ) που χρειάζονται τα παιδιά γιατί δεν ήταν σίγουρο ότι θα βρούμε στην εξοχή αυτά που ακριβώς θέλουμε. Πλέον με τρία παιδιά σε διάφορες ηλικίες αυτό δε γίνεται. 
Έτσι λοιπόν ακολούθησα τα παρακάτω:
Αναζήτησα από φίλους κάποια επιπλέον ογκώδη είδη βρεφανάπτυξης και τα άφησα στο εξοχικό.
Με αυτό τον τρόπο, γίνεται μεγάλη χρηματική αλλά και περιβαλλοντική οικονομία, αφού όλα αυτά δεν θα πεταχτούν στα σκουπίδια και θα παραταθεί ο χρόνος ζωής τους.
Μετέφερα όλα τα δείγματα κρεμών περιποίησης, αφρόλουτρα, σαμπουάν, λαδάκια, κρέμες για την πάνα κλπ στο εξοχικό. 
Όταν τα μάζεψα από τα διάφορα σημεία, ντουλάπες, τσάντες, συρτάρια κ.λπ. είδα ότι αθροιστικά οι ποσότητες ήταν μεγάλες, ικανές να μας καλύψουν για ολόκληρο το καλοκαίρι και για τα τρία παιδιά.
Ένα δεύτερο σετ θαλασσινά (μαγιό, πετσέτα, καπέλο, παπουτσάκια, παντόφλες, τουβλάκια, σωσίβια κλπ) για όλους μας. 
Λόγω των διαφόρων ηλικιών υπάρχουν διάφορα μεγέθη από όλα τα είδη στο σπίτι μας. Μία καλή κατηγοριοποίηση με βοήθησε να δω ακριβώς τί έχω και τί μπορώ να μεταφέρω στο εξοχικό. 
Αγoράζω μεγάλη ποσότητα αναλώσιμων για το εξοχικό και τα αφήνω εκεί όπως πάνες, δημητριακά, μωρομάντηλα κ.λπ.

  • Ρούχα στα ταξίδια 
Παίρνω μαζί μου ρούχα μονόχρωμα, που να μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους εύκολα. Επιπλέον, προτιμώ να πακετάρω είδη ντουπλ-φας, ή μπουφάν που βγαίνουν τα μανίκια και γενικά ρούχα με πολλαπλές χρήσεις.

  • Πακετάρισμα
Έχω σταματήσει να στοιβάζω τα ρούχα μέσα στις βαλίτσες διπλωμένα. Από τότε που έγινα μαμά πλέον τα "ρολάρω". Τί σημαίνει αυτό; Όπως είναι τυλιγμένο το ρούχο το κάνω ρολό πολύ προσεκτικά και τα στριμώχνω όλα μαζί στη βαλίτσα. Έχει αποδειχθεί ότι δεν τσαλακώνονται, ότι χωρούν πολλά περισσότερα μέσα στη βαλίτσα γιατί δε μένουν κενά και τέλος πριν κλείσεις τη βαλίτσα βλέπει ακριβώς τί έχεις πάρει.

Τις λεπτομέρειες για το πώς μπορείς να πακετάρεις ελαφριά για να ταξιδέψεις αεροπορικώς με παιδιά μπορείς να τις δεις εδώ. 

Tips & tricks για τις βόλτες
Όχι ότι πάμε πολλές βόλτες την εποχή του covid, αλλά όταν πηγαίναμε (και όταν θα ξαναπάμε) πάντα υπήρχε και θα ξαναυπάρξει η ανάγκη για απασχόληση των παιδιών σε στιγμές "αναμονής", όπως στο αυτοκίνητο, στο εστιατόριο κ.λπ. Μίνι βαλιτσάκι με αυτοκόλλητα, μικρές κόλλες χαρτιά, mini κηρομπογιές/ξυλομπογιές/μαρκαδόρους, μικρά και ελαφριά βιβλιαράκια, πλαστελίνη και ό,τι άλλο αρέσει στα παιδιά θα σε σώσουν σε στιγμές που δεν θα έχουν με τι να ασχοληθούν. CD με μουσική ή αφήγηση παραμυθιού είναι η καλύτερη λύση για το αυτοκίνητο και τις μεγάλες αποστάσεις. Στη ΣΤΗΛΗ βιβλίο μπορείς να βρεις πολλές αναγνωστικές προτάσεις που συνοδεύονται με CD.

Tips & tricks για τη μαγειρική
Συνήθως εκμεταλλεύομαι τα Σαββατοκύριακα για να οργανώσω το μενού της εβδομάδας. Μεγαλώνοντας τρία αγόρια, πολύ συχνά αποτελεί μεγάλη πρόκληση το πεδίο "διατροφή". Θέλουν πλέον ποικιλία και νόστιμα πιάτα, αλλιώς καταφεύγουν σε λιχουδιές. Έτσι, καταψύχω μερίδες φαγητού που έχω προετοιμάσει ώστε να έχω έτοιμα πιάτα σε ώρες που δεν αντέχουν να περιμένουν. Τα στανταράκια μας είναι μπιφτέκια για μπέργκερ, κοτομπουκιές που έχω φτιάξει η ίδια με κρέατα φρέσκα, των οποίων γνωρίζω την προέλευση, ζυμάρια για πίτσα, κεφτεδάκια, κιμά κοκκινισμένο και ζωμούς από σούπες. Έτσι σε μισή ώρα μπορώ να έχω έτοιμο ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο. 
Φωτογραφία από τον χρήστη Askar Abayev στο Pexels

Πέρα από αυτό ετοιμάζω το εβδομαδιαίο μενού και ψωνίζω τις προμήθειες που χρειάζομαι για τα κολατσιό του σχολείου. Έτσι δε χάνω χρόνο στην αναζήτηση του φαγητού της επόμενης ημέρας.

Tips & tricks για το παιχνίδι
Ακόμη και τώρα το βρίσκω πολύ δύσκολο να ανακαλύπτω παιχνίδια και τρόπους ώστε να απασχολώ ταυτόχρονα και τα τρία αγόρια, καθώς είναι σε διαφορετικές ηλικίες με άλλες ανάγκες ο καθένας. 

Φωτογραφία από τον χρήστη Alexandr Podvalny στο Pexels

Αυτό που έχουμε καθιερώσει είναι το μισάωρο αποκλειστικότητας. Αφιερώνουμε δηλαδή μίση ώρα η μαμά και μισή ώρα ο μπαμπάς σε κάθε έναν ξεχωριστά κάνοντας οτιδήποτε έχει ανάγκη το παιδί, ακόμη κι αν αυτό είναι να μην κάνουμε τίποτα, απλώς να καθόμαστε αγκαλιά. Ήταν μία πρόταση της παιδοψυχολόγου του παιδικού σταθμού, που ταίριαξε πολύ στη δική μας οικογένεια και βλέπω τα θετικά αποτελέσματα - όπως και τα αρνητικά σε περιόδους που δεν το εφαρμόζουμε(!). Μετά από το μισάωρο αποκλειστικότητας όλοι είναι πιο έτοιμοι για ομαδικό παιχνίδι.

Tips & tricks για τον ύπνο
Το κόλπο εδώ είναι να διατηρήσεις τη βραδινή ρουτίνα, σαν να είχες ένα παιδί. 

Φωτογραφία από τον χρήστη Lisa στο Pexels

Ανεξαρτήτως ηλικίας, η ώρα του shutdown θα πρέπει να παραμένει κοινή για όλα τα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναγκάσεις το 10χρονο να κοιμηθεί. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παραμείνουν στο δωμάτιο να διαβάσουν ή να κάνουν κάτι χαλαρωτικό που τους ευχαριστεί, αλλά να διατηρούν τη βραδινή ησυχία του σπιτιού. Έτσι τα μικρότερα παιδιά θα μπορούν να κοιμηθούν και να μην ξεσηκώνονται.

Γενικό tip
Πάρε βοήθεια από όπου μπορείς! Χρησιμοποίησε το support system γύρω σου και όποιον έχει διάθεση και μπορεί να σε βοηθήσει. Να θυμάσαι ότι αν ζητήσεις, θα λάβεις!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Χρυσή


Μην ξεχνάς να ακολουθείς το blog σε 
για να μη χάνεις τα νέα και τους διαγωνισμούς

Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!