Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη της Μερόπη Μάττα και γνωριμία με το παιδικό παραμύθι της "Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού".


Μπορεί η Μερόπη Μάττα να είναι φαρμακοποιός και διδάκτορας της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο άλλος της όμως ρόλος , τον οποίο όπως μας εκμυστηρεύεται απολαμβάνει στο έπακρο, είναι αυτός της συγγραφέως παιδικών βιβλίων. 

Νέα μητέρα και επιστήμων, με ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών, η Μερόπη Μάττα βρήκε έναν πολύ ευρηματικό τρόπο μέσα από μια ευφάνταστη ιστορία, να γνωρίσει στα παιδιά τρόπους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εμπνέοντας πρώτα απ' όλα το σεβασμό για τη Γη μας. 

"Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού" είναι το παραμύθι που σύστησε στο γιο μου την ύπαρξη ενός τέτοιου "νησιού", καθώς δεν είχε τύχει να συζητήσουμε για αυτό το συγκεκριμένο θέμα στις διάφορες συζητήσεις που συχνά κάνουμε για το περιβάλλον. Οι ερωτήσεις φυσικά έρχονταν διαδοχικά για αυτό το μυστήριο νησί, που ο μικρός μου ούτε φανταζόταν ότι μπορεί να υπάρχει στα αλήθεια. Απολαύσαμε την ιστορία, αλλά και τις δραστηριότητες που τη συνοδεύουν. Προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε. Παίξαμε και διασκεδάσαμε κολλώντας τα αυτοκόλλητα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του βιβλίου. Τέλος, φτιάξαμε μια λίστα με αυτά που μας συμβουλεύει το βιβλίο να κάνουμε και να μην κάνουμε για να προστατεύουμε καθημερινά τον πλανήτη μας και τις θάλασσές μας, την οποία κολλήσαμε στο ψυγείο μας για "να μην τα ξεχνάμε". Το μόνο που μένει είναι να εκτυπώσουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι που συνοδεύει το βιβλίο και να εμπεδώσουμε καλύτερα το μήνυμά του.

Ας γνωρίσουμε τη συγγραφέα του βιβλίου "Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού", ενός παιδικού παραμυθιού που μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν έμπρακτα και να διατηρούν το φυσικό περιβάλλον. 
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πορφύρα.

Είστε φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Ποια εσωτερική ανάγκη σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή παιδικού βιβλίου;
Από μικρή λάτρευα να διαβάζω παραμύθια και να διηγούμαι στις παιδικές μου φίλες δικές μου ιστορίες. Μεγαλώνοντας αυτή η αγάπη δεν άλλαξε. Η ιδιότητα της μητέρας μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίζω να διαβάζω με την ίδια λαχτάρα τα παραμύθια και να εξιστορώ τα νέα μου παραμύθια στα παιδιά μου. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα την έντονη επιθυμία να μοιραστώ τα παραμύθια μου με περισσότερους μικρούς αναγνώστες. Ήδη «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» αποτελεί το 5ο μου βιβλίο.

Πώς βιώνετε την καθημερινότητά σας ως εργαζόμενη στον ευρύτερο κλάδο της υγείας και ούσα παράλληλα συγγραφέας; Τι έχει προτεραιότητα για εσάς;
Προτεραιότητά μου ασφαλώς αποτελεί η επιχείρηση φαρμακείου που διατηρώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από αυτήν άλλωστε εξασφαλίζω το εισόδημά μου. Στην εργασία μου διοχετεύω το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής μου φαντασίας προκειμένου να μπορέσω να ανταποκριθώ επαρκώς στις ιδιαίτερα απαιτητικές και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα. Η συγγραφή αποτελεί το μεράκι μου, την εσωτερική εκείνη ανάγκη έκφρασης και εξωτερίκευσης ιδεών και απόψεων. Η αποτύπωση τους στο χαρτί συνιστά την ολοκλήρωση μιας σύνθετης διαδικασίας προσφέροντας στον δημιουργό μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;
Είμαι μία ανήσυχη μητέρα που δεν θέλει να μεγαλώσει, η οποία ψάχνει εγκλωβισμένη σε μια έντονη επαγγελματική καθημερινότητα, ανάσες δροσιάς και ξεκούρασης μέσω της εξιστόρησης φανταστικών ιστοριών, δημιουργώντας ήρωες, αφηγούμενη τις περιπέτειές τους.

Ποια είναι το όνειρά σας και οι στόχοι σας στον τομέα της συγγραφής;
Φροντίζω ώστε κάθε βιβλίο μου να έχει μια ιδιαίτερη, ενδιαφέρουσα θεματική, που στόχος είναι με εύληπτο και διδακτικό τρόπο να καταφέρει να προβληματίσει τους αναγνώστες του, εν προκειμένω τους μικρούς μας φίλους. Εύχομαι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» να προκαλέσει ένα κύμα αλλαγής σε παιδιά και ενήλικες, ώστε να κατανοήσουν οι αναγνώστες πόσο θεμελιώδης είναι ρόλος του καθενός μας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι εύκολο ο ενήλικας να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης του παιδιού και να του μιλήσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος;
Θεωρώ ότι το παραμύθι είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μιλήσεις απευθείας στις καρδιές των παιδιών. «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» από τις εκδόσεις Πορφύρα προσφέρει στα παιδιά μια σειρά από αυτοκόλλητα και δραστηριότητες για να τα ωθήσει να γίνουν μέρος του παραμυθιού βοηθώντας έμπρακτα τους ήρωες του παραμυθιού και προστατεύοντας ενεργά το περιβάλλον μας. Παράλληλα ως φαρμακοποιός μπορώ να κατανοήσω τις ολέθριες συνέπειες που έχει η αλόγιστη χρήση του πλαστικού στη θαλάσσια ζωή και κατ’ επέκταση στην υγεία μας. Η αγάπη μου για τα παιδιά και η ιδιότητα της μητέρας από την άλλη μου δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσω το μήνυμα αυτό στα παιδιά μιλώντας στη δική τους γλώσσα.

Θεωρείτε ότι τα παιδιά σήμερα είναι σε θέση να λάβουν δράση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του περιβάλλοντος;
Ασφαλώς, με άμεσους, απλούς και συνάμα δραστικά αποτελεσματικούς τρόπους. Το παραμύθι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» δίνει κάποιες εύκολες συμβουλές στα παιδιά:
o   Να παίρνουν πάντα μαζί τους ένα παγούρι με νερό βρύσης για να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.
o   Να λένε «όχι» στη χρήση πλαστικής σακούλας και να διαθέτουν πάντα μια πάνινη τσαντούλα πολλαπλών χρήσεων.
o   Να μη χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια, αλλά να πίνουν το χυμό και το γάλα τους απευθείας από το ποτήρι.
o   Να περιορίζουν την κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης.
o   Να ανακυκλώνουν το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο.
o   Να αγαπούν και να προστατεύουν τον πλανήτη όπως το σπίτι τους.

Ποια θέση πιστεύετε ότι έχει το παιδικό βιβλίο στις ζωές των παιδιών, την εποχή της τηλεόρασης και της τεχνολογίας ;
Παρά την κυριαρχική παρουσία της τεχνολογίας στην καθημερινότητα όλων μας και εκ των πραγμάτων των μικρών παιδιών, εντούτοις βλέπετε ότι το βιβλίο εξακολουθεί να επιβιώνει και να υπάρχει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα. Οι γονείς οφείλουν να βάλουν το βιβλίο στην καθημερινότητά των παιδιών τους. Να τους δίδουν εκείνα τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα τους ωθήσουν να θέσουν σε λειτουργία την δημιουργική φαντασία τους. Τι καλύτερο μέσω των ηρώων ενός βιβλίου και των περιπετειών τους να προβληματίσουμε τα παιδιά για την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του πλανήτη μας που θα εξακολουθήσει να είναι το σπίτι μας για πολύ καιρό. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι με βάση τις έρευνες εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι το 2050 ο αριθμός των πλαστικών στη θάλασσα αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν των ψαριών. Η πανέμορφη θάλασσα όπως μάθαμε να την αγαπάμε με τα κρυστάλλινα νερά της, τις καθαρές αμμουδιές και τη μεγάλη της βιοποικιλότητα δε θα είναι το ίδιο όταν τα παιδιά μας θα ενηλικιωθούν. Με το παραμύθι μου «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» νιώθω ότι εναποθέτω το δικό μου μικρό λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς απέναντι στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού και στην ραγδαία καταστροφή του περιβάλλοντος.

Τί να περιμένουμε από το επόμενο συγγραφικό σας βήμα; Θα παραμείνετε στο τομέα του παιδικού βιβλίου ή σκέφτεστε και τη συγγραφή κάποιου μυθιστορήματος για ενήλικες;
Το παραμύθι είναι ο ομορφότερος τρόπος για να μιλήσεις ή ακόμα και να διδάξεις κάποια νοήματα στη νέα γενιά. Είναι η ωραιότερη καληνύχτα που μπορεί να πει ο γονιός στο παιδί του και η καλύτερη μέθοδος για να συνδεθεί με αυτό, κερδίζοντας αναμνήσεις γεμάτες θαλπωρή. Το παιδικό βιβλίο με καλύπτει απόλυτα και θα του παραμείνω πιστή.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
 Η Μερόπη Μάττα είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός και διδάκτορας της φαρμακευτικής σχολής του Α.Π.Θ. και διατηρεί φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη.
Είναι μητέρα τριών κοριτσιών και τη συναρπάζει να μιλάει στις καρδιές των παιδιών με τα παραμύθια!

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα του βιβλίου, να εκτυπώσετε το επιτραπέζιο παιχνίδι που το συνοδεύει, αλλά και να το αγοράσετε.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στην κυρία Μερόπη Μάττα για την τιμή που μου έκανε να δώσει αυτή τη συνέντευξη στο Bliss Seeking Mom Blog, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη στήλη μας "Συνεντεύξεις" και εύχομαι "Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού" να αγαπηθεί από το παιδικό αναγνωστικό κοινό, με το ίδιο πάθος που αγαπήθηκε από εμάς!

Μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στο



(Εδώ μπορείς να βρεις όλες τις προτάσεις βιβλίων στο blog)


Αυτά από εμένα
Χρυσή 








Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!