Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

MY GREEK Vegan Food, ένα βιβλίο μαγειρικής κατάλληλο για τη Σαρακοστή


Ποια κουζίνα μπορεί να είναι πιο vegan από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα; Αυτή τη διαπίστωση έκανε πρώτη η Ιωάννα Μ. Παυλάκη και μαζί με την Εύα Μονοχάρη, μάζεψαν τα πιο νόστιμα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και έφτιαξαν αυτό το μοναδικό βιβλίο συνταγών που μυρίζει … Ελληνίδα μαμά. Θα το βρείτε στις Εκδόσεις Πεδίο.

Ο βιγκανισμός (veganism) ή αλλιώς αυστηρή χορτοφαγία, όπως λέγεται ελληνιστί, είναι μία τάση στη διατροφή (και στον ευρύτερο τρόπο ζωής που επιλέγει κάποιος να ζει) που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, με πάρα πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Vegan είναι η διατροφή που αποκλείει την κατανάλωση όλων των ζωικών πρώτων υλών και των παράγωγών τους, κάτι που εκτός από την υγεία κάνει πάρα πολύ καλό και στο περιβάλλον καθώς απελευθερώνονται πολλοί πόροι που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.



Η ελληνική κουζίνα, ως γνωστόν, ήταν vegan πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Όσπρια, λαχανικά, δημητριακά, μυρωδικά και φυσικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας. Μιας κουζίνας που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει ενστικτωδώς τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και η οποία, επιπλέον, μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία.

65 αγαπημένες συνταγές, με την υπογραφή της γνωστής food blogger Εύης Μονοχάρη, βρίσκονται στο My Greek Vegan Food. Ένα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής που μας ξεναγεί στην "πράσινη" πλευρά της ελληνικής κουζίνας και φιλοδοξεί να συστήσει στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή.


Στην Ελλάδα πολύ πριν το βιγκανισμό, υπήρχαν οι μεγάλες νηστείες της ορθοδοξίας (τρεις φορές το χρόνο, αλλά και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή). Αυτές τις περιόδους επιβάλλεται να ακολουθούμε μια διατροφή χωρίς ζωικές πρώτες ύλες. Ενόψει Σαρακοστής λοιπόν, της μεγαλύτερης και πιο απαιτητικής διατροφικά νηστείας πριν το Πάσχα, ένα τέτοιο βιβλίο αποτελεί έναν πολύτιμο αρωγό τις δύσκολες μέρες που όλες οι επιλογές δείχνουν ακατάλληλες. Στη δική μου κουζίνα πάντως, βρίσκεται σταθερά από την ημέρα που το απέκτησα, και 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, το ανοίγω αχόρταγα για να επιλέξω το πιο υγιεινό γεύμα για την οικογένειά μου. 

Εκτός αυτού γνώρισα μυστικά και tips που κάνουν κλασικές ελληνικές συνταγές να ξεχωρίζουν, πιάτα που εγώ δεν έφτιαχνα ποτέ γιατί δε μου πετύχαιναν, όπως οι πατάτες γιαχνί. Εμπλούτισα επίσης, το τραπέζι μας με νέες συνταγές από πιάτα που ποτέ δεν έφτιαχνα, όπως τη λεμονάτη σελινόριζα και τους γίγαντες με σπανάκι. Στα σχέδιά μου είναι το σουβλάκι με "γύρο" από μανιτάρια και ο μουσακάς με φακές, που τα αφήνω για τη σαρακοστή.


Στο MY GREEK Vegan Food βρίσκει κανείς συνταγές για ψωμιά, πίτες, σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά. Είναι ένα βιβλίο που θα βρει σίγουρα τη θέση του σε κάθε ελληνικό, και όχι μόνο, σπίτι, για κάθε έναν που θέλει να μαγειρέψει υγιεινά, χορτοφαγικά, θρεπτικά και σίγουρα ελληνικά!

Κυκλοφορεί από Εκδόσεις Πεδίο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες μας τις βιβλιοπροτάσεις.

Μη ξεχνάς να ακολουθείς το blog στα
για να μη χάνεις τα νέα και τους διαγωνισμούς


Χρυσή

                                   



Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!