Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4 μοναδικές θεματικές προτάσεις από τις νέες κυκλοφορίες των Εκδόσεων Μεταίχμιο


Εμείς οι γονείς γνωρίζουμε καλά ότι τα βιβλία συχνά γίνονται το μέσο για να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε στα παιδιά μας. Διαλέγοντας προσεκτικά τις θεματικές των παιδικών βιβλίων που αποκτούμε για αυτά, μπορούμε να πετύχουμε κάτι πολύ σημαντικό: να αποτυπώσουμε μία πεποίθηση στο μυαλό τους που θα παραμείνει εκεί για πολύ καιρό, ίσως και για πάντα!

Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν τελευταία, 4 βιβλία με πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές, που θα καλύψουν κάθε γονιό που θέλει να μεγαλώσει σκεπτόμενα, υπεύθυνα και συναισθηματικά ισορροπημένα παιδιά.


ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΜΑ

(Οικολογική θεματική)


Από το οπισθόφυλλο:

Ώρα να το χωνέψουμε: Δεν έχουμε άλλο σπίτι. Όλοι μαζί ας αλλάξουμε το μέλλον του πλανήτη.

Το ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΜΑ είναι ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ! 



Το σύντομο και περιεκτικό κείμενό του με ρίμες σε καίρια σημεία και λεπτομερείς πληροφορίες, εξηγεί τον αντίκτυπο που έχει η ανθρώπινη συμπεριφορά στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη μας, μέσα από παραδείγματα των αλλαγών που ήδη συμβαίνουν στη φύση, αλλά και στη ζωή μας, σε διάφορες χώρες της Γης. Παρακινεί μέσα από το παράδειγμα της μικρής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να γίνουμε το ανθρώπινο "κύμα" που θα φέρει την αλλαγή!



Το μήνυμα είναι πολύ σημαντικό και ακούγεται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια από διάφορα μέσα και με πολλούς τρόπους και αυτό γιατί πλέον η κατάσταση είναι οριακή στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΜΑ αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα βιβλία αυτής της θεματικής στη βιβλιοθήκη μας, έχει καταπληκτική βιβλιοδεσία με σκληρόδετο εξώφυλλο υψηλότατης ποιότητας με υφές, μοναδική εικονογράφηση και ποιοτικά χρώματα.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η-ΡΕΞ

(Ισότητα των φύλων)


Από το οπισθόφυλλο:

Ο Εντ δεν αφήνει την αδερφή του τη Μέιζι να παίξει με τα παιχνίδια του. "Οι δεινόσαυροι είναι γι' αγόρια" φωνάζει. Δεν έχει γνωρίσει όμως την Η-Ρεξ...

Κοίτα ποιος είναι: η Η-Ρεξ! Τρέμετε τώρα, αγόρια! Δόντια μακριά, νύχια γαμψά και δύο τεράστια πόδια.

Να ξέρεις: όλα τα μπορεί. Τρέχει και κυνηγάει, παλεύει, αγωνίζεται, αστράφτει και βροντάει! 

Τον νου σου, Εντ! Ίσως ανακαλύψεις ότι τελικά δεν υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια!


Με έναν χιουμοριστικό και πολύ σύγχρονο τρόπο, αυτή η σύντομη ιστορία, περνάει το μήνυμα ότι και τα κορίτσια μπορούν να είναι δυναμικά, να διεκδικούν και να αναλαμβάνουν ρόλους που παραδοσιακά "ανήκουν" στα αγόρια. Ο παραλληλισμός είναι αρκετά πετυχημένος και ανταποκρίνεται στα μέτρα της παιδικής αντίληψης φυσικά μέσω του παιχνιδιού. Η εικονογράφηση είναι καταπληκτική και πρόκειται για μια πολύ ποιοτική έκδοση, με σκληρόδετο εξώφυλλο και μεγάλο μέγεθος.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

(Αγωγή του πολίτη)


Από το οπισθόφυλλο:

Μα τι είναι η δημοκρατία που όλοι μιλούν γι' αυτήν;

Και πόσο παλιά είναι;

Πώς κυβερνούνται οι λαοί πριν από τη δημοκρατία;

Τι σχέση έχει με καθέναν από εμάς; Και από ποιους;

Διάβασε το βιβλίο και θα καταλάβεις γιατί η δημοκρατία είναι τόσο πολύτιμη!

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο σχετικής θεματικής από τη Μαρίζα Ντεκάστρο. Το πρώτο της "Πού κρύβονται τα δικαιώματα;" σας το έχω δείξει παλαιότερα και μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση εδώ. 

Το βιβλίο "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" φέρνει στα μέτρα της παιδικής ικανότητας για κατανόηση, έννοιες σοβαρές που το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι γονείς να αφήναμε για μεγαλύτερες ηλικίες. Έννοιες όπως δημοκρατία, δικαιώματα, ισονομία, ισότητα, δικτατορία τις βλέπουμε σε αυτό το βιβλίο να περιγράφονται πολύ απλά - αλλά όχι απλοϊκά - με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να γίνουν κατανοητές από τα μικρά παιδιά.


Το κείμενο είναι σχετικά μικρό αλλά μεστό νοήματος, δεν κουράζει τον μικρό αναγνώστη, και σε αυτό βοηθάει πολύ η εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου, η οποία πραγματικά καλύπτει μεγάλο εύρος των πληροφοριών που χρειάζονται για την κατανόηση της θεματικής.

Όπως και με το πρώτο βιβλίο, έτσι και με αυτό, ξεδιπλώθηκε ένα απίστευτο ενδιαφέρον του μικρού μου για αυτό το τόσο σημαντικό πεδίο της ζωής μας. 

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τι είναι αγάπη;

(Ενσυναίσθηση)



Από το οπισθόφυλλο:

Μα πώς επιτέλους μπορείς να την πεις την αγάπη; Μπορείς να τη ζωγραφίσεις; Έχει σχήμα; Έχει χρώμα; Μυρίζει; Φαίνεται; Μπορούν να τη δουν όλοι; Τελειώνει η αγάπη; Τεράστια και ατελείωτα ερωτήματα, όπως ακριβώς και η αγάπη... 

Είναι μοναδικός ο τρόπος που περιγράφεται το συναίσθημα της αγάπης σε αυτό το βιβλίο. Είναι τόσο τρυφερές και ξεχωριστές οι παρομοιώσεις της συγγραφέως Λίνας Σωτηροπούλου, που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι έχει γραφτεί και από παιδιά. Και γι' αυτό θεωρώ ότι έχει αγαπηθεί και τόσο πολύ από τους μικρούς αναγνώστες.


Το κείμενο σε συνδυασμό με την υπέροχη εικονογράφηση έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν, ένα πολύ συγκινητικό και τρυφερό ανάγνωσμα για το μοναδικό αυτό συναίσθημα και κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια τέλεια 

 για δώρο στα αγαπημένα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρόσωπα.

Μπορείτε να το δείτε εδώ.


Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις προτάσεις βιβλίων


Μη ξεχνάς να ακολουθείς το blog στα
για να μη χάνεις τα νέα και τους διαγωνισμούς


Χρυσή

                                   


Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!