Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4+1 βιβλία που πρέπει όλοι οι γονείς να έχουν στη βιβλιοθήκη τους


Η μητρότητα σου αλλάζει τη ζωή πολύ γρήγορα. Οι απαιτήσεις της ανατροφής μικρών παιδιών είναι πολλές και μπορεί να κάνουν τους γονείς να χάσουν την υπομονή τους,
ακόμη και να μην μπορούν πολλές φορές να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους να μεγαλώσουν ευτυχισμένα και πνευματικά, ψυχικά και σωματικά υγιή παιδιά.
Στο γονεϊκό μας ρόλο λοιπόν έχω εντοπίσει ότι μας βοηθούν πολύ τα βιβλία.
Τον τελευταίο καιρό διάβασα πολλά και ξεχώρισα τα παρακάτω, για τα διαφορετικά ερεθίσματα που μου έδωσε το καθένα:


1) "Έξυπνο ξεκίνημα", Margaret Sasse, Εκδόσεις Διόπτρα

Αυτό το βιβλίο αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για γονείς, με συμβουλές και δραστηριότητες αισθησιοκινητικής αντίληψης και φυσικής άσκησης, απαραίτητες για την καλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών. 
Το βιβλίο εστιάζει σε αυτή την πρώτη 5ετία που θεωρείται καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού. Κάθε άσκηση ή δραστηριότητα επεξηγείται αναλυτικά και συνοδεύεται από σκίτσα.  
Εμένα μου φάνηκε πολύ χρήσιμο, καθώς κάνουμε πρακτική εξάσκηση με τα παιδιά, σε κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες και ασκήσεις, οι οποίες βελτιώνουν κάποιες δεξιότητες στις οποίες είχα εντοπίσει ότι υπήρχε αντικειμενική δυσκολία. 
Η Margaret Sasse ίδρυσε το Toddler Kindy GymbaROO στην Αυστραλία το 1982 με πολλά παραρτήματα παγκοσμίως. Θεωρείται αυθεντία στη βρεφική και παιδική ανάπτυξη και έχει γράψει πολλά συγγράμματα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. 
Το βιβλίο μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να αγοράσετε εδώ.

2) "Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν!", Νίκος Σιδέρης, Εκδόσεις Μεταίχμιο



Ο Νίκος Σιδέρης είναι Γιατρός με ειδικότητα στην Ψυχιατρική, Ιστορία και Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία και εξασκεί το επάγγελμα του ψυχιάτρου, ψυχαναλυτή και οικογενειακού θεραπευτή.
Το παρόν σύγγραμμά του, όπως και ο ίδιος μας λέει, αποτελεί εκτός από επιστημονική έρευνα και μία ανοιχτή επιστολή σε σκεπτόμενους γονείς. 
Στο βιβλίο του αναφέρεται συχνά σε "συνήθη" παιδιά, "συνήθεις" γονείς που ζουν σε "συνήθεις" οικογένειες, εννοώντας ότι το σύγγραμμα δεν απευθύνεται σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχοπαθολογίας του παιδιού ή των γονέων.
Εγώ βρήκα στο βιβλίο, αυτό ακριβώς που ήθελε ο συγγραφέας: μία άκρως επιστημονική προσέγγιση ενός επαγγελματία υγείας με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μεγάλη εμπειρία στον τομέα του. Ο έγκυρος και επιστημονικός λόγος, ο οποίος σταματά μόνο για να εκφράσει τις σκέψεις του συγγραφέα ως ανθρώπου και επαγγελματία, με ένα τρόπο είναι άκρως κατανοητός και καθοδηγητικός σε γονείς με παιδιά.
Επί της ουσίας ο συγγραφέας μιλά για τη θέση του γονιού μέσα στην οικογένεια, εν γένει. Εστιάζει στο γονέα και όχι στο παιδί, κάτι που εξάλλου διαφαίνεται και από τον τίτλο του βιβλίου, δίνοντας χρήσιμο υλικό για να σκεφτεί ο αναγνώστης σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Αυτό το βιβλίο, απευθύνεται ξεκάθαρα σε γονείς με μεγαλύτερα παιδιά, όταν εξετάζει την περίπτωση του προβλήματος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι γονείς με μικρά παιδιά δεν το χρειάζονται. Το αντίθετο! Θέτει τις βάσεις και δίνει τον τόνο στους γονείς με μικρά παιδιά που εγώ προσωπικά ως μία τέτοια (μαμά με μικρά παιδιά), βρήκα άκρως χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να υιοθετήσω το ρόλο μου καλύτερα. Είναι ένα βιβλίο με ειδικό βάρος λόγω της άκρως επιστημονικής προσέγγισης του συγγραφέα.
Όπως όλα τα βιβλία γονεϊκότητας είναι ένα βιβλίο που χρειάζεται να ανατρέχεις συχνά, γιατί για κάθε περίσταση σου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

3)"Αυτοπεποίθηση για αγόρια", Ελίζαμπεθ Χάρτλεϊ-Μπρούερ, Εκδόσεις Μίνωας
Ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου των κοριτσιών είναι διαφορετικός από των αγοριών και επομένως διαφορετική θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή μας στις διάφορες περιστάσεις. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε εμείς οι γονείς των αγοριών τα παιδιά μας να βρουν το δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης και της βαθύτερης αίσθησης της προσωπικής τους αξίας, αυτό το βιβλίο είναι πολύτιμος αρωγός!
Με απλά και λιτά λόγια μας καθοδηγεί πώς να μεγαλώσουμε αγόρια με αυτοπεποίθηση σε μία εποχή που η προβληματική συμπεριφορά, στατιστικά, εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.
100 συμβουλές γρήγορες και ,εύκολες για γονείς που θέλουν συχνά να ανατρέχουν σε αυτές και να τις έχουν οδηγό στις διάφορες δυσκολίες.
Το βιβλίο απευθύνεται και σε εκπαιδευτικούς με συγκεκριμένες οδηγίες/συμβουλές για την τόνωση της αυτοπεποίθησης των αγοριών-μαθητών τους.
Το βιβλίο μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να αγοράσετε εδώ.
Στην ίδια σειρά υπάρχει και το βιβλίο "Αυτοεκτίμηση για κορίτσια" της ίδιας συγγραφέως, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

4)"Πώς να γίνετε σπουδαίος μπαμπάς", Ίαν Μπρους, Εκδόσεις Μίνωας



Αυτό το βιβλίο μιλάει με απλό λόγο και ξεκινάει κυριολεκτικά από το μηδέν. Θεωρώντας δεδομένο ότι ο πατέρας γίνεται πατέρας με τη σύλληψη (όπως ακριβώς και η μητέρα), δίνει χρήσιμες και απλές συμβουλές στον υποψήφιο, αλλά και στον "εν ενεργεία" πατέρα.
Στόχος του βιβλίου είναι να δώσει τα κυριότερα χαρακτηριστικά του σπουδαίου μπαμπά (και όχι του τέλειου μπαμπά, γιατί σύμφωνα με το συγγραφέα, τέλειος δεν υπάρχει) και τρόπους για να τα αποκτήσει ο αναγνώστης, τονίζοντας ότι ο ρόλος του σπουδαίου μπαμπά είναι μία διαδικασία, της οποίας τα βήματα σε κάνουν καθημερινά καλύτερο.
Ο μπαμπάς της δικής μας οικογένειας το διάβασε πολύ ευχάριστα, καθώς είναι απλό και κατανοητό και δεν μπαίνει σε βαθιές και κουραστικές αναλύσεις, που συνήθως κουράζουν τους άντρες. 
Το βιβλίο μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να αγοράσετε εδώ.
Στην ίδια σειρά υπάρχει και το βιβλίο "Πώς να γίνετε σπουδαία μαμά" της Τρέισι Γκόντριτζ, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

+1) "Στη χώρα των Λαχανικών", Μαρία Χολέβα, Εκδόσεις Διόπτρα

Δεν είναι το κλασικό βιβλίο γονεϊκότητας, όμως είναι οπωσδήποτε ένα βιβλίο για γονείς. Για γονείς που ανησυχούν για τη διατροφή των παιδιών τους και ψάχνουν συνεχώς τρόπους να εντάξουν στο διαιτολόγιο τους υγιεινές τροφές.
Η Μαρία Χολέβα μας παρουσιάζει έναν άκρως αποτελεσματικό τρόπο, πώς να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή των παιδιών  μας τα λαχανικά.
Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μας δίνει ιδέες ώστε να κάνουμε εμείς οι γονείς πιο διασκεδαστικό το φαγητό των παιδιών και με αυτό τον τρόπο τα λαχανικά να γίνουν πιο ελκυστικά στα μάτια τους.



Τα λαχανικά παίρνουν διάφορους ρόλους και το πιάτο γίνεται ένας πολύχρωμος καμβάς έτοιμος να καταναλωθεί με όρεξη από τα παιδικά στοματάκια. Το παιχνίδι φυσικά παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία της προετοιμασίας του γεύματος και γι'αυτό προσελκύει τα παιδιά, μέσω της δημιουργίας να γνωρίσουν και να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση πιο πολλά λαχανικά.
Πραγματικά εγώ δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα μέχρι που το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Ο μικρός μου με μεγάλη χαρά έφαγε τα μπρόκολα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί ως δεντράκια  του δάσους, αλλά και άλλα λαχανικά που πήραν κάποιο φανταστικό ρόλο μέσα στο πιάτο του. 
Το βιβλίο μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να αγοράσετε εδώ.


Αυτά από εμένα
Χρυσή 


Εδώ μπορείς να βρεις όλες μου τις βιβλιο-προτάσεις


Μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στο



Σχόλια

  1. Πολύ πολύ ενδιαφέροντα αυτά τα "αυτά από εσένα" !
    Μου αρέσει το βιβλίο με τις δραστηριότητες. Χρειάζομαι ιδέες όταν ξεμένω από δικές μου και δυστυχώς, ξεμένω εύκολα!
    Φιλάκια Χρυσή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα!Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
      Είσαι μωρομανούλα και φυσικά θα σε τραβήξει το βιβλίο δραστηριοτήτων.
      Σε συμβουλεύω να το αποκτήσεις.
      Από την περιγραφή μου ήθελα να διαφανεί πόσο πραγματικά χρήσιμο είναι και ελπίζω να το κατάφερα γιατί είναι ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο που αναφέρεται σε έναν τομέα που πιθανόν να μη δίνουμε πολύ βάση εμείς οι γονείς.
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!