Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3 βασικοί κανόνες για μια φιλική προς το περιβάλλον ζωή

Via
Επανέρχομαι με ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια με ανησυχεί πολύ και αυτό είναι η προστασία του πλανήτη. 

Έχω επιλέξει μέσα από την καθημερινή μου συμπεριφορά (να προσπαθώ) να μην επιβαρύνω το περιβάλλον και όσο μπορώ να το προσέχω. Σε προηγούμενη ανάρτηση έχω αναφερθεί λεπτομερώς σε καθημερινές συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον. 

Σήμερα θα αναφερθώ σε τρεις θεμελιώδεις αρχές, που αν προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας πάνω σε αυτές, τότε η προστασία του περιβάλλοντος θα γίνει μία καλή συνήθεια.



Photo by Luka Siemionov from Pexels

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Η επιλογή μιας απλής ζωής με λιγότερα υλικά αγαθά, είναι το βασικό μυστικό. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα πριν αγοράσουμε κάτι είναι "Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;"
Η υπερκατανάλωση είναι ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο το περιβάλλον μας υποφέρει. 
Η παραγωγή όλων αυτών των χρήσιμων και άχρηστων πραγμάτων που μπορεί να αγοράζουμε και μετά από λίγο βρίσκονται στον κάδο απορριμμάτων, είναι πολύ επιβαρυντική για τη Γη με δύο τρόπους:
1) οι ποσότητες ενέργειας και πρώτων υλών που καταναλώνονται κατά την παραγωγική διαδικασία είναι πολύ μεγάλες και τα επιβλαβή αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα είναι συχνά σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Τα περισσότερα  φθηνά είδη παράγονται σε χώρες που δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες παραγωγικής διαδικασίας φιλικής προς το περιβάλλον
2) πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν καν να ανακυκλωθούν, οπότε όταν απορρίπτονται απλά μολύνουν το περιβάλλον.

Εγώ από τη στιγμή που ξεκίνησα (χρόνια πριν) να μην αγοράζω ό,τι βρω μπροστά μου και να φιλτράρω εάν χρειάζομαι, για παράδειγμα ακόμα ένα μπλουζάκι, ή αν το παιδί χρειάζεται ακόμα ένα πλαστικό παιχνίδι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, διαπίστωσα ότι παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος είχα και δύο θετικές παρενέργειες: νιώθω καλύτερα με λιγότερα υπάρχοντα και κάνω μεγάλη οικονομία. 

ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ "NO WASTE", ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Η ανακύκλωση δεν είναι πλέον η λύση. Φυσικά επιβάλλεται να ανακυκλώνουμε ό,τι ανακυκλώνεται και να αγοράζουμε μόνο οτιδήποτε ανακυκλώνεται (προσοχή, δεν ανακυκλώνονται όλα, θα πρέπει να αναζητούμε τη σήμανση της ανακύκλωσης σε κάθε συσκευασία).
Ωστόσο, η πρώτη μας σκέψη πριν αγοράσουμε κάτι θα πρέπει να είναι "μπορώ να μην κάνω καθόλου σκουπίδια από αυτό που αγοράζω;"
Αυτό το πετυχαίνουμε εάν αγοράζουμε χύμα και χρησιμοποιούμε δικές μας συσκευασίες. 
Αυτό είναι βέβαια κάτι που μπορεί να μας δυσκολέψει πάρα πολύ για παράδειγμα στα καθημερινά ψώνια του σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς τα περισσότερα προϊόντα είναι σε πλαστικές συσκευασίες που ανακυκλώνονται, αλλά δεν προέρχονται από ανακυκλωμένο πλαστικό. Επομένως, πρόκειται για "νέο" πλαστικό που έχει παραχθεί με επιπλέον ενέργεια και πρώτες ύλες και το οποίο εάν δεν ανακυκλωθεί θα προστεθεί σε αυτά που μολύνουν το περιβάλλον.

Ωστόσο, κάτι το οποίο μπορούμε και θα πρέπει να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τις δικές μας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, το δικό μας ποτήρι για καφέ από έξω, χάρτινα σακουλάκια αντί για πλαστικά polybag για το κολατσιό μας.

Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε έρευνα για τις εταιρίες που σέβονται το περιβάλλον και συσκευάζουν τα προϊόντα τους σε οικολογικές συσκευασίες που εάν απορριφθούν δεν θα μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτές είναι συσκευασίες βιοδιασπώμενες ή από φυσικά υλικά όπως το μπαμπού. Πολλές εταιρίες καλλυντικών, απορρυπαντικών και λοιπών προϊόντων οικιακής και καθημερινής χρήσης δίνουν πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό.
Τα προϊόντα που έχω ανακαλύψει ότι μπορώ να αντικαταστήσω με άλλα προϊόντα, επαναχρησιμοποιούμενα και φιλικά προς το περιβάλλον  είναι:
  • καλλυντικά και είδη υγιεινής (αφρόλουτρα, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σφουγγάρια, μπατονέτες κλπ)
  • απορρυπαντικά
  • είδη πάρτυ
  • σκεύη φαγητού (ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, ταπεράκια, καλαμάκια)
  • ρούχα (από οργανικό βαμβάκι)



ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ

Πολλές φορές βλέπω στα social media ή σε εκπομπές, κάποιους, οι οποίοι αποφασίζουν να βγάλουν το πλαστικό απ'τη ζωή τους και ξεκινούν με το να πετάξουν όλα τους τα πλαστικά είδη στην ανακύκλωση. Με το να πετάξω ένα πλαστικό στην ανακύκλωση και να το αντικαταστήσω με κάποιο άλλο υλικό, δε σώζω τον πλανήτη. Με το να μην αγοράσω ένα ακόμα πλαστικό ή ένα ακόμα αντικείμενο από οποιοδήποτε υλικό, δηλαδή με το να μειώσω την κατανάλωσή μου, τότε ναι συμβάλλω στη διάσωση του πλανήτη.
Πριν πετάξουμε κάτι έτσι ελαφρά τη καρδία στα σκουπίδια πρέπει να σκεφτούμε "μπορώ να το χρησιμοποιήσω κάπου αλλού;".
Με αυτό τον τρόπο παρατείνω το χρόνο ζωής του που σημαίνει ότι δεν θα αγοράσω κάτι άλλο στη θέση αυτού του πλαστικού για να καλύψω την ίδια ή μία διαφορετική ανάγκη.
Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες ανακύκλωσης όλων των ειδών που μπορεί καθημερινά να χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι όπως είδη ρουχισμού, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, είδη κουζίνας, οικοδομικά είδη κλπ. 



Να θυμόμαστε λοιπόν το σύνθημα

REDUCE - REUSE - RECYCLE

για να προστατεύουμε καθημερινά το περιβάλλον.


Αυτά από εμένα
Χρυσή 



Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Ο μπαμπάς Αρκούδος κάνει διακοπές, Εκδόσεις Μίνωας

Η σειρά βιβλίων  Ο μπαμπάς Αρκούδος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας   είναι από τις αγαπημένες τους μικρούλη μου. Το νέο βιβλίο που "μυρίζει καλοκαίρι" μας συντροφεύει καθημερινά σε όλες μας τις εξορμήσεις.

4+1 δράσεις που εμπνέουν στα παιδιά την αγάπη για το περιβάλλον

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ είναι απαραίτητο να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τους δείξουμε ότι το να αγαπούν και να σέβονται τον πλανήτη και τα πλάσματά του, είναι δείγμα πολιτισμού και αυτή η συπεριφορά και ο τρόπος ζωής,  έχει   αποδέκτες πρωτίστως  εμάς τους ίδιους.