Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

REQUIEM για έναν πολεμιστή, μία συμβολική μουσικοθεατρική παράσταση



REQUIEM για έναν Πολεμιστή: με την υπογραφή του Σωτήρη-Νικόλα Κάσσου
Ένα έργο για τις μάχες που δίνουμε όλοι καθημερινά.
Για όλα τα κατώφλια που θα διαβούμε-εκούσια κι ακούσια, αφήνοντας πίσω κομμάτια μας ενέχυρα για κάτι καλύτερο, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αυτή την ιδεατή που υπάρχει μέσα μας. Γι’ αυτά μιλά ο Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος στο ολοκαίνουριο έργο του «REQUIEM για έναν Πολεμιστή». Πρόκειται για μια συμβολική μουσικοχορευτική παράσταση, σε σύνθεση δική του, χορογραφία της Μαρίας Παντελάκη και σκηνοθετική επιμέλεια του Παναγιώτη Μπιζούτη.

Πανελλήνια πρώτη: Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην Πρέβεζα (Θεοφάνειος Αίθουσα, στις 20:00). Επόμενη στάση αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο θέατρο Παραμυθίας.

Είμαστε όλοι Πολεμιστές (δυνητικά και Άγγελοι)

Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι ο Πολεμιστής και ο Έκτος Άγγελος. Τι εστί όμως Πολεμιστής; Mε τι θα κληθεί ν’ αγωνιστεί και πώς θα περάσει το κατώφλι, αναγεννημένος; Ο Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος αναφέρει: «Υπάρχει το κατώφλι και ο φύλακάς του. Για να υπερβεί κάποιος το κατώφλι και τα όριά του θα πρέπει να φορτιστεί με δύναμη, διαδικασία η οποία αποτελεί μια φιλοσοφική μάχη. Ας αναλογιστούμε ποιο είναι το κατώφλι αυτό για τον άνθρωπο. Κάθε φορά που περνάμε από την μια συνειδησιακή κατάσταση στην επόμενη, παλιά κομμάτια του εαυτού μας πεθαίνουν, μεταστοιχειώνονται και ανασυντίθενται. Όπως όταν ένα παιδί περνά στην εφηβεία και από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Διεξάγεται σ’ αυτά τα σημεία μια εσωτερική μάχη, η οποία εάν δεν γίνει ή χαθεί, είναι αδύνατη η μετάβαση από το κατώφλι».
 Ο Έκτος Άγγελος είναι το πρότυπο, το οποίο θα οδηγήσει τον Πολεμιστή σ’ αυτή την πορεία, δείχνοντας τον δρόμο. Και ο Πολεμιστής ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγγέλου, του Ήλιου του, θα καταφέρει να επιτύχει την αναγέννησή του: «Όλοι οι μύθοι, οι συμβολισμοί και η φιλοσοφία, αποκτούν τη μεγαλύτερη αξία, όταν εργάζονται για μια υψηλή ιδέα. Κάθε μέρα, όλοι μας δίνουμε μάχες. Άλλοι μικρές, άλλοι μεγάλες. Οι άνθρωποι δοκιμάζονται και ξεπερνούν τον εαυτό τους. Εκείνη η άνεργη μητέρα που προσπαθεί να εξασφαλίσει στα παιδιά της μια ποιότητα ζωής, εκείνος ο νέος ή η νέα που εργάζεται για να σπουδάσει ή αφήνει τις σπουδές του για να κυνηγήσει ένα όνειρο, εκείνος που οραματίζεται μια καλύτερη κοινωνία, ένα καθαρό περιβάλλον, την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων. Τόσοι στόχοι, τόσες μάχες, με σκοπό να ανέλθει η ανθρωπότητα σε μεγαλύτερα ύψη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ο Πολεμιστής και αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν Άγγελοι ενός καλύτερου αύριο».

Δομή έργου
Το «REQUEIM για έναν Πολεμιστή» χωρίζεται σε πέντε μέρη. Αυτόνομα μα και απόλυτα συμπληρωματικά μεταξύ τους. Είναι τα εξής:
Dies Irae: Ο γνωστός μεσαιωνικός ύμνος δηλώνει συνήθως την επικείμενη καταστροφή. Το πρώτο μέρος του REQUIEM ξεκινά, λοιπόν, με μια μίξη του ύμνου, προ οικονομώντας έτσι τον θάνατο του Πολεμιστή.
Ο Έκτος Άγγελος: Μπαίνουμε στον ουράνιο κόσμο με την πιο ρομαντική εκδοχή της μελωδίας του Πολεμιστή. Αυτή είναι αρχέγονη, βγαλμένη λες από τα βάθη των αιώνων. Παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να φτάσει ο Πολεμιστής εκεί όπου βρίσκεται ο Άγγελος.
Lacrimosa: Προσευχή του Πολεμιστή, καθώς βρίσκεται στο κατώφλι, μεταξύ γήινου και ουράνιου κόσμου.
Death March: Ο Πολεμιστής είναι νεκρός. Το μέρος αυτό μοιάζει με μπάντα που συνοδεύει την νεκρώσιμο ακολουθία.
Catharsis: Ο Πολεμιστής και ο Άγγελος έχουν αλλάξει για πάντα. Πλέον, ο ήρωάς μας γίνεται και αυτός ένας Ήλιος, χαράζοντας μια νέα αυγή για την ανθρωπότητα.



Ταυτότητα εκδήλωσης
REQUIEM για έναν πολεμιστή
Μια συμβολική μουσικοθεατρική παράσταση

Σύνθεση: Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος
Χορογραφία: Μαρία Παντελάκη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτης Μπιζούτης

Εκτελεί το Κουαρτέτο εγχόρδων Jerax
Ηλίας Γυφτονικολός: Βιολί
Κωνσταντίνα Μπάλλα: Βιολί
Ιζαμπέλα Ελένη Χατζηιωάννου: Βιόλα
Μυρτώ Ξηρουχάκη: Τσέλο
Χορεύουν: Καστελιώτη Έλενα-Δανάη, Κωνσταντέλλου Βασιλική

Με την υποστήριξη της Χ.Ο.Ν (Χορωδία και Ορχήστρα Νέων)
Πού: Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3457904
Πότε: 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου
Έναρξη: 20:30
Διάρκεια: 60’
Είσοδος: 10 € και 8 € (μειωμένο)
Προπώληση:
Viva.gr

Βιογραφικά συντελεστών


Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος/ Μουσικός, Συνθέτης
Τελειόφοιτος της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ). Μουσικά έργα του και ποίηση έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική, το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Ο ίδιος εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα. Έχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις «Ψύξις» και «Ροή» για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη, όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.
Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μακρονήσου καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της UNESCO και της Delian Society – Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής. Είναι εκπρόσωπος της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων (Χ.Ο.Ν.) για την Πρέβεζα.Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το 2012. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο μπορείτε να δείτε στο 
https://www.facebook.com/snkassos/ και  https://snkassos.wordpress.com/


Μαρία Παντελάκη/ Χορογράφος, Μουσικός
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες Χορού και Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα, όπου και εργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια ως δασκάλα χορού στην σχολή
Fitness dance club Ariadne, αλλά και ως μουσικός, συμμετέχοντας σε πολλά live σε σκηνές όπως: Μέγαρο Μουσικής, Holywood Stage κ.ά. Είναι, ακόμη, χορογράφος της ομάδας χοροθεάτρου "Anima Movens" με την οποία εμφανίστηκε στο θέατρο Παραμυθίας και στο φεστιβάλ τέχνης Pocket, ενώ ανήκει στο δυναμικό της ομάδας κρουστών "Ηχόδραση" του Νίκου Τουλιάτου.


Το Bliss Seeking Mom Blog είναι Χορηγός Επικοινωνίας της παράστασης



Εδώ μπορείς να βρεις όλες τις θεατρικές παραστάσεις

Και μην ξεχνάς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα


Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

DIY φωτογραφική μηχανή με ένα κουτί

Πόσο δημιουργικοί έχουμε γίνει όλοι οι γονείς, προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η καραντίνα, νομίζω είναι πλέον δεδομένο. Αυτή τη φορά, την ιδέα μας έδωσε η Σοφία από το The Rainbow plays music για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής μηχανής από υλικά που έχουμε στο σπίτι και τη συμμετοχή μας στο #diycameracraftchallenge που "τρέχει" στο instagram.

3 plastic free πασχαλινά crafts

Μιας και η άνοιξη μπήκε και πλησιάζει το Πάσχα, είπαμε με τα μικρούλια μου να μπούμε στο κλίμα με όμορφες και απλές χειροτεχνίες!