Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εύκολα spring rolls


Καθώς σήμερα είναι Σάββατο και τα Σαββατοκύριακα φροντίζω για την καλή διατροφή της οικογένειας, (οργανώνοντας το διατροφικό πρόγραμμα της εβδομάδας, ψωνίζοντας και προετοιμάζοντας οτιδήποτε προετοιμάζεται), αποφάσισα να ανεβάσω την πρώτη μου μαγειρική ιδέα για υπέροχα,  πολύ απλά και γρήγορα spring rolls.
Σε καμία περίπτωση δε φημίζομαι για δεινότητά μου στη δημιουργική μαγειρική και σε καμία περίπτωση αυτό το blog δεν είναι food blog. Σέβομαι πολύ αυτούς που έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν προϊόντα της φύσης και να δημιουργούν πιάτα που ερεθίζουν την αίσθηση της γεύσης. Εγώ δεν έχω δυστυχώς αυτή την ικανότητα.
Ωστόσο, φημίζομαι για την ικανότητά μου στην οργάνωση και στην απλοποίηση των πάντων, αλλά και για το ανήσυχο πνεύμα μου όσον αφορά την καλή διατροφή της οικογένειας μου (my moto: είμαστε αυτό που τρώμε). Θεωρώ λοιπόν, ότι έχω την ικανότητα πλέον, μετά από 28 συναπτά έτη ως μοναδικό κορίτσι σε εξαμελή οικογένεια, έξι συναπτά έτη ως σύζυγος αθλητή και τριάμισι ως μαμά, να βρίσκω καταπληκτικές αλλά απαιτητικές συνταγές και να τις φέρνω στα μέτρα μου, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση. Στα μέτρα μου εννοώ να τις έχω έτσι αναπροσαρμόσει ώστε να έχω καταφέρει για κάθε ημέρα της εβδομάδας, να μαγειρέψω τουλάχιστον δύο διαφορετικά φαγητά (κυρίως και συνοδευτικό) σε λιγότερο από δύο ώρες, καθότι εργαζόμενη και απούσα από την κουζίνα αρκετές ώρες. Επιπλέον, έχω κάνει ολόκληρη διατριβή σε φαγητά που μπορούν να φαγωθούν την επόμενη μέρα, καθώς πάντα μαγειρεύω βράδυ για την επόμενη το μεσημέρι, όπως οι περισσότερες εργαζόμενες. Αυτό απαιτεί οργάνωση και απλοποίηση.
Επιπλέον, τον τελευταίο έναμιση χρόνο έχω μειώσει κατά πολύ (ίσως κατά 75%) την κατανάλωση κρέατος στο σπίτι μας, καθώς αποφάσισα ότι δε μας χρειάζεται τόσο πολύ κρέας στη διατροφή μας (ναι, το αποφάσισα εγώ, η μαμά του σπιτιού, χωρίς δεύτερη κουβέντα) και έτσι έχω εμπλουτίσει το μενού μας με πολλές χορτοφαγικές γρήγορες συνταγές. 

Στο δια ταύτα.
Μου αρέσει, λατρεύω, πεθαίνω για την κινέζικη κουζίνα. Αλλά είμαι σκράπας. Ό,τι έχω προσπαθήσει να φτιάξω έχει βγει χάλια. Εκτός από δύο πιάτα!! Γλυκόξινο κοτόπουλο και spring rolls. Κατά κοινή ομολογία (του μπαμπά-Γιώργου, του Μπάμπη και διαφόρων φίλων που κατά καιρούς έχω φιλέψει), τα κάνω πεντανόστιμα. Επιπλέον, τονίζω την προτίμησή μου στα βιολογικά προϊόντα, για λόγους υγείας, γεύσης, αλλά και προστασίας των φυσικών πόρων της δύσμοιρης Γης μας.

Τα υλικά για 4 μεγάλα ή 8 μικρά spring rolls είναι τα εξής: 

2 βιολογικά καρότα
250gr βιολογικό άσπρο λάχανο
μισό βιολογικό ξερό κρεμμύδι
4 φύλλα κρούστας
βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

(Μπορεί να προστεθεί και τριμμένο τζίντζερ. Το έχω δοκιμάσει και δίνει πολύ ωραία γεύση, αλλά μετά από διάφορους συνδυασμούς έχω καταλήξει στην παραπάνω απλή συνταγή).

Με το μαχαίρι του σεφ κόβω σε ψιλές φέτες το κρεμμύδι και το λάχανο και τρίβω το καρότο στον τρίφτη χειρός (στο χοντρό).  


Τα βάζω όλα στο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία (στο 5), να μαραθούν με λίγο λάδι (ίσα να γυαλίσει η επιφάνεια του τηγανιού). 


Τα ανακατεύω συνέχεια γιατί δεν θέλω να ξεροψηθούν. Όταν μαραθούν αρκετά ρίχνω αλάτι, πιπέρι και μια γερή πρέζα μοσχοκάρυδο (όχι περισσότερο) και ανακατεύω για λίγο ακόμα. Έχω υπολογίσει ότι για αυτή την ποσότητα και σε αυτή τη θερμοκρασία χρειάζεται περίπου 15-20 λεπτά, γιατί δεν θέλω να μαλακώσουν πολύ.


Κατόπιν, ανοίγω ένα φύλλο κρούστας και το γεμίζω με το 1/4 της ποσότητας που έχω φτιάξει. Εγώ φτιάχνω μεγάλα spring rolls γιατί μου αρέσει να τα σερβίρω κομμένα στη μέση, οπότε να βλέπει κανείς τί τρώει. Εάν όμως θέλει κάποιος μικρά, απλά κόβει το φύλλο κρούστας στη μέση και βάζει το 1/8 της ποσότητας. (όλα γίνονται με το μάτι, πού χρόνος για λεπτομερείς υπολογισμούς).
Τυλίγω δημιουργώντας ένα κύλινδρο και κάπου στη μέση του φύλλου μαζεύω τις άκρες προς τα μέσα και συνεχίζω μέχρι να τυλιχτεί όλο σφιχτά.
Τηγανίζω σε αντικολλητικό τηγάνι στην αρχή σε υψηλή θερμοκρασία για να κάνει κρούστα εξωτερικά και μετά χαμηλώνω για να ψηθούν όλες οι στρώσεις του φύλλου εσωτερικά. To spring roll πρέπει να έχει χρυσαφί χρώμα γι'αυτό θέλει προσοχή στη θερμοκρασία, καθώς το φύλλο κρούστας καίγεται πολύ γρήγορα στο τηγάνι.


Σερβίρω ΠΑΝΤΑ με γλυκόξινη και λίγο πικάντικη κινέζικη σάλτσα που βρίσκω σε όλα τα σούπερ μάρκετ και delicatessen.

Είναι πεντανόστιμα, πολύ εύκολα και πολύ θρεπτικά!

Buon appetito!

Mama Chrysi 💖

Σχόλια

  1. Καλημέρα Χρυσή, πόσο ενδιαφέροντα ακούγονται τα spring rolls. Αναρωτιέμαι αν γίνονται στον φούρνο καθώς είμαι τσακωμένη με το τηγάνισμα... Σίγουρα και εκεί θα είναι πολύ νόστιμα!! Καλή εβδομάδα εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τα έχω δοκιμάσει, γιατί κυρίως τα φτιάχνω στις νηστείες Αθηνά μου, οπότε δε γίνεται και νηστεία και διαιτητικό (χαχα!!!) αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ νόστιμα. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!