Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεκέμβρη στη Βερόνα με τα παιδιά


Εκεί γύρω στον Αύγουστο αποφασίσαμε ότι θα ήταν ωραία ιδέα να ξανακάνουμε ένα οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό γύρω στα Χριστούγεννα, λίγο πριν έρθει στην οικογένεια το τρίτο μας παιδί.
Ενόψει του τρίτου μωρού, λογικά θα αργήσει το επόμενό μας ταξίδι, επομένως κλείσαμε εισιτήρια πολύ γρήγορα, αν και το ταξίδι μας στη Βουδαπέστη ήταν ακόμη αρκετά νωπό στη μνήμη μας.
Αποφασίσαμε και πάλι να πάμε στην Ιταλία και ο λόγος είναι γιατί θεωρούμε πολύ βολικό τον προορισμό για εμάς. Επιπλέον, την έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές (εδώ μπορείς να δεις το ταξίδι μας στη Ρώμη), τη νιώθουμε οικεία, εγώ μιλάω λίγο τη γλώσσα καθώς υπήρξα φοιτήτρια για λίγο εκεί, γνωρίζω καλά το σύστημα μετακινήσεων της (τρένα, αεροδρόμια κλπ), οπότε ένιωσα ότι ούσα έγκυος με δύο παιδιά 6 και 2 ετών είναι η καλύτερη επιλογή για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το ταξίδι. 
Επιλέξαμε να μείνουμε στη Βερόνα, μια μικρή πόλη με λίγα αξιοθέατα, όμως πολύ όμορφη, ρομαντική και ενδιαφέρουσα. 
Όλα έγιναν όπως τα σκεφτήκαμε εκτός από το θέμα της χαλάρωσης. Ήταν ένα από τα πιο κουραστικά ταξίδια που έχουμε κάνει με τα παιδιά. Και ο λόγος ήταν οι μετακινήσεις. Ωστόσο, διαβάζοντας θα δείτε τί θα άλλαζα για να κάνω το ταξίδι μας πιο ξεκούραστο.

Πρόσβαση
Προσγειωθήκαμε στο Μιλάνο (Milano Malpensa) και χρειαστήκαμε δύο τρένα για να φτάσουμε στη Βερόνα. 



Ένα τρένο μέχρι τον κεντρικό σταθμό του Μιλάνο (Milano Centrale) και ένα τρένο για Βερόνα (Verona Porta Nuova). Το ταξίδι διήρκησε γύρω στις 3,5 ώρες, με αρκετά πάνω-κάτω και μπες-βγες, τόσο κουραστικά όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, με δύο βαλίτσες, ένα καρότσι, δύο κουρασμένα παιδιά και ένα μωρό στην κοιλιά. 



Στη Βερόνα ωστόσο, υπάρχει αεροδρόμιο όπου μπορεί κάποιος να προσγειωθεί για να γλιτώσει αυτές τις πολύωρες και άβολες μετακινήσεις.
Επιπλέον, μπορεί κάποιος να νοικιάσει αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο Μalpensa και να βγει απευθείας στην εθνική οδό προς Βερόνα. Η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ακριβή επιλογή ιδιαιτέρως όταν χρειάζονται παιδικά καθίσματα και αν χρειαστεί να παραδοθεί το όχημα σε διαφορετική πόλη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη δική μου αναζήτηση για παραλαβή οχήματος από Milano Malpensa, παράδοση αυθημερόν στη Βερόνα, ένα παιδικό κάθισμα και ένα booster, στοίχιζε πάνω από 250€.


Η Βερόνα
Η Βερόνα βρίσκεται βορειοανατολικά της Ιταλίας, στην περιφέρεια Βένετο. Είναι μια πανέμορφη πόλη, με γραφικούς δρόμους, υπέροχες πλατείες, όμορφα στενάκια, κρυφούς κήπους, γραφικά μαγαζάκια και την ομορφιά που δίνει ο ποταμός Αδίγης που τη διασχίζει. 

Η πόλη έχει όλη την ιταλική ατμόσφαιρα που εγώ προσωπικά αγαπώ πολύ και είναι ο λόγος που επιλέγω να επισκέπτομαι συχνά στην Ιταλία.





Porta dei Borsari

Ωστόσο, αν με ρωτούσε κάποιος ποια πόλη θα του πρότεινα να επισκεφτεί εάν πήγαινε για πρώτη φορά στην Ιταλία, αυτή δε θα ήταν η Βερόνα. Προτείνω να την επισκεφτεί κάποιος συνδυαστικά με άλλες πόλεις που βρίσκονται τριγύρω, όπως τη Βενετία, Κόμο, Λίμνη Γκάρντα, Μπρέσια, Μπέργκαμο, Μπολόνια, Μάντοβα, Φεράρα. Πόλεις εξίσου μικρές που μπορείς να τις απολαύσεις στο έπακρο σε 2-3 μέρες.


Διαμονή
Όπως έχω εξηγήσει και σε άλλες ταξιδιωτικές αναρτήσεις μου, θεωρώ βασικό όταν ταξιδεύει κανείς με τα παιδιά να διαλέγει κατάλυμα στο τουριστικό κέντρο, ώστε να έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να γυρνάει για τον οποιοδήποτε λόγο προκύψει στη βάση του. Έτσι και στη Βερόνα εμείς διαλέξαμε να μείνουμε ακριβώς δίπλα στην Αρένα και δεν το μετανιώσαμε καθώς χρειάστηκε πολλές φορές να επιστρέψουμε στο δωμάτιό μας.


Τα κυριότερα αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε


1.Η ρωμαϊκή Αρένα  (Arena di Verona)
Το πρώτο αξιοθέατο που βλέπει κανείς διασχίζοντας της πύλη Portoni della Bra και μπαίνοντας στην παλιά πόλη της Βερόνα είναι η ρωμαϊκή Αρένα. Βρίσκεται πάνω στην όμορφη και γραφική πλατεία Μπρα (piazza Bra) και αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μοιάζει δε, σαν ένα μικρό Κολοσσαίο. 



Στην piazza Bra μπορεί κανείς να θαυμάσει το Palazzo Barbieri και το Palazzo della Gran Guardia, δύο υπέροχα κτίσματα που την περιβάλλουν.






Την περίοδο που ταξιδέψαμε εμείς η πλατεία ήταν στολισμένη και γεμάτη από χριστουγεννιάτικους πάγκους με λιχουδιές, γλυκίσματα και τοπικά εδέσματα, καθώς και διάφορα είδη δώρων.

2.Piazza delle Erbe, Piazza dei Signori, Torre dei Lamberti, Arche Scaligere.
Μετά την Αρένα, ανηφορίζοντας στη Via Giuseppe Mazzini απολαμβάνοντας κανείς τα μαγαζιά, καταλήγει στην Piazza delle Erbe. 


Πανοραμική άποψη της Piazza delle Erbe


Piazza delle Erbe

Η πλατεία αυτή, που πήρε το όνομά της από την παλιά αγορά της πόλης με βότανα, περιστοιχίζεται με υπέροχα μπαρόκ και μεσαιωνικά κτίρια, εντυπωσιακά αγάλματα και σκαλιστά και αποτελεί το επίκεντρο των αξιοθέατων της πόλης. Την προσοχή μας τράβηξε το Palazzo della Ragione με την επιβλητική του σκάλα.


Palazzo della Ragione

Εκεί επίσης βρίσκεται και ο Torre dei Lamberti από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει θέα της πόλης από ψηλά. 


Torre dei Lamberti

H στοά Arco della Costa ενώνει τη Piazza delle Erbe με τη Piazza dei Signori, όπου βρίσκεται και το Palazzo del Cansignorio. 
Ανάμεσα σε αυτές τις πλατείες βρίσκονται εσωτερικές αυλές με υπέροχα κτίρια για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής καθώς και οι Τάφοι της δυναστείας Σκαλιγκέρι (Arche Scaligere) που κυβέρνησαν την πόλη από τον 13ο έως τον 14ο αιώνα. 


Arche Scaligere
Την περίοδο που εμείς βρεθήκαμε εκεί όλο αυτό το μέρος ήταν μια μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά με στολίδια, λιχουδιές, πλεκτά είδη και πολλών ειδών χριστουγεννιάτικα προϊόντα, γεμάτη φώτα, χριστουγεννιάτικα δέντρα, μουσική και υπέροχο στολισμό. 


Piazza dei Signori


Piazza dei Signori

Έχοντας βρεθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χριστουγεννιάτικες αγορές, μπορώ να πω ότι ήταν πολύ πλούσια η συγκεκριμένη αγορά και αρκετά μεγάλη, κάτι που δεν περιμέναμε για το μέγεθος της πόλης.









3.Το σπίτι της Ιουλιέτας (Casa di Giulietta) 
50 μέτρα από την piazza Erbe βρίσκεται το υποτιθέμενο σπίτι της Ιουλιέτας. Καθώς δεν πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα, αλλά για ήρωες του Σαίξπηρ, έτσι και το σπίτι της Ιουλιέτας αποτελεί  τουριστικό δημιούργημα του δήμου της Βερόνα. 
Παρόλα αυτά είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης και - γιατί όχι - μπορεί να το επισκεφτεί κανείς, αφού είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν (μόνο αν δεν ανέβεις στο μπαλκόνι για να ρίξεις την κοτσίδα σου στον αγαπημένο σου). 






Έχοντας το καρότσι επιλέξαμε να μην ανεβούμε στο μπαλκόνι, στο οποίο η Ιουλιέτα υποτίθεται ότι ομολόγησε τον έρωτά της στο Ρωμαίο, αλλά βγάλαμε τις φωτογραφίες μας με τα παιδιά και χουφτώσαμε για καλή τύχη, όπως ορίζει το έθιμο, το άγαλμα της Ιουλιέτας που βρίσκεται στην αυλή. 



Χαζέψαμε τους τοίχους με τα σημειώματα και τα λουκέτα όπου πολλοί επιλέγουν να κλειδώσουν το έρωτά τους και συνεχίσαμε τη βόλτα μας.





4.Μουσείο Καστελβέκιο (Museo di Castelvecchio) και Γέφυρα Σκαλιγκιέρι (Ponte dei Scalighieri ή Ponte di Castelvecchio)
Το Castelvecchio (Παλιό Κάστρο) χτίστηκε το 1354, αλλά δέχθηκε πολλά πλήγματα κατά του Ναπολεόντιους πολέμους και τον 2ο Π.Π. Ο αρχιτέκτονας Carlo Scarpa το αναστήλωσε και πλέον αποτελεί ένα υπέροχο στολίδι της Βερόνα. 


Castelvecchio


Το επισκεφτήκαμε και απολαύσαμε κάποια έργα τέχνης μέσα στον υπέροχο χώρο του, καθώς και την απίστευτη θέα στον ποταμό Αδίγη και στις γέφυρες της Βερόνας από τους πέτρινους προμαχώνες του.


Μέσα στο Castelvecchio


Χαζεύει τη στολή του ιππότη


Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν κάθε λεπτό




Το κάστρο περιμετρικά

Η τάφρος του κάστρου εσωτερικά





Θέα από τον προμαχώνα του κάστρου
Βγαίνοντας από το Castelvecchio διασχίσαμε την υπέροχη πετρόχτιστη Γέφυρα Σκαλιγκιέρι και θαυμάσαμε τη θέα στο ποτάμι.

Ponte dei Scalighieri

Άποψη της Ponte dei Scalighieri από το Castelvecchio

Στο βάθος η Ponte della Vittoria


Άποψη του ποταμού από τη Γέφυρα Σκαλιγκιέρι

5.Αψίδα Gavi (Arco dei Gavi)
Δίπλα από το Castelvecchio βρίσκεται η Αψίδα Gavi, ένα όμορφο μέρος για μερικές φωτογραφίες δίπλα στο ποτάμι.


 Archo dei Gavi

6.Castel San Pietro
Διασχίζοντας τη Ponte Pietra, την παλαιότερη γέφυρα της Βερόνα, θαυμάσαμε το Ρωμαϊκό Θέατρο και βρεθήκαμε στην απέναντι όχθη του ποταμού Αδίγη για να επισκεφτούμε το Κάστρο Σαν Πιέτρο. 


Ρωμαϊκό Θέατρο
Δυστυχώς ήταν κλειστό για εργασίες, όμως απολαύσαμε την υπέροχη θέα της πόλης από πολύ ψηλά.


Η Βερόνα από ψηλά


Στο βάθος ξεχωρίζει ο Duomo



Υπήρχαν πολλά ακόμη αξιοθέατα, που θα μπορούσαμε να δούμε και μάλιστα κάποια από αυτά τα είδαμε περπατώντας στην πόλη, όπως το Duomo, τη βασιλική της Sant'Anastasia, το σπίτι του Ρωμαίο και τον τάφο της Ιουλιέτας. Επιλέξαμε ωστόσο, να είμαστε πιο χαλαροί και να απολαύσουμε τον καφέ μας και τα γεύματά μας, να θαυμάσουμε στο ποτάμι, να κάνουμε καροτσάδες και να χαζέψουμε τον κόσμο που περπατούσε στις πλατείες, να μπούμε στα εμπορικά μαγαζιά και να περπατήσουμε χωρίς προορισμό στα όμορφα και γραφικά σοκάκια. 



Γραφικά μαγαζάκια σε κάθε γωνιά
Αυτό είναι κάτι που πάντα κάνουμε, καθώς το θεωρούμε βασικό να παρατηρήσουμε τον τρόπο ζωής των ντόπιων και να προσπαθήσουμε για λίγο να ενταχθούμε σε αυτόν, ώστε να νιώσουμε την πόλη και την κουλτούρα της.


Castelvecchio

Βόλτα στην απέναντι πλευρά του Castelvecchio

Φαγητό
Φάγαμε σε κάποια εστιατόρια τυχαία και δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιαστήκαμε σε σημείο να τα αναφέρω εδώ. Δύο όμως μαγαζιά που σταθήκαμε για να τσιμπήσουμε κάτι στο πόδι, πραγματικά μας ενθουσίασαν για την ποιότητα του φαγητού τους και το συνολικό concept τους. 



Το DAL GRANO είναι ένα κλασικό ιταλικό pizza take away, όπου δοκιμάσαμε την πιο νόστιμη pizza που έχω φάει στην Ιταλία. Με αφράτο χειροποίητο ζυμάρι, φρέσκα υλικά και άκρως πρωτότυπους και gourmet συνδυασμούς γεύσεων, δεν έμοιαζε με οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει σε εστιατόριο ή take away σε ιταλικό έδαφος.  Οι τιμές του είναι λίγο τσιμπημένες για take away αλλά αξίζει κάθε cent. Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις γεύσεις που μπορεί να σου φαίνονται παράξενες. Θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη, στο υπογράφω. Υπάρχει και εστιατόριο της ίδιας εταιρίας στη Βερόνα, αλλά δυστυχώς το διαπιστώσαμε αφού φύγαμε.



To Bigoi είναι γνωστή σειρά μαγαζιών με take away φρέσκα ζυμαρικά, που παράγονται μπροστά στον πελάτη. Εκτός από την πολύ ωραία γεύση και τέλεια ποιότητα, που είχαν τα πιάτα που δοκιμάσαμε, το μαγαζί έχει και ένα άκρως οικολογικό concept με no waste λογική. Όλα τα είδη που σερβίρει είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα και δεν υπάρχει ίχνος πλαστικού σε ότι χρησιμοποιεί, κάτι που φυσικά με συγκίνησε πολύ και ανέβασε την εταιρία στα μάτια μου. 



Αν λοιπόν βρεθείς στη Βερόνα για βόλτα και θέλεις pizza ή pasta στα γρήγορα, προτείνω αυτά τα δύο μαγαζιά ανεπιφύλακτα. Επίσης, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν αν και ήταν λίγο δύσκολο να τα βολέψω στα ψηλά σκαμπό που διέθεταν, ως take away μαγαζιά, καθώς παιδικά καθίσματα ούτε για δείγμα.



Μιλάνο
Στο τέλος του ταξιδιού επιλέξαμε να μείνουμε για μία ημέρα στο Μιλάνο και να βολτάρουμε στο κοσμοπολίτικο κέντρο του. Ήταν στολισμένο και βρεθήκαμε στην έναρξη των εορταστικών τους εκδηλώσεων κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα, αν και ο κόσμος ήταν αναρίθμητος. 





Family tips:
  • Η Βερόνα δεν είναι τόσο μικρή όσο δείχνει γι'αυτό το καλύτερο είναι να κλείσει κανείς κατάλυμα στο τουριστικό κέντρο της πόλης.
  • Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κανείς ΜΜΜ. Αν αγαπάς το περπάτημα μπορείς να δείς όλη την πόλη.
  • Οι βόλτες με το καρότσι δεν ήταν πολύ εύκολες, λόγω των πλακόστρωτων δρόμων και των  μικρών πεζοδρομίων, αλλά με λίγο καλή διάθεση αντιμετωπίζονται.
  • Δεν υπήρχαν παιδικά καθίσματα ή kids menu στα περισσότερα εστιατόρια που επισκεφτήκαμε. Οι πίτσες και οι μακαρονάδες ωστόσο, μας έλυσαν τα χέρια στη διατροφή των παιδιών.

Μην ξεχνάτε να ταξιδεύετε μαζί με τα παιδιά σας και να γεμίζετε τα μυαλουδάκια τους και τις ψυχές τους με όμορφες αναμνήσεις.









Μπορείς να ακολουθείς τη σελίδα Bliss Seeking Mom στα


Χρυσή 








Σχόλια

  1. Για άλλη μια φορά θα σας πω ΜΠΡΆΒΟ που ταξιδεύετε με τόσο μικρά παιδιά κι αυτή τη φορά έγκυος στο τρίτο.
    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
    Πες μας για τα παιδιά, πώς συμπεριφέρονται, γιατί σίγουρα κουράζονται.
    Εύχομαι να κάνετε το γύρω του κόσμου με όσα παιδιά θα έχετε ακόμα, αρκεί να λήξει αυτή η κατάρα των ημερών, ο κορονοιος.
    Φιλιά διαδικτυακά, αφού τα άλλα τα σταματήσαμε 😘😘😘😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου σ'ευχαριστώ για την υπέροχη ευχή σου! Μακάρι να αξιωθούμε να κάνουμε πολλά ταξίδια.
      Τα παιδιά πάντα κουράζονται και πολύ συχνά θα γκρινιάξουν στα ταξίδια μας. Γ'αυτό συνήθως φροντίζω από πριν να έχω οργανώσει κάποιες δραστηριότητες αποκλειστικά για αυτά. Στη Βερόνα είναι αλήθεια ότι δεν είχε πολλά να κάνουν τα παιδιά, γι'αυτό εντοπίσαμε ένα πάρκο με κούνιες και πηγαίναμε πάντα κάποια ώρα μέσα στη μέρα για να παίξουν και να ξεσκάσουν.
      Σε φιλώ κι εγώ ...διαδικτυακά λοιπόν!

      Διαγραφή
  2. Και τώρα που είδα ότι σου έστειλα το μήνυμα πριβέ (αχαχα), ας το γράψω και δημόσια!
    Πού να το φανταζόμασταν όταν ήμασταν κι οι δύο στην Ιταλία, τι θα ακολουθούσε 3 μήνες αργότερα...
    Ωραίο κείμενο, με ταξίδεψες...
    Και ρισπέκτ που ταξίδεψες με δύο μικρά πιτσίνια, συν ένα στην κοιλιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σας...

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!