Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Λωξάντρα": Η θεατρική παράσταση που μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο


Φαντάζομαι ότι με το που μπαίνει ο Δεκέμβρης όλοι ψάχνουμε να οργανώσουμε τις εξόδους μας. Είναι ένας μήνας γιορτινός που η διάθεση είναι ανεβασμένη και οι έξοδοι είναι λίγο πολύ επιβεβλημένες και απαραίτητες.
Αναζητούμε τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που θα παρακολουθήσουμε μαζί με τα παιδιά ή μόνοι μας.
Στο blog μπορείτε να βρείτε όλες τις παρουσιάσεις των παραστάσεων που έχουμε παρακολουθήσει και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι όλες μία και μία!


Η νέα παράσταση για την οποία θα ήθελα να σας μιλήσω είναι η "Λωξάντρα".

Στη σκηνή του εκ βάθρων ανακαινισμένου θεάτρου Βεάκη, στο κέντρο της Αθήνας, ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), το Γιώργο Αρμένη (Δημητρός), τον Μιχάλη Μητρούση, την Ευαγγελία Μουμούρη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια Ευθαλία), ζωντανεύουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Ελλάδας στην Πόλη.


Η "Λωξάντρα" βασισμένη στο συναρπαστικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη είναι μια γοητευτική παράσταση, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας! Η θρυλική κοκόνα, δεν είναι αποκύημα της συγγραφικής φαντασίας, αλλά πρόσωπο υπαρκτό. Είναι η γιαγιά της συγγραφέως, τη ζωή της οποίας ήθελε να περιγράψει μέσα από το μυθιστόρημα αυτό, ανατρέχοντας παράλληλα στη ζωή και στα έθιμα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Μια γυναίκα γεμάτη αγάπη και στοργή για την οικογένειά της και τους ανθρώπους γύρω της, πανέξυπνη, ευέλικτη, αποφασιστική και χαρισματική! 


Είναι μια "χορταστική" παράσταση - ταξίδι στο χρόνο, γεμάτη χιούμορ και νοσταλγία, που εμάς μας συγκίνησε αφάνταστα! Οι ερμηνείες ήταν καθηλωτικές και σε κάποια σημεία ένιωθες ότι πραγματικά βρισκόσουν πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα και βίωνες παράλληλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, που επηρέαζαν τις ζωές των πρωταγωνιστών. 

Η μουσική συνόδεψε την παράσταση καταπληκτικά και η αίσθηση αυτή δε θα θύμιζε σε τίποτα την εποχή, εάν δεν την έντυνε η αγγελική φωνή της  Ελένης Τσαλιγοπούλου και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα.


Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει το μυθιστόρημα και έτσι δεν είμαι σε θέση να εξετάσω εάν είναι μία επιτυχημένη μεταφορά του στο θέατρο. Ωστόσο, είναι μια θεατρική παράσταση που με έκανε να θέλω διακαώς να διαβάσω το μυθιστόρημα και αυτό για εμένα είναι επιτυχία!

Το θέατρο Βεάκη είναι ένας χώρος ιστορικός. Όταν βρέθηκα εκεί φαντάστηκα τη μητέρα μου στα νιάτα της, να βγαίνει συνοδευόμενη από τον πατέρα μου, φορώντας και οι δύο τα καλά τους, κάνοντάς με να σκεφτώ πώς μπορεί να έμοιαζε η παλιά αριστοκρατική Αθήνα. Η αισθητική της παράστασης και ο χώρος στον οποίο λαμβάνει χώρα, δένουν απίστευτα!

Αν είναι αυτά τα Χριστούγεννα να παρακολουθήσετε μία και μόνο θεατρική παράσταση, αυτή θα πρέπει κατά την άποψή μου, να είναι η "Λωξάντρα"! 

Ταυτότητα παράστασης
Λωξάντρα
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου
Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Πρωταγωνιστούν: 
Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κατερίνα Αντωνιάδου, Σάρα Εσκενάζη, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Πλαϊνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Αναστασία Τσιλιμπίου, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη
«Τραγουδίστρια Ευθαλία» η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Σαντούρι-Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Ούτι-Κρουστά: Χρυσάνθη Τζοβάνη
Βιολί: Σωτήρης Μαργιώλης
Πρεμιέρα: Τετάρτη 7 Νοεμβρίου
Πού: Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ.: 210 5223522
Πότε: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00 και Κυριακή 18:00
Εισιτήρια: 15, 17, 20 και 23 ευρώ 
Προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις στο viva.gr

Εδώ θα βρεις όλες τις προτάσεις μας για θέατρο

Αυτά από εμένα
Χρυσή 



Σχόλια

Δημοφιλή άρθρα

Η Μελίνα και το μέλι, ένα μελένιο παραμύθι από τη Βασ. Τσουρή

Πόσο μελένιο μπορεί να είναι ένα παραμύθι; Η Μελίνα και το μέλι είναι μια διασκεδαστική ιστορία που μας μαθαίνει τα πάντα για τις μέλισσες.

Crystal Mountain Hotel, ο απόλυτος ορεινός οικογενειακός προορισμός

Ψηλά στα Κράβαρα, στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται το Crystal Mountain Hotel , ένα ξενοδοχείο που γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία και αγαπώ για τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Στο Club Agia Anna με τα παιδιά

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε οικογενειακώς στο Club Agia Anna,  ένα υπέροχο θέρετρο στην παραλία της Αγίας Άννας στην βορειοανατολική Εύβοια. Ήταν η καλύτερη έναρξη διακοπών για το φετινό καλοκαίρι!